Alex Costache

Înalta Curte confirmă redeschiderea urmăririi penale pentru un chestor de poliţie avansat recent de Cioloş în conducerea MAI

Este vorba de chestorul Viorel Dosaru, fost şef al IPJ Prahova, avansat pe 12 februarie prin decizie a premierului în funcţia de subsecretar de stat în MAI. Vezi aici.

După cum se poate observa şi în decizia publicată în Monitorul Oficial, chestorul Dosaru a fost propus premierului pentru numire de către conducerea MAI.

Cu 3 zile înainte, DNA ceruse confirmarea redeschiderii dosarului penal

Ieri, 26 februarie, Înalta Curte a confirmat redeschiderea urmăriri penale faţă de chestorul Dosaru şi faţă de alţi ofiţeri de poliţie şi procurori. Sunt vizaţi de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat, alături de baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma (foto) şi fiul acestuia, deputatul PSD Vladuţ Cosma. Chestorul Dosaru ar fi primit mită ca să îi divulge interlopului Răzvan Alexe, mâna dreaptă a baronului Cosma, informaţii confidenţiale din dosarele lui.

„Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.324/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei faţă de numiţii Mihăilă Aurelian Constantin, Manea Gelu Cristian, Dinu Cătălin Ştefan, Zecheru Nicolae, Ispas Constantin, Cosma Vlad Alexandru, Dosaru Viorel, Matei Liviu, Botnaru Ionuţ, Saghel Mihail Emanuel, Petre Daniel, Cosma Mircea şi Gîrbea Gheorghe, dispusă prin Ordonanţa nr.36/C1/2016 din 9 februarie 2016 emisă de procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat prev. de art.367 Cod penal, art.12 lit.b din Legea nr.78/2000, luare de mită prev. de art.289 Cod penal, dare de mită prev. de art.290 Cod penal şi favorizarea făptuitorului prev. de art.269 Cod penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia ICCJ de ieri. Vezi aici.

Redeschiderea cazului a fost cerută de procurorul şef adjunct al DNA Călin Nistor după ce, în aprilie 2014, dosarul fusese închis de procurorul Lucian Papici, fostul şef al Secţiei I a DNA. Între timp, în vara anului trecut, Papici a plecat din DNA după ce a fost acuzat de o fostă dansatoare că a întreţinut relaţii sexuale cu ea. Vezi detalii aici.

Cine sunt personajele din grupul lui Dosaru şi Cosma

În sesizarea SRI transmisă spre instrumentare procurorului Papici, mai mulţi oficiali din Poliţie, Finanţele Publice, procurori şi conducerea Consiliului Judeţean Prahova sunt acuzaţi că ar fi favorizat gruparea de presupuşi evazionişti şi interlopi formată din Răzvan Alexe şi Marcel Păvaleanu, fost consilier la Secretariatului general al Guvernului pe vremea premierului Ponta, arestaţi preventiv la un moment dat şi judecaţi acum pentru evaziune fiscală de peste 35 de milioane de euro. Detalii aici.

Existau date că Razvan Alexe este un coordonator al mecanismului evazionist cercetat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti şi că acesta a apelat la un cerc de persoane din anturajul său, din mediile justiţiei, administraţiei publice locale, organelor de aplicare a legii şi autorităţilor de control fiscal, pentru a obţine date cu privire la demersurile parchetului de a efectua anumite măsuri procedurale împotriva sa, dar şi a unor apropiaţi ai acestuia, în vederea contracarării acestora, respectiv a deturnării actului de justiţie în favoarea sa ori a membrilor cercului său de interese.

În acest sens, palierele de acţiuni identificate până în prezent, din perspectiva favorizării/protejării/eliminării posibilităţilor de tragere la răspundere a membrilor grupului, include decizionali din cadrul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, DIICOT – Serviciul teritorial Prahova, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Ploieşti, Direcţiei generale Anticorupţie Ploieşti, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova şi Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti”, se arată în ordonanţa de clasare a dosarului dispusă de fostul procuror DNA Lucian Papici.

Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în MAI şi fost şef al IPJ Prahova, este acuzat că a primit mită de la interlopul Răzvan Alexe pentru a-i comunica date confidenţiale din cadrul anchetelor desfăşurate împotriva lui.

“Acelaşi Răzvan Alexe a acţionat pentru a avea acces la datele din dosar şi prin intermediul comisarului şef de poliţie Ispas Constantin, şeful DGA Ploieşti. Ca urmare a solicitărilor formulate de Alexe Răzvan, cu prilejul unor întălniri directe sau prin interpuşi, Ispas Constantin a stabilit, de comun acord cu inspectorul şef al IJP Prahova, Dosaru Viorel, o strategie de acţiuni care să răspundă solicitărilor interlopului (…) Sunt indicii că, drept contraservicii pentru acest gen de servicii, Dosaru Viorel a fost recompensat de către Alexe Răzvan cu sume importante de bani”, se arată în sesizarea trimisă procurorului Papici.

Aurelian Mihăilă a fost procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. La dosar există o interceptare cu acesta din iunie 2013:

“Nu, cum să faceţi aşa ceva? Nu ştiţi cine este Alexe, că e multimilionar în euro şi că este omul lui Cosma?”

Ionuţ Botnaru a fost şeful DIICOT Ploieşti, actual procuror general al parchetului Curţii de Apel Ploieşti. El a fost numit la conducerea PCA Ploieşti în iulie anul trecut, deşi se cunoşteau isprăvile sale.

Emanuel Saghel a fost şef în cadrul Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti. În august anul trecut, Saghel a fost arestat într-un dosar în care este cercetat pentru luare de mită, trafic de influenţă, şantaj, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, alături de Constantin Ispas, fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova.

Acţionanând concertat pe mai multe planuri, de data aceasta prin intermediul lui Saghel Mihail Emanuel, Alexe Răzvan l-a capacitat, pentru atingerea scopurilor sale oculte, şi pe Botnaru Ionuţ, procuror şef DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti. Iniţial, acesta l-a asigurat pe Alexe Răzvan că, la nivelul structurii pe care o conduce, nu era înregistrată nicio lucrare penală în care să figureze el sau persoane din cercul său de interese ca învinuiţi sau ca inculpaţi. Mai apoi, Botnaru Ionuţ a apelat la Mihăilă Aurelian Constantin pentru a avea acces la date legate de stadiul dosarelor penale ce îl vizau pe Alexe Răzvan, pentru a I le comunica acestuia”, se arată în ordonanţa de clasare a dosarului dispusă de fostul procuror DNA Lucian Papici în aprilie 2014.

Gîrbea Gheorge este procuror la nivelul Parchetului Curţii de apel Prahova, fost procuror general adjunct.

Alexe Răzvan le-a solicitat numiţilor Cosma Mircea – preşedintele CJ Prahova şi fiului acestuia, Cosma Vlad Alexandru implicarea în identificarea demersurilor iniţiate de autorităţile de aplicare a legii (…) Fiind astfel direct interesaţi de stoparea/tergiversarea cercetărilor, ultimii doi, uzând de ascendentul pe care îl au asupra lui Gîrbea Gheorghe, procuror din cadrul Parchetului Curţii de apel Ploieşti, au acţionat, prin capacitarea celui în cauză, pentru identificarea în mediul PCA Ploieşti a stadiului măsurilor derulate de această instituţie.”

Gelu Cristian Manea era şeful poliţiei Ploieşti. Potrivi sesizării SRI trimise la DNA, şi el ar fi ajutat la obţinerea de informaţii confidenţiale despre anchetele împotriva lui Răzvan Alexe.

Daniel Petre şi Cătălin Dinu sunt foşti directori ai Finanţelor publice din Prahova. Potrivit sesizării SRI, şi ei l-ar fi ajutat pe Alexe să încerce să scape de dosarul penal de evaziune fiscală

De ce a clasat Papici cazul

Fostul procuror DNA a dispus pentru câteva luni supravegherea comunicaţiilor celor vizaţi de sesizarea SRI. Cum nu a ieşit nimic pe interceptări, procurorul Papici a clasat dosarul.

„În urma exploatării autorizaţiilor emise în cauză s-a considerat că nu se impune prelungirea acestora, întrucât, dincolo de orice îndoială rezonabilă, datele obţinute nu au confirmat în niciun fel existenţa, în materialitatea obiectivă, a faptelor presupus comise”, a motivat fostul procuror DNA.

Potrivit unor surse judiciare, conducerea DNA a fost nemulţumită pentru că, în afara dispunerii unor interceptări, procurorul Papici nu a făcut niciun altfel de anchetă. Iată că acum Instanţa Supremă a confirmat nemulţumirile procurorului şef adjunct al DNA, Călin Nistor.

Cine e Răzvan Alexe

Om de afaceri foarte bogat şi influent, Alexe a început ca interlop. În anii 2000, el a fost implicat într-un schimb de focuri alături de un alt interlop celebru, Sandu Geamănu, aflat în prezent în penitenciar după ce a fost condamnat la 25 de ani de detenţie pentru omor.

Potrivit unor informaţii, Alexe ar avea cetăţenie în Republica Mozambic din Africa.

Ştiu, de la DIICOT, că Alexe se va muta în Mozambic, deoarce are cetăţenie a acestui stat…”, ar fi spus fostul procuror general adjunct a PCA Ploieşti, Aurelian Mihăilă, potrivit unei interceptări ambientale.

Alexe este judecat şi în dosarul de corupţie al clanului Cosma

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma şi fiul lui, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că au primit mită un milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare şi deszăpezire ca să le acorde contracte cu CJ Prahova. Mita s-ar fi dat prin intermediul lui Răzvan Alexe, mâna dreapta a baronului PSD.

Contactat de România Curată, chestorul Viorel Dosaru nu a dorit să comenteze acest subiect.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Înalta Curte confirmă redeschiderea urmăririi penale pentru un chestor de poliţie avansat recent de Cioloş în conducerea MAI

  1. dan niculescu

    Cred că premierul ar trebui să-i demită imediat pe cei care i-au propus un asemenea personaj. Iar organele judiciare să extindă cercetările și asupra acestora, căci miroase a „grup organizat în vederea comiterii de infracțiuni”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *