Romania Curată

Tolontan: ”Avem poate singura presă din lume îndrăgostită de serviciile secrete”. Și de ce a refuzat ofertele de la Patriciu și Vîntu, chiar dacă cel din urmă îi oferise un milion de euro!

”La ora asta, serviciile secrete sunt mai puternice decât oricând până acum. Unde e foarte multă putere e şi disproporţie democratică. Presa are rolul de a spune: “atenţie, sunteţi prea puternici, vă băgaţi în chestiuni comerciale, de media, de federaţii, de comitete, de sport, unde n-aveţi ce căuta”!”, spune Cătălin Tolontan, într-un amplu interviu acordat pentru Adevărul.

”Noi avem acum, în România, poate singura presă din lume îndrăgostită de serviciile secrete şi de procuratură. Eu ştiu că jurnaliştii sunt plasaţi împotriva celor care sunt puternici în societate, astfel încât să echilibreze un dezechilibru periculos pentru democraţie. Din punctul ăsta de vedere, cu toate teoriile lui excentrice, Ion Cristoiu are dreptate: mai bine greşeşti împotriva SRI-ului, decât să ai dreptate împreună cu SRI. Prin „împreună cu SRI“ înţeleg să fii angajat al SRI-ului – la “Jurnalul Naţional” s-a dovedit chestia asta, la Robert Turcescu nu ştim încă ce a fost…SRI, SIE. Mai înţeleg prin „alături de SRI“ şi preluarea mesajelor SRI-DNA şi propagarea lor, având senzaţia că noi, ziariştii, trebuie să facem bine ţării. Ei bine, îmi pare rău, dar noi nu trebuie să facem bine ţării! Eu nu cred că siguranţa naţională este job-ul unui ziarist. E job-ul oamenilor care sunt plătiţi pentru siguranţa naţională. Dacă eşti jurnalist şi ai în mână un document important, trebuie să te supui siguranţei naţionale? Nu! Tu suporţi, dacă e cazul, riscurile de a publica acel document. Într-adevăr, s-ar putea să vină SRI-ul să-ţi ia hard-diskul, se pot întâmpla nişte lucruri. Dar datoria ta nu este faţă de siguranţa naţională. Este doar faţă de public.”, a detaliat Tolontan.

În cadrul aceluiași interviu, Cătălin Tolontan povestește și de ce a refuzat ofertele primite de la Dinu Patriciu și de la Sorin Ovidiu Vântu, chiar dacă cel din urmă îi oferise un milion de euro, din care jumătate era primă de instalare. ”Am fost şocat în discuţiile cu el (Dinu Patriciu – n.r.) de faptul că un om atât de puternic îşi punea probleme atât de mărunte. Chestii de genul „dar dacă compania care editează «Adevărul» are interese la un primar care trebuia să dea o aprobare pentru Mic.ro?”. De ce nu consider legitim să…? Şi i-am spus: „Dar aţi investit atât de mulţi bani ca să naşteţi un trust de presă european şi vă opriţi din cauza… primarului din Roşiori?“.  (…) I-am trimis o hârtie în care rezumam ceea ce mi se părea că este obligatoriu, iar lui Dinu Patriciu i s-a părut o impertinenţă. Nu mi-a spus asta, pentru că era un om elegant, dar i s-a părut că principiile noastre nu converg.”

Despre oferta primită de la SOV, de un milion de euro, Tolo spune că ”Cinstit, m-a zdrobit suma, mai ales că 500.000 de euro îi primeam pe loc, primă de instalare. A fost greu. Am avut însă o discuţie cu Emil Hurezeanu, în maşina lui, apoi am avut o nouă discuţie cu Vîntu şi la punctul în care stabileam cine e patronul publicaţiei… s-a rupt filmul. (…) N-am o problemă dacă lumea mă va considera apreciativ faţă de Vîntu, dar eu cred că el a vrut să facă o colecţie de oameni pe care îi considera valoroşi. Îi plăcea să se înconjoare de astfel de oameni şi nu e vorba doar de jurnalişti. Au fost foarte mulţi oameni de cultură care au primit bani, într-o formă sau alta, de la Vîntu. Premii, rente…”

Citește interviul integral cu Cătălin Tolontan pe Adevărul (aici).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolontan: ”Avem poate singura presă din lume îndrăgostită de serviciile secrete”. Și de ce a refuzat ofertele de la Patriciu și Vîntu, chiar dacă cel din urmă îi oferise un milion de euro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *