Romania Curată

Dalmațienii generalului. Cine sunt și cu ce s-au remarcat doctorii lui Gabriel Oprea

”Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, declara, la sfârșitul săptămânii trecute, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității București, despre doctoratul lui Gabriel Oprea. În temeiul acestui ”doctorat”, Gabriel Oprea a ajuns să coordoneze, la rândul lui, lucrări de doctorat. Lista celor care l-au ales pe general ca și coordonator de doctorat este cunoscută până la nivelul anului 2011 (cât de curând va fi cunoscută însă și lista completă). Asupra a cinci lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea există deja acuzații legate de plagiat. Oricum, lista doctoranzilor lui Oprea este una extrem de ”consistentă”: procurori, judecători, ofițeri SRI, politicieni – numele lor sunt foarte sonore. Unii dintre ei au deja condamnări penale la activ, alții au fost cercetați penal, la rândul lor. Cu greu reușești să găsești un doctorand fără pată pe lista lui Oprea. Singura persoană mai puțin cunoscută opiniei publice este… secretara personală a lui Gabriel Oprea, devenită și ea doctor. România Curată vă prezintă scandalurile în care au fost implicați.

Doctor: Zamfir, Dumitru

Titlul: „Respectarea drepturilor omului în activitatea serviciilor de informaţii : rezumatul tezei de doctorat

Conducător de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea – Bucureşti : Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, 2006. – 126 de pagini

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Facultatea de Drept

Craioveanul Dumitru Zamfir (61 de ani) este fost adjunct al directorului SRI. Ajuns chiar general locotenent prin avansări succesive, Zamfir este absolvent al Facultății de Electrotehnică în 1977. A terminat și Facultatea de Drept, ceva mai târziu, la vârsta de 46 de ani.

Șase ani mai târziu a devenit doctor în Drept sub atenta îndrumare a lui Gabriel Oprea.

Generalul SRI Dumitru Zamfir a fost condamnat în 2011 la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în dosarul privind închirierea şi ulterior cumpărarea ilegală a unor locuinţe RA-APPS, la preţuri subevaluate.

Doctor: Stănişoară, Mihai

Titlul: „Controlul parlamentar asupra activităţii de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională“

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 199 pagini

Conducător științific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Mihai Stănișoară este un controversat politician din Mehedinți. Ca și Dumitru Zamfir, Stănișoară este tot din Craiova. A ocupat mai multe funcții importante în stat, cea mai înaltă fiind cea de ministru al Apărării, în 2008. A fost urmat în funcție de însuși Gabriel Oprea. Acum este deputat de Mehedinți. Are un doctorat în științe tehnice.Stanisoara

În 2006 s-a înscris la doctorat, sub atenta îndrumare a mentorului său, Gabriel Oprea. A terminat lucrarea cinci ani mai târziu.

Mihai Stănișoară este un om foarte important în Mehedinți, iar Gabriel Oprea știe asta. Familia Stănișoară deține în Drobeta Turnu-Severin un trust de presă: radio, ziar și televiziune.

Județul Mehedinți este complet la picioarele lui Gabriel Oprea. Fie că județul este controlat de Stănișoară, fie de rivalul său, Adrian Duicu, Oprea are supuși în acest județ. Asta pentru că și Adrian Duicu a ajuns doctor în științe militare, sub îndrumarea lui Mihail Vasile-Ozunu. Ozunu a fost mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea pe când ultimul ocupa funcția de ministru al Apărării. Să nu uităm faptul că presa a dezvăluit notele lui Adrian Duicu din liceu: predominau cele de 3 și 4.

În privința lucrării lui de doctorat există suspiciuni grave de plagiat.

Doctor: Șpan, Remus

Titlul: „Utilizarea informaţiilor şi investigaţiilor în scopul obţinerii de probe pentru combaterea corupţiei“

Conducătorul tezei de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea – Bucureşti

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, 2007. – 176 pagini

Remus Șpan este fostul șef al unității „Doi ș’un sfert“, transformat apoi în anticorupția de la Interne. Titlul lucrării sale de doctorat pare să-l fi specializat în lupta împotriva corupției. Procurorii DNA au, însă, o altă părere: era, conform unui comunicat al procurorilor, cărăușul șpăgii dintre controversatul om de afaceri Nelu Iordache și fostul ministru Ovidiu Silaghi.

Iată ce spun procurorii despre omul care îl are drept mentor pe Gabriel Oprea: „A intermediat întâlniri între cumpărătorul de influență Nelu Iordache și ministrul Silaghi Ovidiu Ioan, cunoscând problemele pe care le întâmpina S.C. ROMSTRADE SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior își desfășurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu). A intermediat primirea, de către ministrul Silaghi Ovidiu Ioan de la Nelu Iordache, a sumei de 200.000 euro și a foloaselor necuvenite constând în efectuarea unor curse aeriene între Satu Mare și orașe din Europa pentru susținerea campaniei electorale a unei peroane apropiate ministrului, în condițiile în care învinuitul cunoștea că societatea Romstrade SRL înregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea să le suporte, precum și problemele reale ale S.C. ROMSTRADE SRL în derularea contractelor, probleme care îndreptățeau CNADNR S.A. să dispună anumite măsuri de reziliere a unor contracte“, spun procurorii.

În 2012, Remuș Șpan a fost pe lista scurtă a USL pentru a prelua ministerul Transporturilor în Guvernul Ponta I.

Doctor: Şandru, Ioan

Titlu: „Securitatea energetică – componentă principală a securităţii naţionale“

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 286 pagini

Conducător ştiințific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Ioan Șandru este specialist în energie, mai ales după ce socrul său, Pantelimon Avram, a condus Romgaz. De altfel, presa a dezvăluit mai multe afaceri făcute între firmele ginerului cu Romgaz-ul condus de socrul său. La începutul anilor 2000, firmele  Prorom SRL și Romoil SA aparțin lui Ioan Sandru. Ambele au câștigat un contract de 22 de milioane de euro cu Romgaz, condus la acea vreme de socrul său, Pantelimon Avram. Alte firme, interesate să livreze țevile către Romgaz, au depus contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Instituția a decis sa anuleze procedura prin care Romgaz oferea pe tava ginerelui un contract de 22 de milioane de euro. Romgaz a atacat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia CNSC, dar și instanța a decis anularea licitației.

Doctor: Rus, Toma-Vasile

Titlul: „Criminalitatea organizată. Vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 380 pagini

Conducător ştiințific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Toma Vasile Rus este fostul director general al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si fost subsecretar de stat. El a fost cercetat de procurorii DNA pentru spălare de bani, trafic de influenţă, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare.

Presa locală din Cluj a relatat în mai multe articole năzdrăvăniile acestuia.

Doctor: Raicu, Marius Romeo

Titlul: „Controlul parlamentar asupra serviciului de informaţii externe

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 215 pagini

Conducător ştiințific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Luptător cu merite deosebite pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989, Romeo Marius Raicu a fost președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE.  În 1988, Raicu a absolvit Facultatea de Utilaj Tehnologic pentru Construcţii – ICB.

Doctor: Radu, Loredana

Titlul: „Criminalitatea transfrontalieră în epoca globalizării – factor de risc la adresa securităţii europene şi naţionale. Combaterea criminalităţii transfrontaliere

Academia Naţională de Informaţii, 2010. – 359 pagini

Conducător de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Loredana Radu este avocata premierului Victor Ponta. Loredana Radu a fost și avocata lui Mihai Stoica, condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.loredana radu

Numele acesteia apare și în Dosarul DNA în cazul judecătorului care îl șantaja pe Mihai Stoica. Complicii judecătorului au spus că au apelat la Loredana Radu ca să-i transmită oferta lui Meme Stoica. La puțin timp după scandal, avocata a reziliat contractul de reprezentare cu Mihai Stoica.

Lucrarea Loredanei Radu, condusă de Gabriel Oprea, este suspectă de plagiat.

Doctor: Popescu, Adela

Titlul: „Restrîngerea drepturilor omului în contextul luptei împotriva terorismului, sub impactul accelerării procesului globalizării

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 264 pagini

Conducător ştiințific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Adela Popescu este secretara lui Gabriel Oprea. Practic, actualul ministru de Interne îi este șef la serviciu, dar și conducător științific la Academia de Informații. Deși simplă secretară, Adela Popescu este specialistă în „Restrîngerea drepturilor omului în contextul luptei împotriva terorismului, sub impactul accelerării procesului globalizării“. Este singurul nume devenit cunoscut pu blicului după declanșarea scandalului doctoratelor acordate de Oprea.

Lucrarea ei, făcută sub atenta coordonare a șefului, este suspectată de plagiat.

Doctor: Pârvu, Dumitru

Titlul: „Modalităţi de gestionare a crizelor în domeniul ordinii publice care pot afecta securitatea naţională

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, 2007 – 317 pagini

Conducător ştiințific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Dumitru Pârvu este chestor șef de Poliție și este mâna dreaptă a șefului Poliției Române, Petre Tobă. CV-ul său de pe site-ul Poliției începe cu studiile, adică cu titlul de doctor în Ordine şi Siguranţă Naţională, titlu obținut sub îndrumarea lui Gabriel Oprea în anul 2007.

Doctor: Onţanu, Neculai

Titlul: „Managementul protecţiei infrastructurii critice

Academia Naţională de Informaţii, 2009. – 344 pagini

Conducător de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Primarul Sectorului 2 din București, Neculai Onțanu este doctor în „Managementul protecţiei infrastructurii critice“. El este și general de brigadă cu o stea, în rezervă.neculai-ontanu

Preocupat de „siguranța cetățeanului”, Neculai Onțanu a instalat 242 camere video de supraveghere pe drumurile principale ale Sectorului 2.

Fost membru PSD, Onțanu a trecut recent în UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, cel care i-a fost și coordonator științific și care i-a acordat titlul de doctor în 2009.

Doctor: Marin, Ionel

Titlul: „Rolul comunităţii de informaţii în gestionarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale“

Conducător științific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, 2004. – 247 pagini

Generalul SRI Ionel Marin este și el un fost adjunct al șefului SRI. Alături de colegul său, Dumitru Zamfir, a fost condamnat în 2011 la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în dosarul privind închirierea şi ulterior cumpărarea ilegală a unor locuinţe RA-APPS, la preţuri subevaluate.

Doctor: Licu, Dimitrie Bogdan

„Corupţia – Risc major la adresa securităţii naţionale

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 485 pagini

Conducător științific: prof. univ. dr. Gabriel Opreabogdan licu

Gabriel Oprea i-a coordonat lucrarea de doctorat și lui Bogdan Licu, procuror, fost membru al CSM și actualmente adjunctul și mâna dreaptă a procurorului general al României, Tiberiu Nițu.

Deși asupra lucrării sale planează acuzații de plagiat, Bogdan Licu este unul dintre cei ce aspiră la funcția șefului. Astfel, la următoarele alegeri, el s-ar putea afla pe lista candidaților la funcția de procuror general al României.

Doctor: Diaconescu, Florica

Titlul: „Dimensiunea juridică a securităţii naţionale din perspectiva respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, 2011. – 279 pagini

Conducător științific: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Florica Diaconescu a promovat în 2005 de la Tribunalul Dolj la Curtea de Apel într-un mod ciudat: inițial a primit nota 5 la examenul de promovare, dar după contestație a primit 9!

A ajuns, astfel judecător la Secția I Civilă. Nu știm care dintre note este cea care reflecta atunci cunoștințele juridice ale judecătoarei Florica Diaconescu. Știm însă că generalul dr., ministru de Interne și vicepremierul Gabriel Oprea i-a fost și ei îndrumător de doctorat în 2011.

Doctor: Coldea, Florian

Titlul: „Managementul schimbării în serviciile de informaţii

Academia Naţională de Informaţii, 2010. – 279 pagini

Conducător de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Florian Coldea, omul numărul doi în conducerea SRI după Eduard Helvig, este binecunoscut publicului, mai ales după atacurile Elenei Udrea imediat după inculpare în dosarul Gala Bute.florian_coldea

Este absolvent al Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București (1996). Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații desfășurate în țară și străinătate. Doctoratul său, susținut în 2010, a fost făcut sub îndrumarea aceluiași Gabriel Oprea.

Doctor: Bolboşanu, Constantin

Titlul: „Spălarea banilor – componentă de bază a manifestărilor de crimă organizată

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, 2008. – 318 pagini

Conducător de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

Comisarul șef de Poliție Constantin Bolboșanu este adjunct la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR. A terminat Facultatea de Drept la Academia de Poliție în 1993, iar doctoratul l-a obținut în 2008. Nu a fost implicat în niciun scandal major.

Doctor: Bălan, George

Titlul: „Ministerul Public şi politica penală de apărare a securităţii naţionale

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, 2006. – 376 pagini

Conducător de doctorat: prof. univ. dr. Gabriel Oprea

George Bălan a fost acuzat în presă de comiterea a numeroase abuzuri în desfăsurarea anchetei, în 2005, în cazul MISA și a liderului ei Gregorian Bivolaru. Bălan a condus echipa de procurori care a anchetat cazul MISA. De asemenea, Bălan ar fi avut o relație apropiată cu senatorul PSD Cătălin Voicu, încarcerat pentru că a încercat să-și subordoneze justiția din întreaga țară prin trafic de influență.george balan

România Curată a relatat în 2012 despre interceptările făcute de procurorii anticorupție și acuzațiile aduse lui George Bălan. Acesta, împreună cu un alt magistrat, Marcel Sânpetru, strângeau informații despre persoane pentru a putea accede în funcții de conducere în Ministerul Public. În primă instanță, cei doi au fost achitați.

George Bălan este absolvent al Facultății de Drept din Universitatea București și a Consiliului National de Apărare, din anul 2006 obtinand titlul de doctor in ordine publică și siguranță națională, sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

În ianuarie 2011, George Bălan a fost ales în funcția de vicepreședinte al CSM, înainte ocupând funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Dalmațienii generalului. Cine sunt și cu ce s-au remarcat doctorii lui Gabriel Oprea

 1. LILIANA

  De regula Coordonatorul TEZEI de doctorat este ALES de fiecare doctorand. In cazul celor 16 cazuri descrise se PUNE intrebarea cine pe cine a ales ,doctoranzii pe coordonator sau” COORDONATORUL POLIVALENT”pe doctoranzi pt a le oferi acestora ca chilipir sau contra-cost cate un titlu de doctor in diverse domenii????????CINE SE ASEAMANA SE ADUNA spune un vechi proverb romanesc.

  Reply
 2. boby

  Numai o bomba ne mai poate salva! Fereasca Dzeu sa ai de a face cu politia, procuratura sau justitia daca esti un om onest! Esti un om terminat!

  Reply
 3. Octavian

  Ar fi interesant de comparat criteriile minime de acordare a titlului de doctor in stiinte politice sustinute la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza cu cele minime de la facultatile de fizica, chimie sau matematica ale Universitatilor din Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Craiova.

  Reply
 4. Sergiu Popa

  D-na judecator Florica Diaconescu judeca cazuri de plagiat, iar solutiile domniei sale in cazurile judecate merg pana la eliminarea din sistem a plagiatorilor. Daca se dovedeste ca domnia sa a plagiat, atunci Curtea de Apel Craiova si justitia romana au o problema grava de imagine, care ar trebuii sa se rezolve cu eliminarea domniei sale din sistem. Altfel, nu pot decat sa cred ca justitia din zilele de astazi nu a evoluat fata de cea din perioada lui Robespierre, cand ministrul al justitiei era numit un detinut. Ce cauta sa activeze in justitie „doctorii” securistii ?

  Reply
 5. oana

  O tara plina de turnatori si aserviti agenturilor straine, facultati de facut timpti si doctorate pentru escroci. O tara plina dehaite securisto-HIENE, ar minca si rahat pentru bunul propriu, si-ar beli familia si prietenii pentru favorul hienelor straine. Regret dar asta-i realitatea, furi , inseli, minti, escroc … = bun in politica, pregatit profesional, abil, serios … =la dracu cu tine. Doctori in hotie si escrocherie TARA DE CACAT

  Reply
 6. unul batran

  Oana are perfecta dreptate. Inainte de `89 se racolau de securitate spuma facultatilor, baietii destepti cu medii foarte mari , dupa revolutie „pardon lovitura de stat” se racoleaza escroscii si curvele umane ce si-ar vinde si mama. Pentru cine nu stie in timpul lui Ceasescu existau 2 categorii de securisti buni si rai , actualmente cei buni au fost eliminati, cei rai (curve) ii vedeti conducind sub indrumarea curvelor straine. Istoria sutelor de ani spune clar vrei sa fii nationalist platesti cu capul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *