Daniel Befu

Robert Negoiță, cel mai iubit ministru al Educației. I-a dus pe profesorii din sectorul 3 la training într-un hotel RAAPPS de litoral şi le-a dat laptopuri gratis

Robert Negoiță a avut iniţiativa surprinzătoare de a duce 2000 de profesori, cu tot cu familii, timp de cinci zile, la all inclusive, într-un hotel al RAAPPS de pe litoral, cu cină festivă la restaurantul preferat al președintelui Băsescu, Cireșica, din Neptun. Mai mult, a oferit fiecărui profesor câte un laptop de firmă.

România Curată a luat pulsul experienței unuia dintre dascălii care-au fost duși de Robert Negoiță pe litoral, dar a luat legătura și cu primarul sectorului 3, respectiv cu Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a-și face o imagine completă asupra acestui sejur de care doar o mână de norocoși din masa mare a dăscălimii din preuniversitar s-a putut bucura.

”Domne, este greșit să faci fericiți niște oameni?”

Am încercat să ne lămurim dacă iniţiativa lui Negoiță vine din dragoste pentru carte sau dacă este o repetiție a stratagemei de dinaintea alegerilor locale din 2012, când a dus numeroși locuitori ai sectorului 3 să viziteze gratuit Palatul Parlamentului sau cărora le-a oferit mese gratuite la Rin Grand Hotel.

”Domne, este greșit să faci fericiți niște oameni sau să faci exact ce trebuie? Adică mie mi se pare că discuția se duce într-o zonă foarte greșită. Să vă dau un detaliu. Sunt semnificativ de mulți dascăli care lucrează în sectorul 3, dar nu locuiesc în sectorul 3, nu votează în sectorul 3 și sunt dascăli care locuiesc în sectorul 3, dar lucrează în alte Sectoare. Noi nu discutăm aici despre vot, ci efectiv despre școli și despre procesul de învățământ, care ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Evident că putem să manelizăm orice subiect”, a spus Robert Negoiţă.
Primarul a exlicat, pentru România Curată, că stimează foarte mult cadrele didactice şi că a cheltuit cu fiecare profesor de două ori câte „o mie şi ceva de lei”.

”Nu facem sinecuri pe bani publici. Întâmplător, cu ocazia acestui training, am decis să-i ducem la mare. Păi îi folosim (pe profesori n.r.) în vacanța de vară, totuși, că în rest n-avem când și e normal să le creăm cele mai bune condiții. Dacă mă întrebați pe mine, e greșit că și ceilalți edili nu fac și ei așa și cel maibun argument e că noi facem chestiunea asta și nu e deloc greșit, ba dimpotrivă. Nu discutăm de foarte mulți bani, ba dimpotrivă, discutăm de bani relativ puțini, mai ales că și condițiile de care dumneavoastră vorbiți, discutăm despre hotelul Doina din Neptun, care este hotelul RAAPPS-ului, deci este un hotel de stat care n-arată rău deloc, ba dimpotrivă, deși are 3 stele. La restaurantul Cireșica (n.r. localul frecventat în ultimii 10 ani de președintele Traian Băsescu când mergea la Neptun) a avut loc doar masa festivă. Nu vi se pare că e normal ca și dascălii să mănânce acolo? Eu personal să știți că stimez foarte mult cadrele didactice și dascălii în general. Până la urmă noi suntem aici datorită dânșilor. Nu știu cât am cheltuit, o mie și ceva de lei. Laptopul e separat, tot o mie și ceva de lei”, a spus Robert Negoiţă.

„Vrem să facem un parteneriat cu Ministerul Educației, să facem catalogul virtual”

Robert Negoiță a ținut să explice că trainingul de la Neptun al profesorilor e parte componentă a unui proiect mai vast al Primăriei Sectorului 3: ”Nu discutăm de răsfăț pentru profesori, ci despre un proiect foarte important pentru ce înseamnă învățământ în sectorul 3. Noi am implementat și am dotat toate sălile de clasă din toate școlile din sectorul 3 cu sisteme video-audio. Toate cadrele didactice din sectorul 3 au fost dotate cu laptopuri de către primărie. E vorba de aproximativ 2000 de cadre didactice. Avem cadre didactice în România care nu știu să umble pe calculator. Nu știu, e o realitate. Mai mult decât atât, noi avem un proiect pilot și vrem să facem un parteneriat cu Ministerul Educației, să facem catalogul virtual. Noi îl avem deja implementat, funcționează. Iar dacă cadrele didactice din sectorul 3 merg la clase cu laptopul, de ce să mai meargă și cu catalogul clasic? Pentru că notează tot ce au de notat în catalogul virtual. Un avantaj al catalogului virtual este că sistemul generează în mod automat sms către părinți, astfel că părinții sunt la curent cu tot ce li se întâmplă copiilor lor: ce note au, dacă absentează sau nu de la școală și mai au și alte opțiuni pe care le pot folosi sau nu, în funcție de decizia consiliului de administrație al fiecărei școli”.

Experiența unui dascăl cazat în hotelul RAAPPS și hrănit la Cireșica. „Curs la mişto”

Unul din dascălii duși pe litoral de Robert Negoiță ne-a depănat impresiile sale de la cursurile de specializare. Acesta a explicat că trainingul a fost de formă şi că banii sunt plătiţi de la bugetul sectorului.

”Cursul e la mișto, un pretext, 2 ore pe zi în primele 2 zile am aflat: cum se deschide laptopul, cum deschizi Google Chrome, cum deschizi mai multe ferestre, ce e ăla Internet-ul, ce e un user și o parolă. Am primit chiar și temă de casă foarte grea: să găsim o parolă de 8 caractere, cum să dăm update la programe. În principiu, tot cursul de 5 zile se putea face în circa 2-3 ore dacă mai vazusei un laptop în viață. Am fost cazaţi unii la Doina, alții la Opal din Cap Aurora/Neptun, amândouă de stat, all inclusiv pt profesor plus un însoțitor adult, dar și cu prichindeii după noi. Mâncarea a fost ok. M-am distrat să văd cum se comportă profii la all inclusive. Ca turiștii. Bătaie pe prăjituri, în poșetă cu sticla goală, cu care se duc s-o umple cu suc de la dozator, farfuria plină, coate la bufet, să fie acum, că nu știi dacă mai prinzi și mâine. La mese se mai discută. Interesant e ca toți înțeleg de unde vin banii și emit opinii despre cum sunt „spălați” sau folosiți, dar sunt mulțumiți că au primit șansa de mers la mare. Cumva se simt părtași de nevoie la o imoralitate. Dar dacă tot se fură, să se aleagă și ei cu ceva. Oricum îi papă primăria pe alte categorii. Oricum, nu le place să aduci aminte de unde vin banii, nu le convine nici că sunt nevoiți să apeleze la asemea excursii, dar e singura șansă de concediu. Așa ca oftează și își iau alibi „cursul e obligatoriu, trebuia făcut”. Interesant e că, de fapt, școala plătește cursurile, dar primăria dă bani din bugetul local școlii pentru acțiunea asta”.

Training binecuvântat de ministrul Educației

Negoiță a declarat pentru România Curată că are suportul moral al Ministerului Educației pentru escapada sa educațională de pe litoral: ”Am vorbit cu domnul ministru și feedback-ul dânsului mi s-a părut foarte pozitiv”.

Acest lucru a fost confirmat de Sorin Cîmpeanu, ministrul de resort, care a auzit despre năzdrăvănia lui Robert Negoiță și a declarat pentru România Curată că îi place: ”Constructivă idee! Măcar să fie! Catalogul electronic e un mare pas înainte. Eu sunt dator cu reglementări necesare implementării catalogului electronic”.

Ca să rămânem într-o notă şcolară, îl lăsăm pe Robert Negoiță să vorbească despre dascăli, în două contexte diferite:
1. R.N pentru România Curată: ”Dascălii sunt cei care m-au învățat să citesc, m-au învățat să socotesc și ei sunt cei cărora le port un foarte mare respect. Cred că e cea mai relevantă amintire pe care o am din școală”.
2. Pentru membrii de partid care părăseau în număr mare sala la Congresul PSD din 2013, R.N. a depănat o vorbă spusă lui de unul din profesorii săi, pe când era elev: „Capul nu rezistă mai mult decât fundul”.

Negoiţă, sponsorul lui Ponta, adversarul lui Sebi Ghiţă
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, cea mai mare unitate administrativă de pe teritoriul României, cu 468.000 de locuitori, e un personaj atipic. Este cunoscut pentru tinerețea politică zbuciumată, alături de alți membri de vază ai PSD, dar și pentru afacerile prospere, printre care și ridicarea celui mai mare hotel din Europa (titlu pierdut ulterior) și celebru pentru declarația de avere senzaţională, depusă în calitate de parlamentar, în decembrie 2008, când a declarat 1599 de case și 32 de terenuri. Tot el este hăituit (cu blândețe) și de ANAF, pentru că n-a plătit TVA la multe din tranzacțiile imobiliare făcute ”pe persoană fizică” în perioada de boom imobiliar. În urmă cu câțiva ani, aspira să devină al doilea român care zboară în cosmos, după Dumitru Prunariu, înscriindu-se pe lista de așteptare a milionarilor dispuși să plătească câteva sute de mii de euro firmei Virgin Galactic, pentru un zbor comercial în afara atmosferei. E un personaj complex, prieten cu cei mai potenți oameni ai ultimilor 5 ani, dintre care cel mai notoriu e Victor Ponta, care și-a făcut nunta la Rin Grand Hotel-ul lui Robert Negoiță și al fratelui său, Ionuț. El a fost și sponsorul costisitorului hobby prim-ministerial, cel de copilot de raliu, alături de alt VIP politic, acum în necaz, Dan Șova. Totodată, Robert Negoiță s-a apropiat în ultima perioadă și de membri ai familiei Năstase. Cu toate că pozițiile sale în PSD se consolidează, Robert Negoiță are și dușmani tot din anturajul prietenilor săi cei mai buni. E vorba de Sebastian Ghiță, deputat PSD, la rându-i celebru pentru sumele enorme împrumutate pe persoană fizică foștilor săi asociați, care l-ar fi amenințat pe Robert Negoiță că-l va distruge. Amuzant, laptopurile achiziționate pentru dăscălimea de la școlile arondate administrativ de sectorul 3, au fost cumpărate, conform lui Robert Negoiță ”cu o probabilitate de 99%, de la Emag”, magazinul deținut de fostul partener de afaceri al lui Sebastian Ghiță.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Robert Negoiță, cel mai iubit ministru al Educației. I-a dus pe profesorii din sectorul 3 la training într-un hotel RAAPPS de litoral şi le-a dat laptopuri gratis

 1. Vasile

  Tristă descrierea comportamentului profesorilor la all-inclusive. Aici a fost adus învațământul românesc. Profesori lipsiți de valoare și umili, care ar trebui să formeze caracterele României de mâine. Finanțare mică, salarii rușinoase la debutanți și pomovarea nulităților în funcții de conducere. În sistem ajung oameni foarte slabi. Și în loc să se lucreze la strategii de dezvoltare durabilă, folosim banii în modul descris în articol. 2000 de profesori *2000 de lei, (desi eu cred ca au fost cel putin 3000 daca vorbim si de laptop) înseamna aproape un milion de euro.
  Iar ministrul actual se încadrează cu succes în linia Mang (plagiat)-Pop (cu probleme la matematica)-Pricopie (laborantul chimist devenit rector la SNSPA).
  Mi-a plăcut numărul foarte mare de articole apărute pe „Romania Curată”, referitoare la decizia Ministerului Educației de a recunoaște diplomele celor care au urmat studii neautorizate :). Ma așteptam să vad aici articole critice (am văzut unul), cereri de demisie, poate niște solicitări de puncte de vedere de la rectorii universităților de stat (sau Mihai Dragoș este în vacanță?).

  Reply
 2. Vasile

  Mi-a plăcut afirmația: „Am primit chiar și temă de casă foarte grea: să găsim o parolă de 8 caractere”. Oare cum au fost prezentate rezolvările temelor? Sub formă tabelară? Mă gandesc ca erau parole pentru căsuțe de e-mail, nu pentru conturi de internet banking,

  Reply
 3. Tudor Roshu

  Bai, asta e nebun! Nu face nimeni in America treaba asta si asta se trezeste in calicia aia de tara sa arunce cu banii contribuabililor in halul asta? Dar inteleg ca e specialist in aruncat cu banii altora! Nu.l opreste nimeni?

  Reply
 4. Spânu

  Oamenii nostri politici sunt precum Midas, numai ca tot ce ating sa transforma in rahat, scuze!
  Asa e, asemenea cursuri sunt o idee excelenta, binemeritata de profesori si banii cheltuiti sunt un cost mai mic decat borduri, panselute sau pista de biciclete pe Calea Victoriei- si aici se opreste pozitivul.
  Sa faci din asta o susanea, din 5 zile sa fie utile (cat de cat) doar 2-3 ore, sa inveti profesorii, ca pe babuini, cum se deschide laptopul si unde e goagal- asta e talentul politicianului.
  Cum au fost selectati fericitii? Ma-ndoiesc ca a fost vreun concurs, niscai criterii obiective.
  Ce zic ceilalti? Precis sunt nemultumiti, dar tac, in dulcele stil romanesc.

  Reply
 5. DRAGULANESCU NICOLAE

  Este O POVESTE REPREZENTATIVA PENTRU MENTALITATILE, ATITUDINILE SI COMPORTAMENTELE CONCETATENILOR NOSTRI… Multumesc autorului….
  Pretextul evenimentului atat de costisitor – CURSUL si CALITATEA acestuia (depinzand in esenta de calitatea lectorului, de continutul impus si de modul de organizare) – nici nu mai conteaza fata de consecintele acestuia: castigul banesc pentru unii, vacanta gratuita pentru altii, publicitatea gratuita pentru politiceni, etc…
  ESTE UN EXEMPLU FOARTE TRIST de ciclu vicios stabil intrucat toti cei implicati sunt „cointeresati” prin ceva dar, pe ansamblu, totul este in detrimentul societatii/ comunitatii ..
  Pentru a transforma ciclul vicios in ciclu virtuos stabil (care sa conduca realmente la progres – inclusiv pentru societate/ comunitate) este necesara o interventie exterioara celor implicati…
  Si mai grav este ca astfel de caricaturi de cursuri – prin repetare/ multiplicare, mai ales in ultimele decenii, in mule alte domenii (de ex. administratie publica) – au devalorizat si denigrat insusi conceptul de curs!!…
  De aici si pana la a considera ca NU MAI AVEM NEVOIE DE INSTRUIRE este doar un pas, evident contraproductiv….

  Reply
 6. crina

  La Colegiul National de Informatica Tudor Vianu este un OM care preda gratis informatica micutilor de clasa V-VIII (este un cerc de informatica ce se tine pt elevii liceului). Ce face conducerea liceului???? Pai, simplu: il saboteaza adica ii „baga pe git” o profesoara la clasa , in locul celei cu care momentan lucreaza acesta. Si uite asa cercul nu se mai tine! Sa nu uit: profesoara sustinuta de conducerea liceului a luat prin 2005 la titularizare nota 5 si ceva la matematica. Super, nu?

  Reply
 7. :)))

  Ma întreb la modul cel mai serios dacă s-a descoperit cumva apa calda :)
  Asemenea afaceri se fac de ani de zile, la toti bugetarii, majoritatea nici nu au habar la ce cursuri se duc, sau se duc la orice curs pica, cursurile fiind de fapt niște recompense mascate, practic nu se face nici un curs sau se fac la modul cum scrie in articol :)
  De mirare ca nu se stie, cand schema se face de atata amar de vreme.

  Reply
  • Spânu

   Si toti „cursantii” se vaita dupa aceea ce greu a fost, cat i-au chinuit, aproape ca-s satui de viata! Ne-a intrat in sange fariseismul.

   Reply
 8. Iosif

  Pentru ca sistemele audio-video si laptopurile sunt cele care vor scoate educatia din rahat. Tehnologia este buna doar daca sunt si persoane care sa implementeze acea tehnologie. Cu ce ma incanta ca se „modernizeaza” cand la noi tot sistemul e putrezit.

  Inveti „noi tehnici de predare” genul metoda CUBUL sau stilul LAISSEZ-FAIRE, termeni depasiti deja din anii 90. Avem disperata nevoie de un Ken Robinson al romaniei, cineva cine chiar are idei si le si poate implementa, apoi dupa aia discutam despre camere video si laptopuri,de parca educatia nu se poate face decat prin tablete si angry birds nu?

  Ca evident nu materialul e depasit,nu tot sistemul e praf, e vina tehnologiei si trebuie sa le dam oamenilor laptopuri si alte minuni, asa si? Tu faci mansarda dar nu ai fundatie la casa……..

  Initativa pe langa faptul ca miroase a mita, este total gresita si imorala. Acesti oameni pot fi facuti si altfel fericiti, pot primi majorari salariale,pot primi o mana ajutatoare de la ministerul educatie ce se reflecta nu in laptopuri ci un sistem mult mai bine gandit din care elevii si raman cu ceva decat cu impresii ca ma pis pe ea de scoala mai bine ma duc in Germania sau Marea Britanie.

  Reply
 9. Ivan

  Sunt cadru didactic in sectorul 3 si locuiesc in 2.Nu sunt unul din votantii dlui primar.Apreciez ceea ce a facut pt mine.Personal,nu îmi permiteam sa vad marea anul acesta,nici sa îmi cumpăr laptop performant. Nu stiu ce „cadre didactice” au putut comenta …….De obicei colegii mei nu folosesc expresia „misto”….Parerea mea este ca cel care nu e mulțumit sa se mute in alt sector! Pe seria in care am fost eu,totul a fost foarte civilizat si profesional.Am inteles însă ca unele scoli au mai trimis la mare si alte persoane in afara cadrelor didactice…….Greseala directorilor.

  Reply
 10. romi

  Năstase a fost inchis pentru pixuri. Se pare că Negoiță va da socoteală pentru laptopuri. Mita evoluează :) Profitorii – nu!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *