Romania Curată

”Susțin transparența și echitatea în Universitatea București” Scrisoare deschisă și inițiativă a studenților de la Sociologie, pentru susținerea unui profesor ”pus pe liber” fără explicații

Zeci de studenți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a Universității București au semnat deja o scrisoare prin care solicită conducerii facultății și universității transparență totală în raporturile cu cadrele didactice asociate. Reacția vine după ce, fără nicio justificare, facultatea a decis să nu-i mai prelungească contractul lui Puiu Lățea. În semn de solidaritate, profesorii Oana Mateescu, Claude Karnoouh, Narcis Tulbure și Cristi Puiu au decis să renunțe la colaborarea cu FSAS.

Pentru popularizarea demersului, semnatarii scrisorii pe care o puteți citi mai jos au creat și grupul de Facebook ”Susțin transparența și echitatea în FSAS – UB” (aici).

***

Preambul

Unul dintre profesorii Facultății de Sociologie și Asistență Socială, de la Universitatea din București (specializarea Antropologie) a fost înlăturat prin încetarea colaborării. Decizia a fost luată cu două săptămâni înainte de începerea noului an universitar. Cadrele didactice titulare ale specializării de Antropologie și membrii Consiliului de departament și-au asumat această hotărâre, fără a o susține oficial cu un act/document/anunț. Neargumentată sau motivată în vreun fel, decizia a fost comunicată pe una dintre platformele media destinate studenților. În semn de protest, alți patru profesori au refuzat reînnoirea contractelor. Întrucât această decizie afectează studenții de la Antropologie (licență și master), cei direct afectați au cerut edificări cu privire la situația prezentă. Încă nu s-a primit un răspuns oficial/public.

În data de 28.09.2016, studenții au depus o scrisoare oficială, cu numerele de întregistrare 542 – către Consiliul și decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, și 23456 – către Senatul și Rectoratul Universității din București. Această inițiativă este susținută de către studenții actuali și de către absolvenții acestei specializări, dar și de către studenții altor specializări, afectați de situație. Lista de semnături este deschisă pentru foștii și actualii studenții FSAS care vor să susțină inițiativa. Înscrierile se fac la adresa de email: salutpuiu@yahoo.com, cu numele și prenumele, licență, master sau doctorat și promoția.

Către:
Consiliul Facultății de Sociologie și Asistență Socială
Decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială
Senatul Universității din București
Rectorul Universității din București

Actualii și foștii studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială își exprimă indignarea față de întâmplările recente din cadrul Departamentului de Sociologie al Facultății. Considerăm că felul în care s-a luat decizia de a nu prelungi contractul profesorului asociat Puiu Lățea este o formă de abuz. Anunțarea acestuia printr-un e-mail personal, cu numai două săptămâni înainte de începerea anului universitar, fără un avertisment prealabil și în absența unui proces clar și relativ transparent de evaluare a activității sale profesorale sunt demersuri care încalcă în mod flagrant valorile oricărei comunități universitare.

Subject: cursuri
To: „Daniel Latea” <puiu.latea@yahoo.com>
Date: Thursday, September 15, 2016, 1:08 AM

Salut Puiu,

Te anunt ca nu vei mai fi pe lista de profesori asociati pentru anul universitar care incepe, deci nu vei mai tine cursurile pe care le tineai in facultate.

Este o decizie impartasita de cadrele didactice titulare care predau la specializarea de antropologie si de membrii Consiliului de departament.
Liviu

Personal page:

De altfel, motivele indicate mai sus i-au determinat pe profesorii Oana Mateescu, Claude Karnoouh, Narcis Tulbure și Cristi Puiu să renunțe la colaborarea cu FSAS. Cu toate că aceștia au trimis scrisori către departament, în care denunțau statutul incert și tratamentul inechitabil al profesorilor asociați, nici până la ora actuală nu au primit un răspuns convingător.

Pentru noi, contribuția acestor profesori la inițierea și dezvoltarea specializării de antropologie din cadrul FSAS este extrem de valoroasă. De-a lungul anilor, ei ne-au demonstrat pasiune, competență și deschidere, oferindu-ne mult peste cerințele formale. Faptul că acești profesori au făcut parte din echipa Departamentului de Sociologie a fost, pentru mulți dintre noi, principalul motiv pentru care am urmat cursurile acestei facultăți. Profesorii, mai mult decât curricula, au motivat alegerea noastră.

Cu două săptămâni înainte de începerea anului universitar, planurile noastre referitoare la cursuri, licențe și dizertații sunt anulate brusc, în urma unor acțiuni abuzive. Suntem în situația în care promisiunile făcute de către facultate actualilor studenți cu privire la o echipă de profesori și un set de cursuri au fost încălcate. Mai mult decât atât, echipa de conducere a FSAS refuză să comunice pe această temă cu studenții, ignorând nemulțumirile noastre și încercând să ne reducă la tăcere prin intermediul unor mesaje private și propunerea unor subiecte alternative. Ne îndoim asupra capacității celor care au luat aceste decizii de a cultiva apartenența la comunitatea civică și academică, solidaritatea socială și spiritul critic, deziderate ale educației universitare. Suntem indignați, dezamăgiți și nesiguri cu privire la moralitatea conducerii facultății, având în vedere lejeritatea cu care a renunțat la profesori competenți, care au adus o contribuție majoră acestei facultăți.

În aceste condiții, și ținând cont de promisiunea Universității din București de a fi o universitate centrată pe studenți, de principiile stipulate în Carta Universității din București (Art. 14. c, d, e, f, g, h, i, l: principiul răspunderii publice, principiul asigurării calității, principiul centrării educației pe student, principiul echității, principiul eficienței manageriale și financiare, principiul transparenței, principiul respectării drepturilor și libertăților membrilor, principiul consultării partenerilor sociali în luarea deciziilor) și de valorile universale ale comunității academice, cerem următoarele:

  1. Explicarea procedurii și a temeiurilor care au stat la baza deciziei FSAS de a renunța la colaborarea cu profesorul asociat Puiu Lățea. Dorim să știm în ce măsură a contat evaluarea studenților pe parcursul procesului decizional. Dorim să aflăm poziționările profesorilor din cadrul specializării de antropologie față de motivele invocate cu privire la neprelungirea contractului (Art. 4., 5. 6. a., b. Codul de Etică).
  2. Exprimarea unei poziții oficiale față de conținutul scrisorilor de protest ale profesorilor asociați Mateescu, Karnoouh, Tulbure și Puiu, în urma cărora aceștia au încheiat colaborarea cu FSAS. Mai mult decât un gest de solidaritate cu profesorul asociat Lățea, decizia acestora ridică probleme de principiu cu privire la raportarea conducerii Facultății la statutul profesorilor asociați (Art. 29. Codul de Etică).
  3. Anularea deciziei de a nu prelungi contractul lui Puiu Lățea și inițierea demersurilor necesare pentru readucerea în Facultate a profesorilor Mateescu, Karnoouh, Tulbure și Puiu.
  4. Protejarea și securizarea pozițiilor profesorilor competenți, precum și implicarea acestora în construirea și coordonarea activităților care implică studenții. Competența ca profesor, demonstrată nu doar prin nivelul de cunoștințe, cât și prin evaluările studenților, ar trebui să conteze dincolo de ierarhia administrativă (Art. 5. Codul de Etică).
  5. Proceduri clare privitoare la prelungirea sau neprelungirea contractelor profesorilor, realizate argumentat, cu consultarea studenților (Art. 5. b., Codul de Etică).
  6. Transparență cu privire la deciziile facultății (Art. 29, Carta Universității din București). Conducerea departamentului a comunicat unidirecțional, inexact și contradictoriu plecarea profesorilor în cauză, a recurs la întâlniri informale pentru deturnarea discuției, precum și la mesaje private de intimidare cu privire la problemele ridicate.
  7. Demiterea șefului catedrei de Sociologie pentru managementul deficitar al situației care a dus la pierderea unei echipe competente (Art. 5. Codul de Etică).

Semnături foști și actuali studenți (listă este deschisă pentru toți studenții FSAS)

Bitiș Natanael Alexandru, master, anul II
Stanciu Ioana, licență, anul II
Zavatti Georgia Cristiana, licență, anul II
Milea Ioana Monica, licență, anul II
Ciocănel Alexandra, promoția 2013 (licență), promoția 2015 (master)
Onică Maria, master, anul II
Solomon Marc-Petru, licență, anul II
Moroșan Bogdan, promoția 2014 (licență)
Vasile Alexandra, licență, anul II
Mardale Luisa-Andreea, licență, anul II
Muşat Roman Constantin, licenţă, anul III
Istrate Andrada, doctorat (promoție master 2011)
Bidilici Liviu Eduard, promoția 2015 licență, master anul II
Neagu Alexandra, master, anul I
Pantazică Alexandru, promoția 2014 licență
Marin Nicoleta, licență, anul III
Cucu Christiana, master, anul II
Hermineanu Ana Maria, promoția 2014 (licență)
Dan Bianca Ana-Maria, licență, anul II
Pană Mihaela, master, anul II
Manea Elena-Alexandra, licență, anul III
David Alexandra Monica, master, anul II
Ionescu Paul Octavian, master, anul II
Mihăilescu Vlad Claudiu, licență, anul II
Mihalcea Elena-Marilena, licență, anul II
Jeculescu Simona Violeta, licență, anul II
Barbu Andreea, master, anul II
Bivolaru Andreea, licență, anul II
Sandu Dragoș, licență, anul II
Chivu Irina, licență, anul III
Năstase Maria, promoția 2012 (licență)
Mihai Andrei, promoția 2013 (licență), promoția 2015 (master)
Munteanu Alexandru, licență, anul II
Leașcu Alexandru Gabriel, promoția 2012 licență, master anul I
Panțu Octavian Cris, licență, an II
Duică Claudia, promoția 2014 (licență)
Panait Andra, promoția 2012 (master)
Dobrotă Larisa Cosmina, master, anul I
Petrache Ioana, promoția 2015 licență, master anul II
Manta Adina, doctorand (promoție master 2015)
Dănescu Alina, promoția 2015 (master)
Gheorghiu Iulia, promoția 2011 (master)
Taraboanta Simona, promoția 2015 (licență)
Neculai Ioana Daniela, promoția 2015 (licență)
Stütz Victor, promoția 2016 (licență)
Laura-Ramona Beian, promotia licenta 2015 , Master anul II
Ciucă Mădălina, promoția 2015, licență
Alexe Eduard, promoția 2015, licență
Bobouţanu Flavius Gabriel, anul III, licenţă
Florescu Ana Maria, licență, 2014
Butacu Sorina Gabriela, licență, anul III
Barbălată Andra, licență, anul II
Ungureanu Manole Maria, licență, anul II
Cinteză Alexandra, master, anul I
Istrate Ana-Robertina, master, anul II
Dinu Constantin Eugen, master, anul II
Iftode Oana Cristiana, promotia 2010, master
Nicu Dumitru, master, an II
August Ramona, promoția 2012 (licență)
Solovăstru George, promoția 2014 (licență)
Mareș Sorin Iulian, licență, anul II
Ungureanu Laura Ionela, master, anul II
Crăciun Andrei, licență, anul I
Tamași Iolanda Alina, licență, anul III
Magirescu Ioana, licență, anul III
Manea Diana, master, anul I
Rainer Oana, promoția 2014 (licență)
Barabas Victor, promoția 2012 (licență)
Vijoli Beatrice, licență, anul I
Daneliuc Diana, promoția 2014 (licență)
Mitroi Mădălina, promoția 2009 (licență), 2011 (master)
Ene Iuliana, licență, anul III
Pavel Diana Maria, master, anul I
Minulescu Aurel, promoția 2012 (licență)
Pop Andrei Constantin, master, anul I
Alexe Vlad, promoția 2012 (licență)
Pătru Maria Laura, promoția 2014 (licență)
Cinieru Simona, licență, anul III
Mușat Ștefan, doctorat (promoție master 2013)
Simion Ruxandra, promoția 2016 (licență)
Tudor Elena, promoția 2011 (master)
Trifan Daniela Florentina, promoția 2016
Vîlsan Flavia Florina, promoția 2016 (master)
Constantin Cosmin, promoția 2014 (licență), promoția 2016 (master)
Nistor Virginia, promoția 2012 (licență)
Bacalu Alexandra, promoția 2014
Bărbulescu Liviu, promoția 2014 (licență)
Badea Cristiana, promoția 2016
Chivu Ana-Maria, promoția 2014
Marcoci Livia, promoția 2016 (licență)
Roata Voicu Daniel Alexandru, licență, anul III (Resurse Umane)
Popescu Georgiana Camelia, promoția 2016 (licență)
Popa Anamaria, promoția 2016 (licență)
Petrescu Alina Denisa, master, anul I
Ciobanu Ilinca, master, anul II
Vartolomei Ioana Alexandra, promoția 2013 (licență)
Iordăchescu Cristina, promoția 2013 (licență)
Lotrea Cristina, master, anul II
Cazacu Silvia, promoția 2010 (licență)
Ibănescu Mihnea, licență, anul III
Vasile Andra Maria, promoția 2013 (licență)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “”Susțin transparența și echitatea în Universitatea București” Scrisoare deschisă și inițiativă a studenților de la Sociologie, pentru susținerea unui profesor ”pus pe liber” fără explicații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *