Demisia lui Titus Corlăţean nu poate avea semnificaţia unei asumări de responsabilitate pentru neregulile la votul în străinătate din turul I al alegerilor. Dacă ar fi fost aşa, domnul Corlăţean ar fi demisionat în seara zilei de 2 noiembrie, când s-a şi strâns lumea în faţă la Ministerul de Externe sau, cel mai târziu, a doua zi.
Domnul Corlăţean nici nu a prezentat-o de altfel aşa, ci a spus că îşi dă demisia pentru că, în faţa cererii BEC de a înfiinţa secţii suplimentare, el refuză să încalce legea. Într-adevăr, legea pentru alegerea preşedintelui (art. 54) este destul de clară atunci când spune că turul II se organizează în aceleaşi secţii ca şi turul I al alegerilor. Dar şi Constituţia României e clară atunci când spune că dreptul de vot este unul fundamental şi la fel este şi Codul Penal al României care prevede pedeapsa cu închisoarea (de la şase luni la trei ani) pentru împiedicarea exercitării acestui drept.
Demisia lui Corlăţean, chiar dacă nu este o asumare a faptului că nu şi-a făcut datoria în turul I, nu îl absolvă pe acesta de responsabilitatea penală. În plus, motivaţia acestuia, că o încălcare a legii prin creşterea numărului de secţii ar oferi motive pentru invalidarea alegerilor, este cel puţin debilă. Şi asta pentru că, dacă se dovedeşte că numărul cetăţenilor care nu şi-au putut exprima dreptul de vot este atât de mare încât rezultatul alegerilor putea fi altul, Curtea Constituţională va invalida, de asemenea, scrutinul.
Apoi, uite, aflat în faţa unui conflict de legi, care n-au prevăzut că statul român se va organiza atât de prost încât respectarea unei legi va duce în mod inevitabil la încălcarea drepturilor unor cetăţeni, ba chiar şi în faţa unei nemulţumiri crescânde în societate, statul nostru trebuie să acţioneze şi să o facă urgent. Această situaţie este şi ea prevăzută în Constituţie, la Articolul care spune că nimeni altul decât Preşedintele este mediator între stat şi societate.
Dar ce să vezi, preşedintele nostru s-a implicat în campania electorală şi vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă Băsescu i-ar chema, acum, la Cotroceni pe candidaţi ca să îi pună de acord asupra unei ordonanţe care să modifice legea electorală şi să permită creşterea numărului de secţii de votare din străinătate? Foarte probabil Băsescu n-ar face decât să alimenteze retorica “Johannis este omul lui Băsescu…”
Dar premierul-candidat… el ar semna o ordonanţă de urgenţă care i-ar diminua şansele să căştige alegerile? Dar n-ar fi mai bine ca un premier să nu poată fi şi candidat? Să se suspende din funcţie, să lase un ministru de stat sau pe oricine altcineva să le organizeze, dacă el, premierul candidează?
Deci… rezultă trei situaţii de incompatibilitate care blochează practic democraţia, căci asta înseamnă imposibilitatea exercitării dreptului de vot
– un ministru de externe care a organizat prost votarea în străinătate, dar nu şi-a dat o demisie de onoare, ci una găunoasă ca argument,
– un premier care este şi candidat, dar are, în pixul său, şi o eventuală ordonanţă de urgenţă pe care, dacă o dă, îşi micşorează şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale,
-un preşedinte care, implicat electoral fiind, nu mai e acceptat ca mediator şi, deci, nu prea are şanse să rezolve un blocaj instituţional şi un conflict între stat şi societate.
Mişto democraţie avem! Să ne trăiască! Dar ţineţi minte… nu legile sunt de vină, ci oamenii care le-au aplicat.
Mulţi n-au înţeles niciodată conceptul lui nea Nelu Iliescu de democraţie originală… El săracu nu ştia cum să rămâna la comunism dar fiind presat de societate a scos sintagma asta tembelă – democraţie originală. Care, azi, după 25 de ani, încă se ţine de noi ca un blestem.
sursa: biziday.ro
Cel mai bun text de Moise in acest an
Nu stiu daca trebuie facut un clasament, dar oricum d-l Moise Guran a pus degetul pe rana.
Si nu e prima oara cand diagnosticul sau este exact. Multumim ca existati.
eu as verifica daca mae a postat pe site ordinul lui corlatanu, pentru consultare, asa cu prevede legea!
“aceleasi sectii” pot fi mutate in alte camere, in sali de sport . aha “cu acordul gruvernului strain”. care va sa zica guvernul nostru trebuia sa faca ceva , nu declaratii ala dragnea!
Cand ziceti ca “nu legile sunt de vina” acceptati ideea ca ele NU trebuie MUSAI schimbate!!
BA DA!! LEGILE sunt de vina, ca-s prost concepute!! Si e MUSAI sa fie SCHIMBATE!!
Corlateanu a demisionat fiindca asa i-a ordonat ponta. Ca sa incurce si mai rau lucrurile si sa evite cu orice pret rezolvarea problemei. Si fiindca ponta spera ca Basescu il va respinge pe Melescanu si, in consecinta, ar fi putut juca rolul de acar paun, l-a nominalizat pe acest “diplomat cu ochi albastri” sa scoata castanele din foc. Dar iata ca si d-l Melescanu minte cu nerusinare: va postez aici ce scrie in art 12 din legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui, chiar daca va este cunoscut:
Art.12
(1) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.
(2) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1), pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
(3) Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin. In termenul prevazut la art. 11 alin. (4), ministrul afacerilor externe aduce la cunostinta publica numerotarea fiecarei sectii de votare din strainatate, precum si locurile de desfasurare a votarii.
Daca veti citi asta, dragi compatrioti, mai credeti minciunile lui Melescanu?
Vedeti ce hram poarta fostul diplomat din epoca de aur?
D-le Guran,
Eu cred ca ponta, daca o sa aiba vreme sa va citeasca articolul, fiindca e prea ocupat cu impartirea pomenilor electorale, tot nu isi va da demisia, fiindca se crede providential pentru tara asta.
Si incerc sa deslusesc cateva mari “merite” pe care si le-ar aroga la o adica:
1) Care premier a mai stat atata timp pe la tv, in loc sa guverneze, dar aruncand sageti otravite catre adversarii politici si oamenii de rand care nu il agreaza si deci nici nu-l vor vota in ruptul capului?
2) Care prezidentiabil merge in campanie electorala pe post de prim ministru si imparte pomeni preotilor, plus alte pomeni pentru diverse categorii profesionale, toate din bugetul statuluii, fara sa-si faca probleme cum vor fi acoperite ulterior? In plus, a dat ordonnante pentru amnistii fiscale, in prag de campanie electorala.
3) Care premier a mai avut rezultate atat de proaste la guvernare si, culmea, sa se laude in gura mare cu realizari inexistente?
4) Care candidat a mintit mai mult decat ponta?
5) Care candidat a fost acuzat de plagiat si in loc sa-si dea demisia de onoare, a desfiintat comisia responsabila cu rezolvarea problemei?
6) Care premier in functie, concomitent cu calitatea de candidat la prezidentiale, a incercat sa schimbe orientarea politicii externe, propunand un “parteneriat strategic” cu China comunista?
7) Care candidat isi mai bate joc in asa hal de noi, autodeclarandu-se roman si ortodox si indemnand astfel la jignirea celorlalti cetateni de alta etnie si religie, pe motiv ca vrea “sa ne uneasca “?
Cred ca ar trebui sa scriu vreo 5 pagini cel putin, cu “meritele” carlanului ponta dar ma opresc aici
Din respect pentru dvs, cititori si gazde laolalta.
D-le Guran,
jos palaria. Mi-a placut foarte mult. Mascariciul asta de premier n-are de loc obraz.
Dupa zece ani de Basescu traim inca in democratia lui Iliescu? D-le, m-ai dat gata. De ce, d-le, vrei d-ta sa-l faci din nou sa planga pe Basescu? E el condamnat sa planga acum la fiecare alegere prezidentiala? Vreau sa-ti spun ca e foarte urat ce faci.
Si ai, cumva, impresia ca tu ai rupt gura targului?
D-l Guran a pus punctul pe i. Ca sa iti dau doar ceva exemple de comportament abuziv pesedist, am sa ma refer la urmatoarele doua aspecte: minciuna si impertinenta:
a) minciuna
1)Ponta a sustinut ca ICCJ a infirmat ca el ar fi plagiat. Minciuna grosolana. ICCJ nu are printre competente si aceea de a stabili daca cineva a plagiat sau nu. Ceea ce a spus in decizia sa , ICCJ, a fost ca nu este admisibila cererea lui Papahagi si Neamtu fiindca Parchetul General(condus de teribilul procuror Nitu) a dat NUP privind anchetarea lui Ponta, desi a judecat stramb.
2) ponta a sustinut ca in Germania nu se pot organiza sectii de votare pentru strainii de pe teritoriul sau decat la ambasada si consulate. Minciuna gogonata: MAE al Germaniei infirma asta si da drept exemplu votul turcilor pentru alegerile prezidentiale, de asta vara, in care sute de mii de turci au votat pana si in sectiile de votare organizate pe stadioane din Germania.
3)Ponta a sustinut ca orice modificare legislativa cu privire la alegeri trebuie realizata cu cel putin 6 luni inainte de data organizarii acestora. Ce a facut insa prim ortodoxul tarii: in 26 iunie 2014 a promovat OUG prin care se aduceau cateva modificari legii alegerii presedintelui. Cate luni de zile au trecut din 26 iunie pana in 2 noiembrie? Mincinosul ponta nu se dezminte.
4….70) Sunt cel putin 70 de minciuni mari si late spuse de ponta si contabilizate de revista 22. Deci ponta este si prim mincinosul tarii
Iliescu a mintit si el ca n-a chemat minerii in iunie 1990, desi in seara de 13 iunie, in jur de orele 18 a chemat “oamenii de bine” sa mearga sa apere televiziunea, plus alte institutii, sau ca n-a chemat armata rosie in 23 decembrie 1989….
b) impertinenta
1) intr-o dezbatere, in care fiecare dintre cei doi interlocutori are timpul sau alocat pentru a-si expune opinia, este o impertinenta sa-i reduci timpul alocat celuilalt, intrerupandu-l in mod repetat asa cum a procedat ponta in cadrul dezbaterilor cu Johannis.
2) este o impertinenta sa-l acuzi tu pe interlocutor exact de defectele pe care le ai tu, pentru ca nu cumva sa ti-o ia inainte interlocutorul si sa te acuze de aceasta Exact asa a procedat ponta cand, dupa ce Johannis i-a cerut ferm sa nu-l mal intrerupa, acesta , adica ponta, l-a acuzat ca “se comporta ca un mosier”, desi ponta a sarit primul calul, acuzandu-l pe Johannis ca r fi ridicat tonul.
3) este o impertinenta sa-l aduci in dezbatere mereu pe Basescu, desi subiectul intrebarii era cu totul altceva si asta s-a repetat de mai multe ori
4) este o impertinenta sa pretinzi ca esti mai bine documentat si informat asupra unor lucruri, cand tu nu faci altceva decat sa citesti niste texte compuse de echipa ta. Si un copil de clasa 4-a poate citi asta, deci sa spunem ca un copil de scoala elementara poate candida la prezidentiale, pe motiv ca stie sa citeasca niste fituici?
Iliescu a fost la fel de impertinent cand i-a replicat lui Coposu in februarie 1990 ca vrea “sa-i bage sula in coaste” fiindca i-a cerut sa fie inclusi reprezentanti ai celorlalte partide(PNTCD, PNL, PSDR, etc) in Consiliu, nu doar membrii FSN,. Sigur, exemple de minciuni si impertinente la Iliescu sunt destule dar nu vreau eu sa abuzez de spatiu….