Romania Curată

Scrisoare către premierul Dacian Cioloș, în cazul Parcului Național Cheile Nerei. Grupurile de mediu amenință cu procese și cu sesizarea Comisiei Europene

Bankwatch România şi Alianţa Energy Justice România formată din peste 40 de ONG-uri şi grupuri de acţiune informale au transmis o scrisoare deschisă premierului României Dacian Cioloș, în problema aprobării Planului de Management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, despre care România Curată a relatat pe larg în ultimele două săptămâni. În document (pe care îl puteți citi integral mai jos), grupurile de mediu avertizează că se vor adresa instanțelor judecătorești și Comisiei Europene în condițiile în care se vor da curs presiunilor Romsilva care încearcă să reducă drastic suprafețele protejate din parc.

***

Scrisoare deschisă către Prim-ministrul Dacian CIOLOŞ

 • În atenţia Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, doamna Cristiana PAȘCA PALMER
 • În atenţia Ministrului Fondurilor Europene, domnul Cristian GHINEA
 • În atenţia Rectorului Universităţii USAMVB, domnul prof. univ. Cosmin POPESCU

Stimate domnule Cioloş,

Bankwatch România şi Alianţa Energy Justice România formată din peste 40 de ONG-uri şi grupuri de acţiune informale, au asistat cu îngrijorare, în ultimele zile, la o dezbatere intensă în presă, cu privire la adoptarea Planului de Management pentru Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnita (PNCN-B). Considerăm că modificările solicitate de către Romsilva şi Administraţia Parcului, care constau în reducerea semnificativă a zonei protejate de la 55% la 40%, sunt abuzive.

Conform art. 26, din HG 1076/2004 privind SEA „Titularul planului sau programului are obligaţia de a supune procedurii de adoptare planul sau programul, precum şi orice modificare a acestuia, după caz, numai în forma avizată de autoritatea competentă pentru protecţia mediului”.

Având în vedere că Planul propus iniţial, supus procedurii SEA, elaborat de către USAMVB cu protecţie de 55%, va suferi modificări, este obligatorie o nouă parcurgere a evaluării strategice de mediu, conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, art. 26 citat mai sus.

Mai mult, considerăm că modificările propuse de Romsilva pot pune în pericol grav cele peste 50 de specii protejate prin Directiva 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice, precum si o serie de specii de mamifere, declarate specii în pericol pe lista CITES şi protejate prin Directiva Habitate (92/43/EEC) şi 462/2001, deoarece situl Natura 2000 Cheile Nerei-Beusnita se suprapune cu Parcul, iar zonarea afectează sistemul de protecţie al speciilor protejate.

În acest context solicităm următoarele:

 • intervenţia Corpului de Control al Cancelariei pentru a ancheta procedura de evaluare realizată de către Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru propunerea de Plan elaborat de USAMVB;
 • în cazul reducerii zonei protejate sub 55% în varianta finală a Planului de Management, solicităm supunerea acestuia unei noi proceduri SEA;
 • descrierea tranziției către 75% zonă protejată conform recomandărilor organizatiei The International Union for Conservation of Nature (IUCN), pentru Planurile de Management ale tuturor celor 13 Parcuri Naționale din România.

În cazul în care Planul de Management va fi adoptat cu protecție redusă sub 55%, fără o nouă procedură SEA, îl vom ataca în instanţele judecătoreşti şi vom sesiza Comisia Europeană.

cheile nerei 5

foto: GEC Nera (mai multe imagini aici – click)

***

Citește și:

FOTOGRAFIA LUNII: Un pod suspendat peste Nera. Care e detaliul revoltător care demonstrează cum își bate joc Romsilva de administrarea Parcurilor Naționale

Doamnă ministru Cristiana Pașca Palmer, nu nouă trebuia Ministerul Mediului să ne trimită o adresă, ci procurorilor DNA!

Zile decisive pentru salvarea pădurilor din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Romsilva și-a intensificat presiunile pentru un plan favorabil drujbelor

ALERTĂ! Astăzi se votează pentru masacrul pădurilor din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița! Incredibilă serie de presiuni și abuzuri marca Romsilva

Cine îl minte pe ministrul Mediului (documente). Și cum și-a schimbat Romsilva strategia, după ce RC i-a dezvăluit planul de făcut praf pădurile din Parcul Național Cheile Nerei

DOVADA FOTO: Ce se întâmplă când Ministerul Mediului merge ”pe mâna” Romsilva. VEZI cum se distruge Parcul Național Cheile Nerei

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Scrisoare către premierul Dacian Cioloș, în cazul Parcului Național Cheile Nerei. Grupurile de mediu amenință cu procese și cu sesizarea Comisiei Europene

 1. We love Nera

  A trebuit să vină unii de la Agronomia din Timișoara (și de la Universitatea de Vest din Timișoara și câțiva cercetători neafiliați), ca să citească ghidul IUCN, să descopere regula celor 3/4, ca să se inflameze atâta amar de ONG-uri ?
  Pân-acuma ce-ați făcut ?
  Așteptați ca tot ei să vă mai devoaleze că rezervațiile naturale sunt clasificate în categoria IV IUCN ? Și că practic în toate rezervațiile naturale se poate interveni ?
  Sau că zonarea din parcurile naturale / naționale ale României, conform legii, are niște baze științifice așa de misterioase, că nu apar în nici un tratat / manual de conservare ?
  Ori că administrațiile de parcuri au prin lege puteri mai mari decât Academia Română în desemnarea membrilor Consiliilor Științifice ?
  Sau că funcționarii de la parcuri, APM-uri, RNP etc. au drept de vot egal cu al eventualilor academicieni, în consiliile științifice ?

  Cei care semnează scrisoarea au cerut măcar acceptul echipei de proiect ? Așa ar fi fost firesc … Folosirea (instrumentalizarea) ecologilor (așa cum sunt ei, cu planul care este cum este, mai mult sau mai puțin discutabil) de către ecologiști nu este fair.

  Reply
 2. Moisi Petruta

  O expeditie facuta in P N Cheile Nerei in august 1988, de catre proaspat infiintatul Club de Turism si Ecologie „ALBATROS” Galati (cu o luna inainte) , la invitatia Club Montan Timisoara, m-a determinat sa promovez astfel de trasee si expeditii prinre tinerii din tara si sa-mi inscriu si familia toata in acest gen de actiuni. Eram pe atunci professor la un liceu din Galati. Pentru mine si participantii din Galati, Cheile Nerei cu Lacul Beu, Cheile si Cascada Beusnitei, si mai sus, Lacul Diavolului, nu mai spun de drumul cu trenul pana la Sasca Montana, apoi cu autobuzul si, cu piciorul si rucsacul in spinare mai departe pe traseu,, totul a fost o experienta de vis, iar amintirile sunt la fel de vii ca acum aproape 30 de ani. Ce se intampla acum in acest Parc National, ca si in multe alte arii protejate din tara, este de neconceput si de neacceptat. Ii rog pe concetateni sa scrie pe adresa Guvernului si sa-si exprime indignarea si frustrarea, nu doat 40 de ONG-uri, fie acestea chiar mai multe. Presiunea este exercitata de cetateni, milioane.
  Un amanunt: Clubul „Albatros” continua sa organizeze o intalnire a cluburilor de turism, ONG-uri, activisti ecologisti si multi altii, in Delta, din 1989, in fiecare an; anul acesta va fi la sfarsitul lunii iulie. Multumesc.

  Reply
 3. Flo. S.

  Se poate considera o victorie practic dublarea zonei de protecție strictă + integrală față de zonele de conservare specială; la care se adaugă rândul de parcele întregi. Așa, se ajunge la cca 54 %.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *