Romania Curată

A început Școala de Vară „România Curată“. Invitați speciali în prima zi

Jurnaliști, activiști și membri unor organizații și-au dat întânire la Predeal, la Școala de Vară „România Curată“, organizat de Societatea Academică din România. Joi a fost prima zi, în care colaboratori ai site-ului romaniacurata.ro s-au întânit cu membrii ai societății civile. Printre persoanele care au luat parte la dezbateri în prima zi s-au aflat Alina Mungiu Pippidi, președinte SAR, Harald Koht, profesor universitar din Norvegia, Claudiu Crăciun, lector la SNSPA, Mihai Goțiu, coordonator editorial al site-ului romaniacurata.ro, dar și Peter Eckstein Kovacs, avocat.

Întâlnirea de joi a dat ocazia invitaților să se cunoască între ei. Fiecare invitat a avut ocazia să se prezinte și să vorbească despre ceea ce îl apropie de activismul civic, de spre proiectele de viitor. Discuția a fost moderată de Alina Mungiu Pippidi și de Simona Popescu, coordonator Alianța pentru o Românie Curată.

Mihai Goțiu, coordonatorul editorial al platformei romaniacurata.ro, a prezentat site-ul. „Romania Curată este principalul promoter al grupurilor civice“, a spus Mihai Goțiu. De altfel, cele mai mari cifre de audiență ale României Curate au fost atinse în perioade în care cetățenii au avut de reclamat sau erau interesați de chestiuni civice. Este vorba despre perioada alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, atunci când România Curată a relatat pe îndelete problemele cu care s-au confruntat românii din străinătate în momentele votului la ambasadele sau consulatele României în străinătate, dar și de perioada din mai 2015, atunci când România Curată a întețit campania împotriva defrișărilor pădurilor din țara noastră.

Vineri, Școala de Vară România Curată va conține discuții despre investigații jurnalistice și monitorizările voluntarilor ARC. Tot mâine, lectorul universitar Claudiu Crăciun va vorbi despre capacitatea societății civile la nivel local. Tot mâine, profesorul norvegian Harald Koht va vorbi despre experiența societății civile din Norvegia.

MEC_0196MEC_0165

MEC_0159MEC_0143MEC_0138MEC_0127MEC_0125MEC_0116MEC_0101IMG_4300


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “A început Școala de Vară „România Curată“. Invitați speciali în prima zi

 1. Adrian

  Poate (cu consimtamantul participantilor) postati lucrarile in format video, eventual (si) transmiteti in direct.

  Reply
 2. Laurenția

  Cei care dorim sa ajutam în vreun fel aceasta tara, ori sa participam la trezirea națiunii sa nu devenim o groapa de deșeuri, ori sa va ajutam în demersurile dvs. Pentru acea Romanie Curata la care visam cu toții. ..în afara de bani, cum va putem ajuta?!Exista filiale în tara?vrem sa schimbam ceva în bine, dar cum? Sa citim ce încercați sa faceți dvs. NU ne este suficient.Cum putem sa va ajutam?
  Aștept cu interes răspunsul dvs. Și va admiram inițiativa și munca.

  Reply
  • Laura

   Sunt curioasa daca ati primit vreun raspuns. Si eu as vrea sa ajut in orice fel,mai putin financiar, aceasta tara.Numai ca ea e confiscata.Din nefericire.Va rog sa-mi raspundeti daca aveti alta parere.

   Reply
 3. eye

  E bine, dragut cu vreme frumoasa dar devine o notiune abstracta pentru populatie activismul civic, caci activism civic fara insuflarea spiritului protestatar in strada impotriva abuzurilor statului sau a entitatilor protejate de stat nu prea mai are nici un sens.
  „Scoala” de activsm civic se face in strada si cu multe proteste impotriva abuzurilor puternice cu efect devastator impotriva populatiei pe langa care defrisarea padurilor pare o gluma, spre exemplu pretul combustibilului, pretul utilitatilor stabilite de un consortiu stat-monopol corporatist indreptat direct si rau intentionat impotriva societatii in ansamblu si a populatiei la nivel individual. Se prefigureaza in acest moment posibilitatea ca mafiile care activeaza in primarii sa comita abuzuri incredibile impotriva populatiei prin noul cod fiscal care da mana libera primariilor sa mareasca impozitele locale oricat fara nici o limita si fara sa dea socoteala nimanui. Un primar care este ales azi poate maine sa mareasca impozitele de 100 de ori iar in patru ani de (munca) sa devina sultan peste insulele din Caraibe.

  Reply
  • BREBENEL

   Pt eye. Prima lectie cu aplicatie practica de CIVISM ati expus-o deja.Felicitari! Acum dvs eye ce credeti ca dna Alina Mungiu Pippidi si cu dl Peter Eckstein Kovacs, ar fi rezistat in strada la temeraturile astea sufocante de afara, INDIFERENT cat ce atrocitati ar fi produs autoritatile statului pt ca intradevar si sunt barbare. Poporul roman are nevoie de oameni VALOROSI de sacrificiu pt a avea ELITE veritabile ca sa conduca tara????

   Reply
 4. Solidaritate pentru Romania

  Fiecare roman constient este reala caramida civica pentru schimbarea societatii din Romania si nu numai. Nimic nu se face fara o reala implicare, in fapte, nu in vorbe. Speram ca actiunile civice sa se dezvolte la nivelul oraselor iar la nivelul rural sa sparga ,,gheata´´. Oamenii sunt ceva mai bine informati la oras datorita unor conditii mai bune, dar la sate situatia este dezastroasa. Exceptiile intarind regula.

  Credem ca o campanie de informare in masa ar fi binevenita

  Reply
  • Adrian

   La sate se expropriază cu 1(un) leu metrul pătrat. Oamenii. Firmele interesate, cu de zece ori mai mult. Nu că zece lei ar fi o sumă; e penibilă, cam cât o prăjitură la un popas pe autostradă. Astfel de diferențe(rapoarte) au existat și la pasajul Basarab, din cât îmi amintesc. Deși legea prevede că se examinează (probabil cu un protocol urmând o metodologie) care a fist situația înstrăinărilor succesive (și) dacă s-a urmărit „stoarcerea” unui profit necuvenit. Note de lectură: monitorul oficial, de pildă nr. 653-2015

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *