Adrian Popescu

Şoferi, daţi în judecată primăriile! Autorităţile au ridicat nelegal maşinile de pe străzi

Lovitură grea pentru primăriile şi firmele care s-au îmbogăţit din ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe carosabil. Curtea Supremă a hotărât că procedurile adoptate de consiliile locale în baza cărora erau ridicate maşinile nu au temei legal, deoarece autorităţile locale nu aveau competenţa să adopte aceste proceduri.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis luni un recurs formulat în interesul legii de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, stabilind că procedura de aplicare a măsurii de ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

În consecinţă, toate instanţele din România sunt obligate să dea dreptate şoferilor în procesele intentate autorităţilor locale.

Atenţie însă. Această decizie se aplică numai în cadrul proceselor deschide în instanţe de către şoferii amendaţi.

Recursul Avocatului Poporului a fost formulat având în vedere că, la nivel naţional, instanţele de judecată au dat decizii contrare în acest domeniu.

Majoritatea instanţelor au stabilit că hotărârile consiliilor locale privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere.

Opinia instanţelor judecătoreşti a fost în sensul că hotărârile consiliilor locale având ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar au fost adoptate cu depăşirea competenţei ce revine consiliilor locale.

De asemenea, Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu cuprinde dispoziţii cu privire la procedura în care se execută măsura ridicării autovehiculelor staţionate neregulamentar. În aceste condiţii, la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ prin care s-a reglementat în detaliu procedura ridicării vehiculelor staţionate neregulamentar.

Practic, consiliile locale s-au folosit de o omisiune din HG şi au dispus reglementări într-un domeniu în care nu era de competenţa lor.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Şoferi, daţi în judecată primăriile! Autorităţile au ridicat nelegal maşinile de pe străzi

 1. voica

  Dar nu opereaza retroaactiv ! S-au si facut precizarile astea ! Cine a achitat deja , nu mai poate acum cere retrocedarea sumelor !

  Reply
 2. Pietonul

  Toată lumea le plânge de milă șoferilor care sunt niște inocenți și nu au greșit cu nimic.
  Dar pietonii… ce-s ăia?!

  Faca-mi-se sila!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *