Mihai Goțiu

Euronews (studiu): Record trist pentru Cluj-Napoca – orașul european cu cele mai multe decese premature din cauza lipsei copacilor! Ce ziceți, mai tăiem Pădurea Hoia?

 

”Orașul Cluj-Napoca, din România, a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de locuitori. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, se arată într-un articol publicat în ediția online, de ieri, 1 februarie, a Euronews. Articolul citează studiul ”Răcirea orașelor prin infrastructura verde urbană: o evaluare a impactului asupra sănătății orașelor europene”, publicat, pe 31 ianuarie, în ediția online a uneia dintre cele mai prestigioase reviste de știință din domeniul sănătății The Lancet.

Plantarea mai multor copaci în orașele europene ar putea reduce numărul deceselor cauzate de valurile de căldură cu mai mult de o treime, arată o nouă cercetare. Străzile mărginite de copaci și spațiile verzi fac orașele locuri mult mai frumoase în care să locuiești și să lucrezi. Dar orașul european mediu se mândrește cu doar 15% acoperire urbană cu copaci.

Creșterea acestei acoperiri la 30% ar reduce temperaturile de vară cu 0,4 grade, sugerează analiza Institutului de Sănătate Globală din Barcelona – și ar putea salva mii de vieți, relatează Euronews.

Studiul a vizat o evaluare a impactului efectului de insulă de căldură urbană (UHI – Urban Heat Island) asupra sănătății și a mortalității adulților cu vârsta de peste 20 de ani, în 93 de orașe europene. Datele se raportează la vara anului 2015 (1 iunie – 31 august). ”Ne-am propus să estimăm sarcina mortalității care ar putea fi atribuită UHI și povara mortalității care ar fi prevenită prin creșterea acoperirii arborilor urbani în 93 de orașe europene”, se arată în rezumatul articolului publicat în The Lancet. ”Am estimat scăderile de temperatură care ar rezulta din creșterea acoperirii cu arbori la 30% din suprafață pentru fiecare oraș și am estimat numărul de decese care ar putea fi prevenite astfel”.

Temperaturile ridicate au provocat 6.700 de decese premature în orașele vizate de studiu în perioada analizată. Potrivit studiului, 2.644 dintre acestea – 39,4% – ar fi putut fi prevenite prin creșterea acoperirii arborilor la 30%.

„Factorii politici trebuie să acorde prioritate plantării copacilor. Acest lucru devine din ce în ce mai urgent pe măsură ce Europa se confruntă cu fluctuații de temperatură mai extreme cauzate de schimbările climatice. Știm deja că temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătății, cum ar fi insuficiența cardiorespiratorie, internarea la spital și moartea prematură.”

Tamara Iungman, autorul principal al studiului, citat de Euronews

Euronews subliniază că studiul mai arată că atunci când vine vorba de mortalitatea legată de căldură, unele orașe sunt mult mai periculoase decât altele. Orașele din Sudul și Estul Europei – unde temperaturile sunt mai ridicate și acoperirea arborilor tinde să fie mai scăzută – au înregistrat un număr mai mare de decese care pot fi prevenite. Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de oameni. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci. Lisabona are doar 3,6% acoperire cu copaci. La celălalt capăt al spectrului, Oslo are cea mai mare acoperire a arborilor, cu 34%, mai arată Euronews, citând studiul amintit.

Povara mortalității atribuită (efectului de insulă de căldură urbană – n.a.) a variat foarte mult între orașe: la 100 000 de locuitori standardizați pe vârstă, UHI nu a fost asociată cu niciun deces prematur în Göteborg, comparativ cu 32 în Cluj-Napoca. Media generală a fost de aproximativ zece decese la 100 000 de locuitori. În mod similar, am estimat că, în timp ce creșterea acoperirii arborilor la 30% nu ar preveni niciun deces la 100 000 de locuitori standardizați pe vârstă în Oslo, ar putea preveni 22 în Palma de Mallorca.

”Răcirea orașelor prin infrastructura verde urbană: o evaluare a impactului asupra sănătății orașelor europene”, The Lancet

Cercetarea a fost finanțată de GoGreenRoutes, Ministerul Spaniol al Științei și Inovării, Institutul pentru Sănătate Globală, Consiliul de Cercetare Medicală din Marea Britanie și programul Orizont 2020 al Uniunii Europene.

***

Problema copacilor și a pădurilor din zona periurbană a Clujului este una care i-a mobilizat pe o parte din clujeni. Cele mai recentăe implicări sunt pentru salvarea Pădurii Hoia, din zona Florești/Cluj-Napoca/Baciu, amenințată cu distrugerea de proiecte imobiliare abuzive (mai jos, fotografii de la protestele pentru salvarea Pădurii Hoia).

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca și APM Cluj autorizează tăierea copacilor sănătoși în oraș sub pretextul (din pix) că ar prezenta, citez, ”pericol de prăbușire”.

CITEȘTE: Mihai Goțiu: Și în Cluj-Napoca, în oraș, se taie ca în codru. Chiar în fața geamurilor mele… (VIDEO & FOTO)

Nota bene: nici alte orașe din România nu stau mai bine. Dacă ele nu figurează în topul mortalității premature din cauza efectului de insulă de căldură urbană e doar pentru că studiul citat mai sus nu a fost unul exhaustiv și nu le-a vizat. Dar e de urmărit doar încrâncenarea și înverșunarea din ultimele săptămâno cu care Romsilva și un grup privat de interese vor să scoată PERMANENT din fondul forestier a drumului utilizat de locuitorii din Greenfield până la finalizarea legăturilor promise de investitor – premisa perfectă ca în doar câțiva ani ce a mai rămas din pădurea din zonă să dispară!

VIDEO: Cum se taie și se toacă un copac sănătos, sub pretextul că ar prezenta ”risc de prăbușire”, în Cluj-Napoca, orașul aflat în topul european al morților premature cauzate de lipsa arborilor:

Imaginile de la protestele pentru salvarea Pădurii Hoia, amenințată de proiecte imobiliare inconștiente (și abuzive):


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Euronews (studiu): Record trist pentru Cluj-Napoca – orașul european cu cele mai multe decese premature din cauza lipsei copacilor! Ce ziceți, mai tăiem Pădurea Hoia?

 1. lscpl

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004896972207293X
  poate ca insula de caldura a Clujului o fi efectul „justitiei de mediu”. Urmatorul pas e sa fie inscrisa in patrimoniul UNESCO :P

  … al naibii de superficial sa comentezi despre statisticile de suprafata verde ca indicator al calitatii vietii in orase. Nici macar studiile facute de padurari cu instrumentele de analiza ale ecologiei peisajelor nu sunt suficient de relevante atunci cand vrei sa schimbi in mod eficient si eficate un mod de dezvoltare a unui oras. Practic articolul dvs. promoveaza abordarile birocratice: nu-i destul spatiu verde in oras, hai sa bagam repede o padure in intravilan si am rezolvat statistica; sau programe de tipul plataniadelor, amintind de boom-ul siderurgiei din batatura din China anilor ’60.

  Solutiile sunt intotdeauna punctuale, adaptate contextului biogeografic, urbanistic, social, cultural, istoric bla-bla-bla. E un pomelnic intreg pentru gestionarea caruia in lumea larga exista profesia planificarii peisajului. Insa nu si in Romania. Din 2002 de cand a fost semnata Conventia Europeana a Peisajelor in tara nu s-a miscat nimic cu exceptia invatamantului. Rezultatul e ca zeci de serii de absolventi de profil au fost si sunt in continuare aruncate de universitati pe o piata inexistenta, pentru simplul motiv ca au un pretext sa tina niste norme didactice. Mai mult de atat, aceleasi universitati saboteaza sistematic eforturile de afirmare a necesitatii integrarii profesiei in structura economica si administrativa a tarii. E o magarie fara margini, promovata de tribul securistilor cu doctorate si cursuri academice plagiate.

  Dupa cum am mai comentat pe langa articolele dvs – si mi-e al dracului de sila sa repet ce-am zis – orasele din Romania or sa poata integra studii de peisagistica atunci cand piata imobiliara va deveni atractiva pentru fondurile de investitii straine.

  Reply
  • H

   Dacă intră fondurile străine, or să fie al dracului de interesați de peisagistică!!!!!!!!!!!! (Profit, baby, profit!)
   (Mi-l și închipui pe Larry Fink sărind noaptea din somn și zicând: Așa ceva nu se poate!!!! N-o să permit niciodată ca cineva să ridice un bloc de 5 etaje la 10 m de o casă cu un nivel! În engleză americană, bineînțeles.)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *