Romania Curată

La 23 de ani, Cristian Ghingheș a obținut, ca independent, 13% din voturile pentru CL Bacău. Iată care sunt planurile tânărului consilier

Cristian Ghingheș, tânărul activist civic din Bacău care a candidat atât la Primărie, cât și la Consiliul Local, a reușit un scor foarte bun la alegerile locale de duminică: 13% la CL și 7% la primărie. Intr-o postare pe blogul său, kristofer.ro, Ghingheș le mulțumește alegătorilor și explică ce vrea să facă mai departe.

Citiți mai jos textul integral.

”Ce am spus ieri, în cotidianul Deșteptarea, ca urmare a rezultatului de la alegerile locale, unde am avut la dispoziție o pagină întreagă pentru “jurnalul meu de campanie”:

Încă de la bun început, vreau să le mulțumesc băcăuanilor care m-au susținut în toată această perioadă electorală, dar mai ales celor care mi-au acordat încrederea lor, votând pentru schimbarea clasei politice.

“Altcineva, cineva nou”, sloganul meu din campanie, nu este o lozincă, ci o promisiune pe care am făcut-o cetățenilor încă de când mi-am anunțat candidatura, în ideea că sunt altfel și voi face politică altfel. Simt o mare responsabilitate pe umerii mei!

Am reușit, cu o mână de voluntari tineri și foarte activi în societatea civilă, care m-au susținut deoarece cred în mine și nu pentru că ar avea vreun interes (așa cum se întâmplă prin partide), cu 3.200 de lei (o mare parte din donații), cu multă muncă și cu ajutorul băcăuanilor care s-au săturat de PSD și PNL, respectiv sateliții lor, să obțin un scor excepțional: pe de o parte peste 13% la Consiliul Local, cât pentru 3 scaune în forul decizional al municipiului, pe de altă parte aproximativ 7% în bătălia pentru scaunul de Primar. Categoric, câștigătorii acestor alegeri sunt PSD și Cosmin Necula, îi felicit pe această cale, dar ce am reușit eu cred că este de asemenea o victorie uriașă.

Acest rezultat nu doar că mă bucură și îmi dă speranța că se poate face și altfel politică, cu principii bine stabilite, cu bani puțini și cu tineri idealiști ca voluntari, ci în primul rând mă responsabilizează și mă face să prețuiesc fiecare vot pe care l-am primit. Sunt mii de persoane care mi-au acordat încrederea lor și, așa cum am spus-o în aceste 2 zile pe blog (www.kristofer.ro) și pe contul meu de Facebook, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă ridica la înălțimea așteptărilor. Sunt la început de drum în politică și nu mi-aș permite niciodată să trădez încrederea și așteptările celor care cred în mine. Ce înseamnă asta? Că nu mă alătur niciunui partid, că nu fac alianțe politice și că toată activitatea mea de consilier va fi la vedere.

În Consiliul Local, voi vota pe proiecte și mă voi bate numai și numai pentru băcăuani, ținând totodată cont de prioritățile programului politic cu care am candidat: tineret, mobilitate urbană durabilă (piste pentru biciclete, transport public modern, parcări supraterane, pasaje pietonale etc.), educația ca prioritate locală (în special majorarea finanțării complementare și democrație școlară), urbanism și protecția mediului, economie și locuri de muncă (pentru ca tinerii să rămână sau să se întoarcă în Bacău), siguranța cetățeanului, sănătate și prevenție, conservarea și valorificarea patrimoniului local, timp liber (sport, turism, cultură), respectiv zona de transparență, anticorupție și implicare civică.

Așa cum am spus și în campanie, avem nevoie de o transparență totală în cheltuirea banilor publici. Legea ne-o permite și o putem face prin realizarea unei platforme online cu toate contractele și investițiile publice din Primăria Bacău, prin organizarea de evenimente periodice de consultare cu cetățenii, dar și prin instituirea unei proceduri exacte pentru cetățenii care vor să ia cuvântul la ședințele Consiliului Local. Oricum, băcăuanii care au fel de fel de probleme de ordin public și vor să se adreseze Consiliului Local mă vor avea mereu ca aliat.

Este foarte, foarte, foarte important ca cetățenii să fie interesați de soarta orașului lor și mai ales de destinația banilor lor nu o dată la 4 ani, ci mereu, monitorizând treburile publice locale și punând presiune pe executiv și pe Consiliul Local. Îi rog pe cetățeni să fie alături de mine. Am doar un vot pe lângă ceilalți 22 de membri ai Consiliului Local, așa că am nevoie de ajutorul vostru pentru a promova pe agenda administrației locale problemele reale ale cetățeanului. Totuși, sper ca beția puterii să nu-i cuprindă iar pe reprezentanții partidelor din consiliu și să dea credit inclusiv inițiativelor mele.

Îmi doresc ca acele scaune din sala de ședințe a Consiliului Local de la Centrul de Afaceri și Expoziții să fie ocupate la toate întâlnirile de cetățeni. Am constatat, pe parcursul acestor 9 ani de implicare civică, faptul că aleșii locali votează mult mai responsabil atunci când simt în ceafă respirația băcăuanilor care vin să își exprime doleanțele în Consiliul Local. Este foarte important ce va face noul primar ales, dar mai importante sunt deciziile Consiliului Local. Să nu uităm că toate alocările bugetare și toate direcțiile de dezvoltare sunt decise de către Consiliul Local, primarul fiind cel care pune în aplicare lucrurile pe care le vom vota în consiliu. E foarte important să informăm cetățenii și să le spunem ce atribuții vom avea fiecare în parte. Sper ca viitorii mei colegi din Consiliul Local să fie de acord cu faptul că o democrație sănătoasă are nevoie de cetățeni informați și educați din punct de vedere juridic.

La începutul campaniei, în care am venit cu câteva idei cheie pentru dezvoltarea pe termen lung a Bacăului, am formulat 9 principii clare pe care le-am respectat cu sfințenie pe toată perioadă electorală. Exact aceleași principii le voi avea în vedere în toți acești 4 ani de mandat:

  • 1. Funcția de consilier pe care o voi ocupa nu este despre mine, ci despre noi toți;
  • 2. ‪#‎bacau2016‬ este un moment de cotitură în politica băcăuană și voi încerca să profit cât mai mult de acest context pentru a arăta băcăuanilor că se poate face politică și altfel;
  • 3. Privesc perioada mandatului ca pe o largă și permanentă dezbatere cu cetățenii;
  • 4. Nu mă schimb, mă îmbrac și îmi petrec timpul la fel;
  • 5. Continui să comunic pe aceleași canale ca până acum: îmi păstrez profilul de Facebook (nu-mi fac pagină), voi continua să scriu pe blog (www.kristofer.ro) și așa mai departe;
  • 6. Spun lucrurilor pe nume. Voi fi la fel de critic și direct;
  • 7. Transparență totală în gestionarea funcției și a deciziilor pe care le voi lua în numele băcăuanilor;
  • 8. Trecutul meu este la vedere și răspund la orice întrebare legată de mine și de activitatea mea publică;
  • 9. Rămân corect, nu mă aliez cu nimeni, nu fac compromisuri în interes personal.

Încă o dată, îi transmit felicitările mele lui Cosmin Necula, dar și așteptările mele de la viitorul primar al Bacăului: să facă ce a promis, să nu încerce să facă înțelegi obscure cu mine și să susțină inclusiv proiectele opoziției, mai ales cele pe care le-a preluat de la mine și toți ceilalți reprezentanți ai societății civile: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (piste pentru biciclete, parcări supraterane, regândirea traficului), realizarea unui centru de tineret, centrul multimodal de transport, transparență totală în cheltuirea banilor publici etc.

În final, le mulțumesc băcăuanilor pentru încredere! Ați dat un vot pentru o nouă clasă politică, lucru pe care voi încerca să îl construiesc la nivel local!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *