Daniel Befu

”Statul este dușmanul nr. 1 al naturii în România”. Interviu cu Gabriel Păun, câștigător al Premiului EuroNatur 2016. Distincția le-a mai fost acordată Prințului Charles, lui Nelson Mandela ori lui Mihail Gorbaciov

La sfârșitul acestei săptămâni, Gabriel Păun, de la Asociația Agent Green, a fost anunțat drept câștigător al premiului EuroNatur 2016, acordat de Fundația EuroNatur. Distincția a mai recompensat personalități precum Prințul Charles, Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, dr. Ernst Paul Dörfler, prof. dr. Klaus Töpfer, dr. Hans Bibelriether sau scriitorul american Jonathan Franzen. Festivitatea de premiere va avea loc în luna octombrie (detalii aici).

Gabriel Păun a devenit cunoscut în România în timpul campaniei de blocare a ”Drumului lui Băsescu”, șoseaua națională care taie (la cel mai propriu mod cu putință) Parcurile Naționale Retezat și Domogled. Înregistrările VIDEO cu Gabriel Păun bătut la poarta fabricii Schweighofer de la Sebeș, după ce urmărise un camion cu lemne tot din Parcul Național Retezat, au fost văzute de sute de mii de români, au ajuns în presa internațională și au avut o contribuție importantă la mobilizarea civică din 2015 pentru salvarea pădurilor României. Cel mai grav moment l-a trăit însă în luna mai a anului trecut când, însoțit de un grup de activiști locali a ajuns pe Râul Alb, în zona proiectului microhidrocentralei din Geoparcul Dinozaurilor, despre a cărui caracter distructiv pentru mediu scrisese și avertizase România Curată. Acolo a fost atacat brutal de patronul proiectului și angajați ai acestuia, scăpând cu greu cu viață. În ciuda martorilor și a înregistrărilor VIDEO, dosarul trenează încă în birourile procurorilor.

Gabriel Păun nu are termen de comparație în lupta sa pentru salvarea ultimelor păduri virgine din România, pentru care depune toate eforturile personale posbile. Aceste păduri au rămas neatinse de om timp de secole și sunt printre cele mai importante comori naturale de pe continentul nostru”.

Christel Schroeder, Presedintele EuroNatur, în comunicatul care motivează acordarea premiului fondatorului Agent Green

În comunicatul său, EuroNatur a precizat că deși România deține 60% din suprafețele de păduri virgine rămase pe continentul european (cu exceptia Rusiei), în ultimul deceniu au fost distruse (uneori prin tăieri ilegale) mari suprafețe din aceste ecosisteme forestiere cu vârste de peste 6.000 de ani, lemnul lor fiind exportat în peste 70 de țări. EuroNatur mai atenționează că autoritățile de mediu din România nu aplică o protecție legală corespunzătoare pentru pădurile multiseculare.

Cu prilejul anunțării publice acordării acestui premiu, prietenu naturii și al României Curate, Gabriel Păun, ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

gabriel păun agent green cropRomânia Curată: Gabi, care e prima ta reacție după anunț?

Gabriel Păun: Premiul îmi trezește sentimente amestecate de bucurie și tristețe. Bucurie pentru că acum am certitudinea că niște oameni de departe și fără niciun interes văd și le pasă de aceste comori unice în Europa, ultimele păduri virgine vaste pe care le avem noi, românii. Tristețe pentru că este nevoie de un asemenea premiu pentru a realiza că în țara mea statul, fie el politic sau tehnocrat, nu înțelege și nu dorește încă să facă conservare autentică pentru natură. Premiul este pentru milioanele de români care iubesc pădurea și care fac ceva pentru protejarea lor, un like pe Facebook, un telefon la 112 pentru a verifica legalitatea unui transport cu lemne, o donație și pentru cei care vor să facă ceva și care încă nu au spart gheața.

România Curată: De unde ai pornirea asta de-a scormoni după ticăloșiile și abuzurile asupra mediului, de cele mai multe ori făcute cu binecuvântarea sau sub ochii larg închiși ai instituțiilor de stat?

Gabriel Păun: Pasiunea mea pentru natură este înnăscută. Ea a necesitat educație și experiență pentru a forța schimbări pozitive de care natura rănită sau intactă are o nevoie acută. M-am simțit dintotdeauna parte din natură și am observat că mulți semeni au pierdut această conexiune. Lipsa acestei legături cu Planeta care ne oferă absolut toate resursele de care avem nevoie, este echivalentă cu dispariția treptată a oamenilor și a multor alte specii, dar nu în pace, ci în razboi, suferință și pustiu. Refuz acest sfârșit și îi ignor pe cei care spun că mă lupt cu morile de vânt”.

România Curată: Bun, dar cum ai început?

Gabriel Păun: Prima pasiune a fost cercetarea științifică a biodiversității și a climei. La 5 ani știam Atlasul geografic pe de rost și nu ratam niciun buletin meteo. Tot pe atunci, tatăl meu m-a dus la o plimbare prin pădurile din Postăvaru, unde am auzit lupii urlând. Am simțit că sunt unul dintre ei. O simt și astăzi.

Curând după acea experiență, am avut șansa să zbor cu avionul și de acolo, de sus, am văzut că Pământul este deja în mare parte aranjat la liniuță pentru noi, oamenii. Prea puțin a mai rămas pentru celelalte mii de specii care stau înghesuite în niște refugii de sălbăticie. Așa că am decis să mă folosesc de această simplă lecție aeriană și de știința altor cercetători pentru a deveni un luptător din prima linie pentru a apăra aceste ultime refugii de sălbăticie invadate și ele tot mai mult. Mi-am croit calea cu mare atenție. Am studiat științele naturii și lucrez de 15 ani doar în organizații neguvernamentale. Independența este crucială pentru mine. Nu am fost niciodată influențat de nimeni și nu m-am apropiat niciodată de vreun partid politic sau corporație. Arta campaniilor am deprins-o de la Greenpeace International, cea mai buna școală la vremea aceea.

România Curată: Care sunt momentele care te încarcă cel mai mult sufletește, în munca ta?

Gabriel Păun:  În vârf de campanie mă simt cel mai confortabil. Și anume atunci când oponentul, fie el o corporație sau Guvernul se găsesc în situația ridicolă de a nega că au făcut prostii când toată lumea vede distrugerea sau iminenta distrugere.

Asta face oamenii să se unească și să lupte împreună. Din acel moment nu mai sunt singur, lupta devine a tuturor și atunci avem o șansă să câștigăm. Înfrângerile dor ca naiba. Plângi în sughițuri, apoi te gândești unde ai greșit și cum să o iei de la capăt cu și mai multă înverșunare. Uite, cum e cazul cu ANAP-ul ăsta. Mă lupt din 2007 să se facă. A fost îngropat în 2008. L-am adus din nou pe masă în februarie 2015. Era cât pe-aci să scăpam de drujbele Romsilva, pentru că legea a trecut cum trebuie prin Senat. Și apoi au venit acești falși tehnocrați cu rădăcini în Romsilva și care au în viața lor profesională dinainte de aceste mandate relații contractuale de natură pecuniară cu Romsilva. Deci ANAP va ieși în așa fel încât tehnocrații se vor întoarce la ONG-urile lor de muls bani de la fundații și de pompat în administrarea parcurilor tot de Romsilva, care nu are nici  legatură cu protejarea. Aceși mafioți nu vor putea dormi prea linișiți pentru că nu au dreptate și chiar dacă momentan au câștigat lupta, eu va promit că vom răsturna situația.

Dar cea mai dureroasă înfrângere a fost când întregul Guvern l-a lăsat pe Traian Băsescu să taie un drum național asfaltat ilegal prin Parcurile Naționale Retezat și Domogled. Au ras tot în cale pentru a satisface pofta nebună a unui necunoscător,  precum președintele de la acea vreme, fără nici un acord sau aviz de mediu. I-am prins cu mâța în sac și lucrările s-au sistat. Era aprilie 2007 când am vizitat șantierul abandonat și am descoperit că se lucrează din nou cu toată viteza înainte.  Atunci chiar am plâns rău de tot, dar după lupte mediatice, legale și cu argumente științifice, am reușit să le punem frână. Drumul a fost oprit la Câmpușel, în buza Parcului Național Domogled, după ce a ras 3,2 km din Parcul Național Retezat. Domnul Băsescu a scăpat nepedepsit, la fel și cei care i-au acoperit grandomania. Nici măcar ÎCCJ, unde am dus cazul, nu i-a pedepsit. În privinta asta suntem o țară înapoiată și este clar ca Statul este încă dușmanul numărul 1 al naturii României.

Acțiune în Retezat, în încercarea de a stopa drumul național inutil, dar care distruge două parcuri naționale

Acțiune în Retezat, în încercarea de a stopa drumul național inutil, dar care distruge două parcuri naționale

România Curată: Tu ești cunoscut pentru operațiunea riscantă, în care ai filmat întregul traseu al unui camion cu lemne extrase din Parcul Național Retezat, care au intrat pe poarta fabricii Schweighofer la Sebeș. Ce efect a avut investigația ta și cum consideri că gestionează statul român problema puterii discreționare de care se bucură Schweighofer?

Gabriel Păun:  Cred că și cazul Schweighofer este prost gestionat de stat. Adică i-au prins cu 165.000 m3 de lemn ilegal, s-a dat cazul la DIICOT, iar acum s-a lăsat liniștea. Totul a pornit de la camionul cu lemn din păduri virgine din Parcul Național Retezat pe care l-am urmărit de unde a fost tăiat până la poarta fabricii din Sebeș și mai departe până la supermarketul SPAR din Austria care vinde brichete de lemn Schweighofer ”made in Romania”. Mi-am luat picioare, pumni și spray cu piper în ochi, gură și în nas ca să scot adevarul la lumină, iar acum Statul a adormit din nou. Cum putem noi să trecem la următoarea companie criminală, dacă nici măcar pe asta nu poți să o pui pe calea cea dreaptă?

România Curată: Care a fost cea mai periculoasă misiune la care ai participat?

Gabriel Păun:  Cea mai riscantă misiune din România a fost Râul Alb. A fost singura dată când am mers nepregătit într-o investigație. Eram în trecere prin zonă și cu o seară înainte am fost recunoscut de un grup local de activiști care m-au rugat să mergem să îmi arate ce se întâmplă pe Râul Alb. De obicei nu lucrez așa, însă am făcut o excepție și m-am dus. Am fost așteptați și măcelăriți. Abia am scăpat cu viață și asta pentru că în tentativa disperată a activiștilor locali de a scăpa, s-a accidentat un atacator. Așa am putut să scap și să fug, deși aveam capul crăpat, coaste și degete rupte. Cazul nu a fost nici acum închis de procurori, iar atacatorii sunt în continuare în libertate. Din nou, pot să spun că în privința asta suntem o țară cu instituții șubrede.

Secvență din atacul asupra activiștilor de mediu de pe Râul Alb. Deși prăbușit la pământ, Gabriel Păun este lovit în continuare de atacatori

Secvență din atacul asupra activiștilor de mediu de pe Râul Alb. Deși prăbușit la pământ, Gabriel Păun este lovit în continuare de atacatori. La peste un an de la atac, procurorii încă nu au trimis dosarul în judecată

România Curată: Care simți că e pulsul românilor? Le bate inima pentru natură mai mult decât în urmă cu 5 ani?

Gabi Păun: Astăzi tot mai mulți români cu dragoste pentru natură ni se alătură pentru a arăta că România nu e de nesalvat și că este a noastră, nu a acestor politicieni și corporații lacome. Este o luptă nobilă și esențială pentru a asigura un viitor în armonie pentru noi, oamenii și celelalte specii. Toți suntem în pericol. Aerul devine irespirabil, apa tot mai murdară, solul din ce în ce mai îmbâcsit cu pesticide și fertilizatori. Avem de lucru, însa schimbarea va veni doar dacă oamenii vor arăta că le pasă, vor consuma mai puțin și își vor pune lideri mai ambițiosi și mai curați, care să epureze sistemul de lepre.

***
Gabriel Păun, în acțiune

gabriel paun 3

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “”Statul este dușmanul nr. 1 al naturii în România”. Interviu cu Gabriel Păun, câștigător al Premiului EuroNatur 2016. Distincția le-a mai fost acordată Prințului Charles, lui Nelson Mandela ori lui Mihail Gorbaciov

 1. Calin Dejeu

  Cazul atacului de pe Raul Alb arata clar ca suntem in America Latina. La peste un an si doua luni de la atac, indivizii nu au primit nici macar o amenda, desi imaginile socante au facut inconjurul lumii.
  http://riverwatch.eu/en/balkan-rivers-en/romanian-environmentalists-attacked-by-pro-hydro-thugs
  Dupa atac au fost lasati liberi, ca sa poata face presiuni asupra victimelor sa isi retraga plangerea. Sigur nu se tine cont deloc ca nu a fost un incident de moment, ci valea era pazita in stil mafiot de multa vreme. La 8 zile inainte de atac presa internationala scria despre situatia de pe Raul Alb:
  https://www.theguardian.com/travel/2015/may/16/hydropower-dams-projects-wild-rivers-worldwide
  Nu se tine cont nici ca mafiotii si-au permis chiar sa blocheze accesul televiziunii publice pe un domeniu public, mintind ca este terenul lor:
  https://www.youtube.com/watch?v=oSYlQnZo6QU
  Nu doar ca nu au patit nimic atacatorii, dar au toate conditiile sa-si continue activitatea ilicita. Unul dintre batausi, consilierul local, a trecut de la un partid la altul si este in continuare consilier local. Iar camioanele cu lemne tot curg din padurile ”potejate” de pe versantul nordic al Retezatului, pe drumul forestier de pe valea Raului Alb. Padurile virgine identificate prin PIN-MATRA au fost hacuite fix pe terenul composesoratului condus de batausul consilier local. Nici faptul ca intre timp distrugerea padurilor si a apelor a devenit problema de siguranta nationala nu-i stimuleaza pe procurori sa-si faca treaba.

  Reply
 2. petrescu

  felicitari
  un erou autentic,am mai avea nevoie de cateva sute ca el si am putea schimba aceasta tara

  Reply
 3. Daniela Nicolescu

  nU IMI VINE SA CRED OCHILOR!! cati sunt ca acest OM? cum il putem ajuta? o campanie de proteste la inactivitatea institutiilor statului? ar fi pentru GAbriel Paun , dar si pentru a arta institutiilor ca sunt sub presiunea societatii civile (organizate sau nu)

  Reply
 4. george paul pandele

  cazul atacului eco-teroristilor de la riul alb arata cit de subred este statul romin fiindca nu ia decizii ferme pentru stoparea asociatiilor de neica nimeni care nu vor sa munceasca si care prin agresiuni ,prin violare de propietati vor sa-si impuna punctul lor de vedere doar doar or primi fonduri ca sa nu munceasca si sa duca o viata de trintori,mai sunt si un fel de biologii lui peste prajit care ii indeamna la acte de violenta in numele….biodiversitatii,asa ca ne-am lamurit in privinta podoabelor atit de scolite incit chipurile fara ele rominia ar fi o sahara europeana,asta este, era bine ca acestii derbedei cu diploma sa fii avut veleitatile astea intr-un stat real de drept sa vezi cum erau la mititica pentru incalcarea propietatii private,tentativa de omor ,fuga de la locul faptei,marturie mincinoasa si cind se da o lege pentru condamnarea vagabondajului ,ca baietii astia sa-si caute un loc real de munca!!!??

  Reply
 5. alg

  Dl Paun iti multumim,insa nu e de ajuns.Societatea civila e in coma de 26 de ani.E o nepasare totala,nimeni nu iese in strada,romanii sunt precum cainii batuti si inlantuiti,nici nu mai latra la vederea stapinului…Asta suntem ca popor,daca eram altfel toti acesti criminali(alesi locali,politicieni,judecatori,militieni) ar fi fost nimiciti de mult..Si ei fac parte tot din acest popor fara grai,mut,impovarat de ce va minca maine si de mici si bere la mare si gunoiul linga sezlong.Eu nu cred ca de vina sunt doar criminalii,ci si poporul pt ca a pune mina pe o carte fara a avea mari perspective,nu e asa greu.Macar devii mai destept,nu conteaza ca nu ajungi ministru.Dar poporul asta al nostru e tare lenes,si lenevia l a facut ce este astazi.Nu l mai trezeste din somnul cel de moarte,nimeni,doar va disparea treptat treptat.Cel mai grav e ca cei din clasa de mijloc se complac in manelizare,si se cred buricul pamantului..Ei ar trebui sa fie motorul schimbarii,dar deh,se pierd in detalii..Ce sa spun,imi pare rau pt ca nu am facut nimic astfel incit dumneavoastra sa fiti cunoscut si respectat si mai ales pt ca nu am protestat impreuna cu dumneavoastra..

  Reply
 6. daniela nicolescu

  In spatele acestui OM si a crezului si luptei si patriotismului autentic , de ce nu se organizeaza proteste?? Nu vi s e pare ca ne aduman prea des pentru sau impotriva unor oameni si uitam de idei si principii salvatoare? FB nu poate face si pentru acest om o miscare de agregare nationala sau internationala? si aceasta cauza arputea sa aprinda sute mii lumini in noapte!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *