Andrei Astefanesei

Premierul Victor Ponta este urmărit penal! Procurorii cer Camerei Deputaților aviz pentru anchetarea premierului! Iohannis cere demisia lui Ponta! UPDATE

UPDATE 3: Procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar în cazul senatorului Dan Șova.

Procurorii anticorupție i-au trasat mai multe obligații: 

„a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea“, explică procurorii.

O rudă a lui Ponta, implicată în dosar

Procurorii anticorupție vorbesc și despre un alt autoturism, un Audi Allroad, achiziționat în leasing de către casa de avocatură a lui Dan Șova și care a fost folosit de o rudă de gradul doi al lui Victor Ponta, fără ca procurorii să spună despre cine este vorba.

„În perioada octombrie 2007 – iunie 2009, societatea de avocați a transmis unei persoane, afin de gradul II cu Ponta Victor-Viorel, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv în scop personal (fără vreo legătură cu activitatea societății de avocați) a autoturismului marca Audi Allroad. Bunul fusese achiziționat în vederea desfășurării activității societății de avocați. Societatea de avocați a plătit avansul, ratele de leasing și toate cheltuielile aferente contractului până la sfârșitul anului 2009.
În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri. În luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat“, au mai spus procurorii.

Încă un contract fictiv încheiat de Șova

DNA a dezvăluit că Dan Șova mai este anchetat pentru un contract fictiv prin care o persoană apropiată a primit ilegal, timp de patru ani, câte 3.000 de euro lunar!

„La data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocați continuatoare a SCA „Șova și Asociații” a semnat un contract denumit „cooperation agreement” cu valabilitate de 4 ani, având ca obiect consultanță juridică în materia dreptului european și finanțării de fonduri comunitare, cu o persoană apropiată lui Șova Dan-Coman.
În temeiul pretinsei cooperări, respectiva persoană a primit lunar suma de 3.000 euro. În realitate între cele două părți nu a existat nici un fel de cooperare, contractul fiind încheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum și pentru diminuarea obligațiile fiscale ale societății de avocați“, arată DNA într-un comunicat.

UPDATE 2: Ponta refuză să-şi dea demisia, dar preşedintele îl poate suspenda. O va face?

Președintele Klaus Iohannis poate dispune suspendarea din funcție a premierului Victor Ponta, deoarece față de acesta DNA cere urmărirea penală pentru infracțiuni de conflict de interese săvârșite în calitate de prim-ministru. Iată ce prevede Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, articolul 17:

„În cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului pentru conflict de interese, președintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcție“

UPDATE 1: Premierul Victor Ponta a plecat de urgență la Palatul Cotroceni, unde va purta o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis. Președintele României îi cere premierului să demisioneze din funcția de prim-ministru.

„Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta. Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Ponta: „Nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului“

Premierul Victor Ponta a avut o primă reacție după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Într-o postare pe Facebook, Ponta a lăsat să se înțeleagă că nu va demisiona.

„Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți!“, a scris Victor Ponta.

Ştirea iniţială:

Premierul Victor Ponta s-a prezentat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), unde a fost citat de procurori pentru audieri. El este suspectat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. DNA va cere Camerei Deputaților aviz pentru efectuarea urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, pentru că, dincolo de calitatea sa de deputat, acesta este și premier, iar pentru anchetarea șefului guvernului este nevoie de acordul Camerei Deputaților.

Victor Ponta a spus la intrarea în sediul DNA că a fost citat pentru ora 11, fără a da mai multe detalii. Premierul era însoțit de un avocat. ”M-a chemat procurorul Cheşeru la ora 11.00. La final vă spunem ce şi cum”, a afirmat Ponta jurnaliștilor aflați la fața locului.

România Curată a relatat pe larg despre relația dintre Victor Ponta și Dan Șova și interesele lor comune în afacerea cu Complexele energetice Turceni și Rovinari.

Inspectorii ANAF au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu preşedintele PSD, Victor Ponta şi senatorul social-democrat Dan Şova, care ar fi primit sponsorizari ilegale pe “suveica” termocentralelor de la Rovinari si Turceni.

Ponta: „Sunt suspect în dosarul lui Șova“

La ieșirea din sediul DNA, premierul a recunoscut că are calitatea de suspect în dosarul lui Dan Șova.

„Sunt suspect în dosarul lui Şova, pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi, de asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu am dat nicio declaraţie, o să ne cheme pentru declaraţii”, a spus Ponta.

Întrebat de presă dacă va demisiona, Ponta a răspuns că politica se face în Parlament, nu la DNA, şi nu a mai dorit să mai declare altceva.

Direcția Națională Anticorupție a emis un comunicat prin care arată că premierul este urmărit penal! Redăm integral comunicatul procurorilor anticorupție:

Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.
Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.
În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

2.În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.
Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.

Și Dan Șova a ajuns și el la DNA, unde va fi din nou audiat în dosarul Turceni-Rovinari. Reamintim că DNA a cerut aviz de la Senatul României pentru arestarea lui Dan Șova, însă colegii senatori au făcut scut în jurul lui și au respins cererea DNA.

Citeșe AICI și AICI investigațiile jurnalistului Daniel Befu despre încrengăturile de afaceri din jurul lui Ponta!


Contractele dubioase ale lui Șova și plata lunară câtre Ponta

Despre cele două anchete care îl vizau pe Dan Șova, preluate acum de DNA, presa a scris încă de anul trecut că apare și numele lui Victor Ponta. Una dintre anchetele care îl vizează pe Victor Ponta a fost deschisă în 2012 de DNA Biroul Teritorial Târgu-Jiu, pentru infracţiuni de abuz în serviciu. În acest dosar e vorba de cheltuieli abuzive ce au adus pagube statului, efectuate de conducerea Complexului Energetic Rovinari.

O altă anchetă a fost deschisă, prin autosesizare de Serviciul Teritorial Craiova, iar în dosar sunt vizaţi Victor Ponta şi persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni. Faptele ar fi fost comise între anii 2007 şi 2011.

Ambele dosare au fost preluate de structura Centrală a DNA, în aprilie 2012. În urma conexării acestora a rezultat dosarul în care este urmărit penal Dan Şova. Pentru aceeaşi anchetă, procurorii DNA cer aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului. Procurorii anticorupţie pun la îndoială legalitatea a trei contracte de asistenţă juridică încheiate în anii 2007 şi 2008, între firma de avocatură a lui Dan Şova şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. În total, 3,45 milioane de lei au ajuns astfel în conturile casei de avocatură „Şova şi Asociaţii” cu care colabora şi Victor Ponta.

Premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. Victor Ponta a obţinut de la firma de avocatură, între septembrie 2007 şi decembrie 2008, 181.000 de lei. Suma se regăseşte în declaraţiei de avere dată de acesta la acea vreme. Ulterior, actualul premier a renunţat la avocatură după ce a devenit ministru în guvernul Boc. Dan Şova a negat orice implicare a lui Ponta în contracte, deşi în dosarele deschise de DNA, structurile teritoriale numele premierului era menţionat clar.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Premierul Victor Ponta este urmărit penal! Procurorii cer Camerei Deputaților aviz pentru anchetarea premierului! Iohannis cere demisia lui Ponta! UPDATE

 1. Zana

  PINOKIO in Parlament trebuie sa faca LEGI de interes general, national si nu trebuie dusa nici o lupta politica (asa v-ati invatat voi MAFIOTI din politica sa ziceti ca va luptati pt a face legi pt voi mafiotii). Lupta politica asa cum ii in Ro se da INTRE sau in cadrul organizatiilor infractionale de crima organizata denumite PARTIDE POLITICE.
  Demisia e o chestiune de mare finete si onoare dar cei fara discernamant nu au cum sa o priceapa.

  Reply
 2. Bara Vasile

  Ar fi o idee salutara daca toti penalii din toate institutiile statului si-ar da demisia sau ar fi dati afara prin desfacerea contractului de munca cu litera „i” adica disciplinar, apoi preluati imediat de catre DNA.Parerea mea este ca toti cetatenii romaniei sa fie controlati de catre DNA iar cei care nu-si justifica averile sa fie trasi la raspundere iar averile lor confiscate pt. ca statul sa-si recupereze pagubele.In cazul unei numiri in functii a unor cetateni cinstiti DNA-ul sa aiba pe birou cartea de vizita a corectitudinii sale.DNA sa fie abilitata in a stampila si semna numirea cetateanulii respectiv in functia pe care o va ocupa.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *