Mihai Goțiu

INVESTIGAȚIE Der Spiegel și ICIJ: Pădurile virgine tocate în ”abatoarele” companiilor austriece. Cum sunt ”certificate” ca fiind ”legale” și ”sustenabile” distrugerile cauzate de Mafia Pădurilor din România și întreaga lume

„Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre arată ce trucuri folosesc furnizorii”, se arată într-o investigație publicată de cunoscutul ziar german Der Spiegel.

Investigația pornește de la o anchetă amplă a autorităților române, care vizează tăierile ilegale de păduri din comuna suceveană Bogdănești, dublate de constituirea unei rețele acuzate și de spălare de bani și evaziune fiscală. În această zonă, activistul Tiberiu Boșutar, precum și alte ong-uri de mediu au reclamat amploarea distrugerilor cauzate de tăierile ilegale.

Articolul din Der Spiegel detaliază modul îm care compania Egger, dar și ”surata” HS Timber Group (noua denumire a Holzindustrie Schweighofer), fac un profit uriaș de pe urma tăierilor de păduri de la noi din țară, prin încheierea de contracte și preluarea lemnului exploatat ilegal.

Astfel, ancheta din ziarul german arată cum firma austriacă Egger, una dintre cele mai importante producătoare de pal din domeniu (cu o cifră de afaceri de peste patru miliarde de euro) are ca furnizori companii românești care taie ilegal lemn. Filiala din Rădăuți a companiei Egger se află la mică distanță de fabrica altei mari companii austriece din industrie, HS Timber, vizată de investigație.

Evident, Egger și HS Timber au respins acuzațiile.

Articolul din Der Spiegel, aici (click)

Investigația din Der Spiegel face parte dintr-o anchetă mai largă, la nivel global, realizată de International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), publicată tot ieri, prin care se arată modul în care certificările privind proveniența legală a lemnului au o foarte mică acoperire în realitate.

”În timpul investigației de nouă luni, Deforestation Inc., 140 de reporteri care lucrează cu ICIJ au urmărit urmele tăietorilor din pădurile protejate tăiate în Finlanda până la zonele defrișate din Coreea de Sud și până la pădurile indigene supra-exploatate din Columbia Britanică. Ei au discutat cu membri ai comunităților indigene, susținători ai conservării pădurilor, auditori forestieri și persoane din interiorul industriei. Ei au examinat sute de dosare în instanță, date despre încălcări și documente scurse în mai mult de o duzină de limbi. Proiectul a cuprins întreaga lume”, se arată în articolul ICIJ.

”În aprilie 2022, o firmă lider de audit de mediu a certificat produsele din lemn ale unui conglomerat austriac din România, o țară cunoscută pentru pădurile sale seculare, ca fiind conforme cu standardele de mediu. La câteva luni de la certificare, autoritățile române au lansat o investigație privind exploatarea forestieră ilegală asupra unora dintre furnizorii de cherestea ai gigantului austriac”, se mai arată în ancheta consorțiului internațional de jurnaliști.

Citește ancheta, integral, aici: Environmental auditors approve green labels for products linked to deforestation and authoritarian regimes

***

UPDATE/ ULTIMĂ ORĂ: Procurorii au reținut un polițist care cerea mită pentru a acoperi una din rețelele Mafiei Pădurilor, care activa exact în zona comunei Bogdănești, din județul Suceava, vizată și de investigațiile Der Spiegel și ICIJ:

SE SPARGE BUBA? Mită de 300.000 de euro, pentru acoperirea Mafiei Pădurilor. Pe cine au reținut procurorii DNA și ce rețele mafiote ar fi trebuit să beneficieze de protecție


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “INVESTIGAȚIE Der Spiegel și ICIJ: Pădurile virgine tocate în ”abatoarele” companiilor austriece. Cum sunt ”certificate” ca fiind ”legale” și ”sustenabile” distrugerile cauzate de Mafia Pădurilor din România și întreaga lume

 1. Ion-Viorel Vîlceanu

  D-le Gotiu, de fapt articolul nu detaliază modul în care două companii austriece fac profit. În realitate, e vorba de ilegalitățile firmelor românești și ale unor funcționari publici care nu-și exercită atribuțiile legale de control. Este irelevant că lemnul e prelucrat de austrieci. Dacă nu ar fi fost ei, ar fi fost alții. Și sunt, pentru că nu doar Egger și HS Timber prelucrează lemn în România. Dar dvs. cunoașteți asta destul de bine, nu-i așa?

  Reply
  • Nman

   Mai citiri linkurile spre investigatie. Romania este doar una dintre tarile in care mafia internationala a lemnului isi face mendrele. Daca nu stiti germana sa engleza avet google translate.
   In price act de coruptie exista min. 2 parti ( 3 cu firmele de certificare) asa ca mai usor cu blamarea exclusiva a natiei din care facem parte.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *