Romania Curată

România Curată va propune un test cu ocazia Bacului de toamnă. Răspundeți la următoarele întrebări

Vedeți mai jos subiectele la limba română, o variantă a aceluiași gen de subiecte care au tot fost date de când sunt păstorite de inginerul electrician Dan Mirescu, care s-a acoperit sub prenumele Cristian. Răspundeți, vă rugăm, la următoarele întrebări:

1. Ce competenta in viata profesionala capata un elev care poate explica in cuvinte rolul cratimei

2. Numiti un sinonim neologic pentru cuvantul „bacalaureat”.

3. Compuneti un text argumentativ de ce trebuie ascunse intelesurile excelentei piese „Ultima ora” de Mihai Sebastian in aceste subiecte. Aveti grija sa includeti ipoteze clare, cum ar fi ca piesa include un secret de stat, ca exista un procent de elevi inteligenti care risca sa o intelegea daca nu le e predata la limba romana, si asa mai departe.

4. Explicati rolul virgulei in propozitia: Mirescu, du-te acasă!

5. Propuneți un barem pentru corectarea subiectului descris mai jos, eseul privitor la rolul sportului în școală.

Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu. ro. Ce subiecte au fost in iulie 2015 la Uman

În sesiunea din iulie, la primul subiect, elevii au primit un subiect care a avut nouă cerinţe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Primele trei cerinţe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomeneşte” şi „trecută”, explicarea rolului virgulei în secvenţa „Vă mulţumesc, domnule secretar” şi construirea unui enunţ în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”. La acelaşi subiect, următoarele cinci cerinţe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidaţii trebuiau să precizeze o temă a discuţiei dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personalului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvenţă semnificativă din text, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text şi să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidaţii trebuiau să comenteze, în 60-100 de cuvinte, o secvenţă din textul dat.

Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul uman şi pedagogic au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

La subiectul al doilea, elevii trebuiau să scrie un text argumentatv despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda.

Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Ce subiecte au fost în iulie 2015 la Real

La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generaţii”, de Lucia Demetrius, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică. Câte două puncte au fost acordate pentru primele trei cerinţe, respectiv găsirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „socoteai” şi „deştepţi”, explicarea rolului cratimei în secvenţa „n-ai venit” şi construirea unui enunţ în care să se folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul „viaţă”.

Câte patru puncte au fost alocate pentru următoarele şase cerinţe ale primului subiect: precizarea unei teme de discuţie dintre personajele din textul dat; transcrierea a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe; menţionarea unei modalităţi de caracterizare a personajului „Ruxandra”, exemplificând cu o secvenţă semnificativă; prezentarea rolului notaţiilor autorului; ilustrarea cu câte un exemplu din text a două trăsături ale genului dramatic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a unei secvenţe date din text.

La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda.

Elevii care susţin proba scrisă la limba română în sesiunea august -septembrie 2015 vor primi trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare. 10 puncte se vor acorda din oficiu. Baremele se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de Ministerul Educaţiei;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conţinutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compeţentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Potrivit metodologiei de examen, baremele de evaluare şi de notare la Bacalaureat 2014 se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.

Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Metodologia examenului

Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, măsura fiind luată în iunie, prin ordin de ministru, cu puţin timp înainte de susţinerea probelor scrise din prima sesiune a bacalaureatului.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Examenul de bacalaureat se desfăşoară doar în sălile în care sunt camere video de supraveghere.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “România Curată va propune un test cu ocazia Bacului de toamnă. Răspundeți la următoarele întrebări

 1. Adrian

  La pct. 4 , lipseste semnul exclamarii (la sfarsit, dar inainte de „Stinge lumina mai inainte…”)

  Reply
 2. Georgiana

  Tare chestia cu baremul. Pai propun sa le dam cate un punc t de fiecare sport mentionat: baschet, sah, oina, etc. Cum or corecta profesorii? De asta sunt diferente enorma la contestatii~

  Reply
 3. sevar

  Dar ce competență i-ar da unui elev dacă învață să spună „Bună ziua”? Întrebarea cu cratima este total aiurea!

  Reply
 4. maria

  Nu scapa educatia(ministerul educatiei ) de „nepretuitul” domn Mirescu.Nu intelegeti ca acesta ii este sarcina sa stea acolo si sa vagheze si sa schimbe ministrii,secretari de stat(ex.scandalul cu furtul subiecteleo chiar din SNEE si demisia d-nei secretar de stat Paloma Petrescu),dar dl Mirescu a ramas si nu a patit nimic.Dubios,mai sunt vreo doi in minister care au aceeasi sarcina sa stea acolo si sa vegheze ca lucrurile sa mearga cum vor ei nu cum trebuie.Ne luptam cu morile de vant.Dl actual ministru era foarte fericit si spunea tare ca elevii s-au cumintit,ca invata mai mult,ca nu mai copiat ,ca totul este perfect in ivatamanr.Din pix se poate orice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *