Romania Curată

Sute de semnături pe masa Avocatului Poporului. Domnule Victor Ciorbea, sesizați Curtea Constituțională pe Legea Educației!

Alianța pentru o Românie Curată (ARC) a înregistrat astăzi (vineri, 11 iulie 2014) o listă cu 500 de semnături la biroul Avocatului Poporului. Solicitanții îl invită pe Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu modul neconstituțional prin care a fost modificată Legea Educației. Semnăturile au fost strânse online, pe site-ul România Curată (aici) în ultimele zile, în urma unei scrisori-apel lansate în numele ARC de Alina Mungiu-Pippidi. ”În domeniul educației nu se poate legifera prin ordonanțe de urgență, domeniul nefiind unul în care urgența să poată fi demonstrată”, se arată în scrisoarea Alinei Mungiu-Pippidi, care a mai subliniat că este important ca Victor Ciorbea să-și dovedească independența politică și faptul că este capabil să îndeplinească rolul constituțional de avocat al poporului.

Semnatarii sunt din cele mai diferite domenii și activități, cadre didactice universitare și din preuniversitare, artiști, studenți, scriitori, filosofi, cercetători, regizori, jurnaliști și publiciști, reprezentanți ai unor asociații, fundații și sindicate, politicieni, nume cunoscute sau mai puțin cunoscute publicului larg. Pe aceeași listă îi regăsim (în ordinea în care au semnat) pe Sandu Ciulei (Universitatea de Vest), Mona Nicoară (regizor), Alin Fumurescu (Yale University), Mihnea Bidariu (solist Luna Amară), Dumitru Cornel Vîlcu (UBB Cluj), Emil Roșu (Universitatea ”Dunărea de Jos”, Galați), Gabriel Bădescu (UBB Cluj), Nicolae Turcan (scriitor), Dan Perjovschi (artist plastic), Liviu Giosan (cercetător), Monica Macovei (euro-parlamentar), Claudiu Pădurean (jurnalist), Daniel David (UBB Cluj), Anca Dobrean (UBB Cluj), Irina Culic (UBB Cluj), Cristian Pop (Academia Română), Claudiu Crăciun (SNSPA), Voicu Bojan (Fundația România One), Nicușor Dan (Asociația Salvați Bucureștiul), Mihai Dragoș (ANOSR), Bogdan Hossu (Cartel Alfa), Aurel Codoban (filosof), Roxana Wring (Asociația Pro.Do.Mo.), Mircea Kivu (sociolog), Florin Iaru (scriitor, publicist), Adriana Băban (UBB Cluj), Raul Mureșan (cercetător), Andrei Pleșu (publicist, rector fondator, Colegiul Noua Europa), Prof. Dr. Gigel Militaru (Universitatea București), Dumitru Gherdan (sindicatul Forum din Primăria București), Maria Berza (Pro Patrimonio), Luminița Dejeu (artist vizual), Tudor Ciuhodaru (deputat),  Andrei Oișteanu (scriitor) și mulți alții. Acestora li se adaugă asociații profesionale și de părinți precum Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare EduCer din România, Forumul Academic Român și Asociaţia Elevilor din Constanţa.

”Diversitatea semnatarilor, faptul că pe aceeași listă se regăsesc personalități marcante care de multe ori s-au exprimat în spațiul public în mod divergent pe multe alte teme, indică atât interesul extraordinar la nivelul societății pentru Legea Educației, cât și un punct comun: modificările aduse unui act normativ de o asemenea importanță nu poate fi făcută în regim ”de urgență”, fără o consultare și dezbatare publică reală. Marele Zid Chinezesc și neconstituționalitatea modificării prin Ordonanță de Urgență a Legii Educației sunt vizibile de pe Lună. Mi-e greu să cred că domnul Victor Ciorbea poate refuza să răspundă pozitiv solicitării publice, fără a se decredibiliza pe sine și, mai grav, fără  decredibiliza instituția pe care o conduce”, a declarat Mihai Goțiu, coordonator editorial și purtător de cuvânt al ARC.

Pe România Curată (aici) continuă strângerea de semnături până în momentul în care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, va răspunde invitației. 

 

București, 11 iulie 2014                                                 Alianța pentru o Românie Curată

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Sute de semnături pe masa Avocatului Poporului. Domnule Victor Ciorbea, sesizați Curtea Constituțională pe Legea Educației!

  1. Clementina Dumitrescu

    Semnez cu nostalgia unui invatamant adevarat ( nu un simulacru asa cum se vede in multe cazuri prezentate sporadic in mas media sau le aflam de la cei apropiati si care nu pun pe ganduri pe decidenti)

    Reply
  2. Corneliu

    Nu pot fi de accord cu afirmatia din scrisoare ”În domeniul educației nu se poate legifera prin ordonanțe de urgență, domeniul nefiind unul în care urgența să poată fi demonstrată”, de vreme ce urgenta reformarii invatamantului romanesc este COPLESITOARE prin efectele devastatoare pe care le-a produs (si inca le produce) invatamantul romanesc asa cum este el acuma. Asadar, desi sunt de accord ca NU PRIN OUG, cred ca altele sunt argumentele ce ar trebui invocate in discutia cu Avocatul Poporului. Nu cred ca vreo”discutie publica” (sic!) ce ar urma postarii modificarilor la lege ar aduce cine stie ce util, avand in vedere ca asemenea discutii sunt descurajant de ne-unitare, promovand incoerenta. Principala sursa a raului in invatamantul romanesc este modul de finantarea de la bugetul public, coplesitoare ca importanta, precum si ideia ca profesorii din universitati sunt numiti pe viatza, deci trebuie sa aiba catedre asigurate, la fel si salariul. Cat la suta au acest statut in USA ? Urmatoarea sursa a raului, ca importanta, este lipsa oricarei evaluari obiective, severe si corecte, a nivelului professional al profesorilor (d-na Pippidi stie bine asta inca de pe vremea CUC-1). De ce nu se copiaza, din nou, modelul USA in metodologia promovarii profesorilor (am in vedere mai ales universitatile publice, precum sunt cele „bugetate” la noi). Mai sunt si alte surse ale raului, dar ma opresc aici. Nu pot sa nu insist asupra observatiei – rezultat al experientei de o viatza – ca in RO banul public este banul nimanui, iar administratorul bugetului public nu arata nici-un interes ca asta sa se schimbe. Ce legatura are asta cu promovarea prin OUG a modificarilor la legea invatamantului ? Cum sa nu aiba, cata vreme „modificarile” ce se vor aduse de guvern au ca obiectiv tocmai ca sa nu se tulbure comoditatea accesului la bugetul public alocat invatamantului (si, adaug eu, al cercetarii, desi multa lume crede ca introducerea noului system de evaluare a proiectelor rezolva implicit si problema oportunitatii si utilitatii publice a cercetarilor finantate, ceea ce este fals). Acesta trebuie sa fie, cred eu, argumentul principal in sprijinirea atacului legii la Curtea Constitutionala: nu exista consultare publica (desi ea trebuie sa existe !) cu privire la modul de cheltuire a banului public in acest domeniu de activitate (de importanta mai mult decat vitala !) generator de consecinte sociale profunde. Poate veti spune ca ma contrazic, dar raman convins ca o dicutie publica PE ACEST ARGUMENT – desi va genera o argumentatie prolixa si incoerenta – va avea cel putin efectul de a trezi interesul si constiinta publice fata de problema valorificarii banului public, platit de fiecare din noi dintr-o saracie care este, pentru multi, aproape insuportabila.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *