Romania Curată

Scriitor turc arestat în Spania: Angela Merkel afirmă că Turcia nu ar trebui să „abuzeze” de Interpol

Cancelarul german Angela Merkel a salutat duminică eliberarea de către justiția spaniolă a unui scriitor german de origine turcă, Dogan Akhanli, arestat la cererea Ankarei, subliniind că Turcia nu ar trebui să „abuzeze” de Interpol, relatează AFP și Reuters.

Scriitorul german de origine turcă, Dogan Akhanli, reținut de autoritățile spaniole

Cazul scriitorului turc este copiat parca la indigo după cel al activistei turce Nalan Oral, arestată de autoritățile române din cauza cererii formulate prin Interpol de Ankara. Aceasta a fost în cele din urmă eliberată după ce Interpolul a șters din baza sa de date cererea abuzivă a autorităților turce. Vezi aici:

Activista turcă Nalan Oral este liberă să părăsească România după o lună de reținere abuzivă

„Nu este corect și mă bucur foarte mult că Spania l-a eliberat”, a spus Merkel.

„Nu ar trebui să se abuzeze de organizații internaționale precum Interpolul în astfel de scopuri”, a declarat cancelarul pentru canalul RTL, referindu-se la cazul scriitorului german de origine turcă Dogan Akhanli, arestat sâmbătă în Spania la cererea Ankarei și eliberat condiționat duminică după protestele Berlinului.

Arestarea scriitorului, considerat un critic al autorităților de la Ankara, a fost anunțată inițial sâmbătă de Volker Beck, deputat din partea Verzilor germani, care a declarat că reținerea lui Akhanli arată că președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă „să-și extindă puterea dincolo de frontierele țării sale, să intimideze vocile critice și să le urmărească peste tot în lume”.

Dogan Akhanli, care a scris inclusiv o triologie evocând genocidul armenilor, face obiectul unor persecuții în Turcia, a relatat publicația regională Kolner Stadt-Anzeiger.

Relațiile dintre Turcia și Germania s-au deteriorat foarte tare după puciul eșuat din 15 iulie 2016, imputat predicatorului Fetullah Gulen, autoexilat în SUA și care neagă orice implicare. Ankara a acuzat Berlinul că dă dovadă de indulgență față de ‘teroriști’, găzduind separatiști kurzi și presupuși puciști. La rândul său, Germania a condamnat amploarea epurărilor din Turcia după puciul eșuat în urma căruia peste 50.000 de persoane au fost arestate. În prezent, există zece cetățeni germani, unii cu dublă cetățenie, aflați în detenție în Turcia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *