Romania Curată

Tolo.ro: Juniorul Mircea Oprescu stăpânește afacerile de la spitalele Malaxa și Sf. Maria

Firmele controlate de Oprescu lucrau la Malaxa și la Sfânta Maria, spital unde achizițiile au fost de 63 de milioane de euro, scrie Tolo.ro.

  • Cel mai mare furnizor al spitalului lui Florin Secureanu, Sterimed, are ca administrator un cetățean albanez de 21 de ani!
  • De fapt, în spatele acestei firme stă Mircea Oprescu, el însuși paravanul tatălui său, fostul primar Sorin Oprescu, care și el e legat la o filieră PSD.
  • Ei au fost extrem de prudenți, dar nu și-au imaginat că Secureanu, sătul și el de presiuni și viclean la rîndu-i, îi înregistrează!
  • Mircea Oprescu, pe care Secureanu îl numea ”băiatul cu pantaloni roz”, negocia pentru Sterimed, Noventis și Farmvil.
  • În legătură cu ultima companie apare chiar în acte numele lui Gelu Oprescu, fratele lui Sorin Oprescu!
  • Iar Sterimed, Noventis și Farmvil sînt și pe lista de achiziții de la „Sf. Maria”, un alt spital al Primăriei și loc unde a început scandalul transplanturilor. 
  • În aceași perioadă cu Secureanu, „Sf. Maria” a făcut achiziții uluitoare, de 60 de milioane de euro!
  • Sistemul e atît de autoreproductiv încît administratorul Noventis este fratele unui candidat USR la acest alegeri. Iar USR folosește electoral campania Gazetei despre Secureanu. Legătura lui Noventis cu jaful din spitale, publicată azi, este indigestă pentru USR, nu?!
  • #mergemdupăsistem.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Te termin!”.

Gogu Florea, mason meseriaș, patron al fabricii de bere ”Fulgerul” Bragadiru și, pe vremuri, al echipei de fotbal cu același nume, se ridică în picioare.

Florin Secureanu pășește în spate.

DOI BĂRBAȚI NERVOȘI

Scena are loc în 2012 în biroul său de manager, dar Gogu îl timorează fizic.

Celelalte dominante nici nu mai contează: Gogu Florea e unul dintre șefii masonilor români și e pila lui Sorin Oprescu.

Dar în acest moment, între cei doi bărbați se simte doar gustul metalic al înfruntării fizice și al banilor.

SECUREANU ÎȘI CUMPĂRĂ BĂTĂUȘI DIN BANII SPITALULUI

Este momentul în care Secureanu se decide să-și angajeze bodyguarzi din lumea interlopă.

”Plătiți, bineînțeles, din banii spitalului. I-a dat unui tip, Gheorghe Stan, tot felul de contracte inventate”, povestește un om de la „Malaxa” și arată hîrtiile.

În facturile aflate în posesia Gazetei scrie ”Reparații curente cf contract”.

Pe 27 iunie 2012, Gheorghe Stan ia 3.500 de lei.

Pe 27 iulie 2012, încă 3.500 de lei.

Pe 31 august 2012, tot 3.500 de lei.

Pe 26 septembrie 2012, încă 3.500 de lei.

Și tot așa.

REPARAȚII CURENTE

Nu e nici o ”reparație curentă”.

Bugetul suplimentar al Malaxa, an după an, are această caracteristică. Prevede ”reparații curente”.Adică lucrări greu comensurabile, netransparente și ușor de dosit!

În cazul contractelor cu Gheorghe Stan, ”reparații curente” reprezintă echivalentul unui salariu lunar plătit din spital, e siguranța că nu va veni Gogu Florea cu gealații peste el!

Dar tot vine.

”OPRESCU I-A SPUS LUI SECUREANU CU CINE SĂ LUCREZE”

În acei ani, spitalul își reabilitează și lărgește unul dintre corpuri ”cu 10 milioane de euro, dați de Sorin Oprescu”, așa cum îl elogia Florin Secureanu în filmulețele despre el însuși.

Printre firmele reperabile în situația de plăți a reabilitării se regăsesc Trans Baco, a luat 7,6 milioane de lei, și Athenaeum Construct, încă 5,3 milioane de lei.

Trans Baco se execută și pasează către Gogu Florea.

”Pentru că atunci cînd i-a alocat banii lui Secureanu, Oprescu i-a spus și cu cine să lucreze”, povestește o sursă a ziarului.

Și ajungem la adevărații Patroni ai lui Florin Secureanu.

”SECUREANU A AJUNS DIRECTOR PE MÎNA FOSTULUI SOCRU”

În perioada rezidențiatului din 2000-2003, foștii colegi își amintescu cum ”Secureanu se foiește ca un pui de focă pe holul de la Spitalul Universitar, unde Sorin Oprescu își păstrase poziția de șef de chirurgie, deși era și manager al spitalului”.

Ei nu-l văd pe Secureanu operînd, dar îl remarcă lipit de Oprescu.

Cînd ajunge primar, în 2008, Oprescu îl găsește pe Secureanu manager abia instalat la Malaxa ”pe filiera politică a fostului său socru, Nicolae Turcu, de la Consiliul Legislativ”.

ÎNTÎLNIRILE DE TAINĂ DE LA FUNDAȚIA OMENIA

”Relația Oprescu-Secureanu era protocolară în public. Cărțile se dădeau însă pe față în sediul din Hotel Phoenicia al Fundației Omenia, organizație unde amîndoi ocupau poziții de conducere”, povestește o sursă.

Oprescu pompează mulți bani, în anii săi de glorie, către „Malaxa”.

Și pasează ștafeta PSD către Gabi Firea și în chestiunea „Malaxa”, că de asta e nervos actualul primar cînd vine vorba de Florin Secureanu și de înregistrările sale.

Ca orice relație de codependență, nu știi exact cine e împărat și cine e supus. Rolurile se schimbă.

„MALAXA” AMÎNĂ PLĂȚILE, FLOREA-BRAGADIRU IA FOC

De pildă, în conflictul dintre Florin Secureanu și Gogu Florea, cînd se înfruntă doi oameni ai lui Oprescu, cum faci?

”Pentru consolidare și extindere, Florea lucra ca subcontractant la spital, din ordinul lui Oprescu. Iar Secureanu nu-i plătea cît se înțeleseseră. S-au certat la cuțite, niște ninja ai lui Florea au apărut în spital cu săbiile, au fost scene de film”, spune un om care a trăit acele zile la „Malaxa”.

Oprescu îi cheamă la ordine.

ÎN FAȚA LUI ”CAPO DI TUTTI CAPI”

Întîlnirea are loc la Primărie.

”Domnu’ manager, vă rog să plătiți!”, îi zice primarul lui Secureanu.

”Ăștia doi sar din nou unul la altul, reîncepe vechea discuție că nu sînt devize de lucrări, că nu plătește”, relatează unul dintre oamenii apropiați lui Secureanu.

Miza?

Dacă te uiți ce s-a făcut cu 10 milioane de euro, în mare o sală de conferințe și un incinerator, înțelegi nivelul combinațiilor de la „Malaxa”.

De gura lui Oprescu, cei doi fac un armistițiu, dar ”Adi” Secureanu și ”Gogu” Florea, foști frați de cruce și de lojă, devin dușmani de moarte.

”Nici Oprescu nu s-a chinuit prea mult să-i împace. Pentru că Oprescu nu-și bătea capul, el nu avea firme, mergea prin fiul său și prin frati-su”, explică omul lui Secureanu.

La rîndul lor, băiatul și fratele lui Oprescu folosesc intermediari.

Fix așa se întîmplă la „Malaxa”.

Citește continuarea investigației pe Tolo.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *