Romania Curată

Consiliul General al Capitalei: Contracte de până la 750.000 de euro, atribuite fără licitație

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ultima ședință, o normă internă în baza căreia contractele cu valori de până la circa 750.000 de euro vor putea fi acordate direct furnizorilor, printr-o procedură simplificată, fără a fi publicate pe sistemul de achiziții publice (SEAP). Consilierii USB și PNL au votat contra acestui proiect, iar formațiunea condusă de Nicușor Dan a anunțat că ar putea ataca în justiție norma.

„Se aprobă Norma internă a Municipiului București privind procedura simplificată proprie pentru achizițiile publice de servicii sociale și alte servicii specifice, prevăzute în Anexa nr.2 din Legea nr. 98/2016, cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Prezenta Normă privind procedura simplificată proprie, numită în continuare „Norma internă” reglementează achizițiile de servicii sociale și alte servicii specifice, prevăzute în Anexa nr. 2 din Legea nr. 98/2016, efectuate de către Direcțile/Compartimentele de specialitate ale Primăriei Municipiului București care au prevederi bugetare în acest sens, a căror valoare estimată, fără TVA, este mai mare decât 132.519,00 lei și mai mică decât 3.334.050,00 lei, valoare precizată la art.7, alin.(1), lit. c) și alin. (5) din Legea nr. 98/2016, cât și modul de soluționare a contestațiilor, potrivit Legii nr. 101/2016, privind procedura simplificată proprie”, se arată în proiectul aprobat.

Contestatarii normei de procedură simplificată arată că, prin aceasta, contracte de valori foarte mari ar putea fi acordate „cu dedicație”. Ana Maria Ciceală, consilier general din partea USR, spune că norma ar duce la cinci încălcări ale legii prin nepublicarea în SEAP a anunţului de participare simplificat și a răspunsurilor la solicitările de clarificări, prin atribuirea lucrărilor sau achizițiilor care se poate face și fără contract și prin atribuirea contractelor se poate face în doar cinci zile. De asemenea, noul act normativ nu prevede derularea procedurilor simplificate prin mijloace electronice, mai acuză reprezentanta USR.

Reprezentanții majorității din CGMB spun însă că toate actele adoptate trec printr-un filtru de legalitate. „Acest proiect (…) a primit aviz atât din partea Comisiei economice, cât şi din partea comisiei juridice din cadrul CGMB. Instrumentele folosite în adoptarea acestei hotărâri sunt instrumente legale, instrumente cu care administraţia modernă lucrează”, a declarant viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD).

Opoziția din Consiliul General așteaptă acum ca prefectul Capitalei să suspende acest act, în urma sesizărilor pe care le-au trimis. Dacă norma nu va fi suspendată de prefect și nici atacată în contencios, reprezentanții USR spun că vor sesiza Secretariatul General al Guvernului, iar dacă nici așa nu se rezolvă nimic, o vor ataca în instanță.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Consiliul General al Capitalei: Contracte de până la 750.000 de euro, atribuite fără licitație

 1. Romeo

  Era de asteptat ca ce naste din PSD, bani de la bugetul PMB va manca ! Apropo de bani, nu ne spune nimeni ce a facut primarita laudaroasa in Israel, dar mai ales cati bani a cheltuit din fondurile Primariei???

  Reply
 2. flesh

  Acesta este modus operandi al PSD-ului. În toamna lui 2012, Ponta a crescut plafonul contractelor fără licitație de la 15000 euro la 30000 euro pentru bunuri și servicii, respectiv 100000 euro pentru lucrări. Liber la contracte cu dedicație… Ăștia de la București care au săltat plafonul la 750000 euro sunt chiar nesimțiți! Îi rog pe consilierii USR, pe care i-am votat, să oprească acest jaf.

  Reply
  • Dan

   *flesh
   Inca nu ai votat pe nimeni. Doar ti-ai pus semnatura pe o foaie de hartie ca sa ai posibilitatea sa ii votezi.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *