Constantin-Alexandru Manda

Elevii și studenții din Constanța iau atitudine. „Solicităm președintelui Consiliului Județean să nu își bată joc de elevi și studenți”.

În ultimii ani, județul Constanța a fost locul de unde societatea a învățat că implicarea civică nu cunoaște limită de vârstă. Se pare că în perioada următoare acesta va fi teritoriul unei noi „bătălii”, tot între reprezentanții elevilor și studenților, dar de data aceasta cu Consiliul Județean de partea cealaltă a baricadei. Încă din anul 2017, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Asociația Studenților din Constanța (ASC) au persistat în a solicita autorităților să dea dovadă de responsabilitate și să întreprindă demersuri cu privire la subvenționarea cu 50% a transportului județean pentru elevi și studenți, care trebuie asigurată de către Consiliul Județean, obligație prevăzută la art. 84 alin. (1) și (2) și art. 205 alin. (2) din Legea nr. 1/2011. Situația nu s-a schimbat, iar conducerea CJC continuă să prejudicieze elevii și studenții, care nu își pot lua abonamente reduse la jumătate sau gratuite, așa cum au dreptul.

„Considerăm de o importanță sporită urgentarea demersurilor pentru intrarea în legalitate, din cauza impactului negativ major pe care nerespectarea acestui drept îl are asupra stării sistemului educațional din județ. Reamintim faptul că, în Constanța, abandonul școlar este de 8% în mediul rural, fiind și cea mai ridicată rată din România, și 6% în cel urban, situându-se pe al doilea loc după județul Ilfov, conform unui studiu realizat de UEFISCDI. Una din principalele cauze ale abandonului școlar este incapacitatea elevilor de a ajunge la cursuri, foarte mulți dintre aceștia fiind nevoiți să parcurgă kilometrii întregi pe jos, fie din cauza lipsei posibilității de a își permite costul transportului, fie din cauza lipsei acestuia.” transmit reprezentanții elevilor și studenților în comunicatul remis redacției România Curată.

„Pe această cale solicităm public președintelui Consiliului Județean, Marius-Horia Țuțuianu, dar și Partidului Social Democrat, să nu își bată joc de elevi și studenți și să nu trateze cu superficialitate această problemă, întrucât ea afectează sute de elevi și studenți anual, răpindu-le șansa la educație și, implicit, la un viitor. De asemenea, solicităm demararea unei cercetări disciplinare pentru a se identifica funcționarii publici vinovați de situația creată și pentru a dispune sancțiunile disciplinare ce se impun. Ca urmare a adresei trimise în data de 20.06.2018 de către AEC și ASC, însoțită de un model de proiect de hotărâre, pentru a veni în sprijinul autorităților, și a depășirii termenului de 30 de zile pentru acordarea unui răspuns, dacă în ședința din data de 27 iulie nu va exista o soluționare a problemei, AEC și ASC vor acționa în judecată Consiliul Județean Constanța pentru a-l obliga să asigure subvenția prevăzută de lege.” au punctat Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Studenților din Constanța.

În cadrul proiectului Școli curate, una dintre prioritățile Societății Academice din România este responsabilizarea autorităților publice locale în sensul respectării legii și investiției în educație. Felicităm cele două organizații pentru demers și le asigurăm de tot suportul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *