Alina Mungiu-Pippidi

Răul cel mare și binele cel mic

Am auzit, de la colegi din țară, că Antena 3 se străduiește să înțeleagă de ce a pierdut Victor Ponta alegerile, că nu a plagiat, nu a mințit și nu a făcut nimic neobișnuit față de anul 2012, când a fost ales cu exact aceeași biografie. Corect. De asta o să le explic azi, de dragul istoriei recente, ce s-a întâmplat, în fapte și cifre.

Pe 28 iulie, după o vară grea cu turneu de cercetare latino-american și repaus medical forțat mi-am petrecut prima zi de vacanța la București vizitând pe Avocatul Poporului. Eram purtătoarea unei petiții semnate de peste o mie de oameni din domeniul educației, care nu fuseseră consultați la schimbarea prin ordonanță de urgență a legii în peste șaptezeci de puncte. Printre cei care nu fuseseră consultați era Mihai Dragoș, tocmai ales președinte al Consiliului Tineretului, tânărul în favoarea căruia am declinat premiul Foreign Policy pentru leadership acum un an; Cristi Popescu, liderul national al studenților (ANOSR); Andreea Petruț, lidera studenților din Cluj și participantă la manifestările de acolo pentru Roșia Montană, toți membri ai Alianței pentru o Românie Curată. Întânirea a fost lămuritoare: dl. Ciorbea nu intenționa să facă nimic, și deși, ieșind, eram mai calmă ca tineretul, și hotărâtă să îi dau zece zile să vorbească cu Ponta, la care trimisesem lista de semnături, mi-am spus că, dacă asemenea canale sunt închise, nu ne mai rămâne pe viitor decât să cucerim președinția ca să avem un canal de recurs la monopolul politic. Cea de după Băsescu, din motive evidente.

Părerea mea despre candidatura lui Victor Ponta o spusesem deja la TVR la ruperea USL: inadecvată. Liberalii fuseseră deja reorientați de Crin Antonescu în decembrie, când fuseseră cu noi la Roșia Montană și marțea neagră. Acest lucru s-a întâmplat pentru că electoratul lor vechi și potențial a îmbrățișat clar aceste poziții, iar Antonescu a înțeles că ori urmează electoratul, ori partidul dispare, că nu era loc și de el pe electoratul captiv sărac al PSD.

Lucrurile au început să se deruleze rapid când am aflat că Victor Ponta nu va face nimic, Avocatul Poporului avea indicații să nu miște în front, iar contra lui Johannis, evaluat demult de mine pe bază de sondaje și performanță la Sibiu ca fiind unicul contracandidat cu potențial, se încheiase un pact blatist între pontiști și băsiști, cu misiunea de a-i sabota candidatura sub pretextul unor probleme legale. De asta o schimbare de lege care anihila și ce mai rămăsese din cazul contra lui, deja câștigat în instanța de fond, nu a fost dusă de PSD până la capăt, deși în avantajul lor, iar persoane din anturajul lui Train Băsescu primiseră resurse să se bată pentru locul trei, în idea că lui KJ i se vor rupe picioarele, românește, și ei vor deveni candidații unici ai dreptei în turul doi (demență, că oricum nu ar fi câștigat ei contra lui Ponta). Pentru asta întreaga presă băsistă a fost mobilizată, deopotrivă cu cea pontistă. Când Monica Macovei a făcut declarații contra lui KJ în august, Antena 3 a deschis jurnalul cu ele. I-am trimis de altfel linkurile întrebând-o dacă asta nu o pune pe gânduri. În acel moment am decis că societatea civilă asupra căreia am o influență, orizontală și prin persuasiune, nu altfel, și eu personal, o să facem tot ce putem să spargem monopolul nedemocratic creat de PSD după ruperea USL, să îl apărăm pe cât posibil pe KJ de această conspirație ticăloasă prin demascarea ei și să ne promovăm agenda noastră, cum am făcut și în 2004, prin aceste alegeri.

Ultima parte a fost cea mai simplă, Klaus Johannis fiind un om atât de normal și complet deschis acestor puncte de vedere, că în programul lui au fost deja reflectate punctele de vedere ale societății civile în materie de stat de drept și politică energetică (pp 22-26; p 28) atunci când acesta a fost anunțat în luna septembrie. Nu a existat nici o negociere, că el nu negociază, ci o potrivire între vederile noastre atât de extinsă încât l-am putut sprijini, nu doar eu, ci și toți ai noștri, cu toată inima. Aș fi putut să îi propun și lui Victor Ponta aceleași lucruri, dar ce rost avea când nouăzeci la sută din Carta Albă a Bunei Guvernări, semnată cu el în 2012, rămăsese pe hârtie, și fusese un document negociat de noi cu mai toată societatea civilă. Legea aministiei și grațierii, MCV-ul și sprijinul DNA erau deci toate adoptate de KJ când Monica și trupa de zgomote a început să ne someze între cele două tururi (nu se osteniseră să citească), ocazie cu care i-am informat că totul era deja organizat și că asemenea somații făceau doar serviciul de demobilizare, dând impresia că candidatul nostru e un criminal care se conformează doar pus cu spatele la zid. Desigur, eu, care am scris acea parte din Contractul cu România numită Reforma clasei politice în anul 1996 știu că nici programele nu se respectă totdeauna. Dar cu cost: PNȚcd a dispărut, iar Băsescu și-a menținut popularitatea cât a stat în contract, nu și după. Au grijă alegătorii.

Restul istoriei poate fi documentată în creșterea spectaculoasă de audiență a României Curate, care în weekendurile de alegeri a urcat până la pozițiie cinci-șapte naționale. Dar parcursul treptat a arătat că prin noi urcă acea nouă societate care a demonstrat în toamna trecută. Textul despre amenda luată de Andreea Petrut a avut optzeci de mii de citiri în câteva ore, am fost obligați să deschidem un fond de plătit avocați și, din păcate, și amenzi, pentru manifestanți. Un text aparent nepolitic al lui Mihai Goțiu despre atitudinea etică, împotriva blatului, a Simonei Halep, a avut peste o sută de mii de citiri. Textele despre diaspora și mobilizările pentru demonstrații au fost toate peste douăzeci de mii. Demontările la calomniile anti-Johannis au fost peste zece mii din primele ore, înainte să le preia presa de partid, dacă le-o fi preluat. Supărarea noastră pe lume a tot crescut cu campania asta ordinară, dar mobilizarea altora rămânea insuficientă, totul încheindu-se cu predicția mea la France Presse si Romania liberă că doar un minim cinci-șase la sută mai mult participare în zona urbană în turul doi ne poate ajuta să câștigăm la mustață. Numai Klaus mai credea că se poate, noroc cu guvernul Ponta că nu a mai deschis secții de votare în diapora sau a furat pe rupte în provincie și ne-a mobilizat. Lumea se întreabă cum de-a câștigat Klaus la Focșani: acolo presa locală eroică a format de un an România Curată Vrancea, iar articolul Silviei Vrânceanu despre buletinele ștampilate Ponta înainte de turul unu a avut optezeci de mii de citiri într-o zi. De vinerea trecută până duminică mii de oameni au share-uit articolele noastre gen ”Dacă nu ai votat în turul întâi”, ”Bucureșteni, vreți să vă conducă Teleormanul?” și așa mai departe.

În toată această perioadă, minunată pe rețele de socializare și siteuri alternative, presa tradițională, sau o bună parte din ea, ne-a tratat cum se cuvine, inclusiv vechi aliați și prieteni, în cel mai fericit caz împingându-ne în paradigma demobilizatoare a ”răului cel mai mic”. Andi Lăzescu de la GDS a scris că KJ îi amintește de Chance Gardener, persaonajul lui Koszinski. Pentru cine nu știe, e vorba de un retardat analfabet pe care alții vor să îl facă președinte (merci, Andi, referință directă la cercul nostru ieșean de film, recepționată).  Dan Tapalagă a scris despre KJ ca este de o ”ignoranță așezată” și o ”incompetență serioasă”. Volo Tismăneanu l-a calificat pe Klaus drept un  Relu Fenechiu cu nume german”. Gabriel Liiceanu îi dădea sfaturi lui Ponta să se transforme la un an după ce transformarea eșuase, și îl întreba pe Johannis ce promisiuni face să îl bată pe Ponta, când omul îi spunea că el își pune pe tavă trecutul, nu promisiunile, și asta îl deosebește de alții. Mari mulțumiri vouă, tuturor, și noroc că avem o nouă societate civilă, autentică, capabilă de altruism și solidaritate, că asta veche, care nu a vrut să își publice finanțările de presă transparent astă vară, ne-a dat măsura ei deplină.

Închei cu trei mesaje personalizate, că mai am și ore la Berlin, nu se poate să ne dedicăm sută la sută luptei cu ticăloșia din România.

Primul, tuturor celor care se grăbesc să împrăștie zvonuri fără temei sau să îmi ceară intermedieri, când e știut că eu nu fac intervenții, un citat din programul lui Klaus Johannis: ”Președinția României va da un exemplu celorlalte instituții ale statului  printr-o organizare administrativă care va scoate în evidență selectarea personalului pe criterii de competențe profesionale, stimularea performanței, managementul profesionist al resurselor umane”. În plus, tineri diplomați care îmi cereți scrisori de recomandare să plecați prin alte părți, mai dați țării o șansă, aveți un nou șef al diplomației, și vă spun că veți fi mândri de el. Răbdare și proceduri, și totul va fi bine.

Al doilea, onor conducerii poliției și jandarmeriei din București și Cluj. Aflu că ne-ați făcut poze vineri și duminică și vă pregătiți să sărbătoriți victoria democrației prin amenzi noi. M-am informat personal de toate numele celor care au condus în acest interval și vă promit că dacă nu puneți pozele pe foc și nu înțelegeți odată în ce continent trăiți, să nu vă întrebați de unde vă vine, și nu peste mult timp. Tineret, lipiți foaia de ziar din România liberă de joi pe ușile adecvate, să nu spună cumva că nu au știut că nu își pierd vremea pe Internet.

Al treilea, lui Stelian Tănase și onor Consiliului de Administrație din TVR. Duminica de alegeri, după o altă emisiune, am încercat să îl găsesc pe șeful Departamentului Emisiunilor Informative, dl. Claudiu Lucaci, să îl întreb de ce televizunea poporului nu a transmis manifestațiile poporului de vineri seara. Dl. Lucaci nu era însă în TVR de ziua alegerilor, fapt fără precedent în istoria știrilor mondiale pentru un șef la știri, ca atare vă rog să procedați la destituirea lui și organizarea unui concurs sub supravegherea societății civile pentru a reda știrilor calitatea pe care, de bine, de rău, au reușit să o mențină până la înscăunarea sa. Vă mai rog, dle Tănase, să semnați dvs personal bonurile pentru intrarea mea în incintă atunci când vreun realizator mă invită și mă nimeresc prin țară, ca de exemplu joi seara, ca să nu mai fim în situația penibilă în care dl. Director Lucaci controlează editorial postul, refuzînd să semneze bonuri de intrare.

Cu mulțumiri. Noii mase critice din această societate. Începem de la binele cel mic și urcăm împreună.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Răul cel mare și binele cel mic

 1. Aurel

  Am observat si eu cu stupoare ca in tara in care era TVR parca nu erau alegeri. Doar la noi, ceilalti. (De altfel, sunt fan TVR.)

  Reply
 2. mike

  Propun formatorilor de opinie, jurnalistilor si altora asemenea utilizarea pe viitor a pseudonimului KJ sau KWJ

  Reply
 3. Bebe

  Ca deobicei,dupa razboi-multi viteji se arata…incepe corul de laudarosi…care cum a castigat el alegerile si nu „JWK”(suna mai bine asa)..eu cred ca stie el ce are de facut si nu trebuie pupat in cur mai mult decat se cuvine…acum trebuie vegheat ca vechea garda basista(anastase,boc &co) sa nu acapareze ei victoria…tu fii la fel de vigilenta…gunoaie sunt peste tot si vor profita 100%

  Reply
 4. dorian

  Bune, articolul si atitudinea. Exista insa, o incapatanare a autoarei sa ne clarifice asupra orelor la Berlin, statului in tara. Nu e cazul, e plina tara de baieti care tin ore peste tot, e plina tara de lectori, profesori, de specialisti in general. Emil era lider zonal, doamna Mungiu preda mult in strainatate…ce relevanta are in contextul articolului? Nu e ceva important, s-a inteles. Altfel, respect!

  Reply
 5. Doru S.

  Bun articolul d-nei Alina , in sensul ca face publice unele lucruri de culise de la varful puterilor in stat, la fel si activismul dumneaei pentru o lume mai buna (stilul e cam intortochiat si greoi- pt. mine). N-am inteles faza cu Antena 3 si societatea civila…. dar probabil si d-na Mungiu ,ca noi toti ,vrem sa aflam care este drumul bun, fara capcane si care sunt oamenii cu suflet mare de roman care sa faureasca Romania curata. Acesti oameni ar trebui sa uneasca stanga cu dreapta pt. ca in aceste timpuri ideologiile sunt bune doar in sensul in care ele sunt constructive si cu doua maini faci infinit mai multe lucruri decat cu una singura , fie ca e dreapta sau stanga. Unirea este cuvantul cheie, cu unire poti muta muntii din loc.

  Reply
 6. Codruta

  D-na Mungiu, cu tot respectul as dori sa va atrag atentia ca in „martea neagra” o gramada de liberali au votat PENTRU expolatarea de la Rosia Montana (in timp ce o alta parte s-au abtinut si f. putini au votat „impotriva”)! E un lucru cu care n-am scapat NICI UN prilej sa le dau peste nas liberalilor de la mine (cred ca inca exista pe undeva lista cu votul individual)!
  In schimb, cu toate ca nu pot sa SUFAR PD (adica „fostul – ca acu’ nici nu stiu cat mai exista :P ), trebuie sa recunosc ca, atunci, TOTI si fara exceptie au votat IMPOTRIVA exploatarii!! EXACT asa cum mi se promisese cu o seara inainte (pt. ca, in seara dinainte, afland ce se pregateste, m-am apucat si am dat telefoane pe la toti „alesii” din oras de la mine plus la altii pe care ii stiam din diverse ocazii)!

  Asta, doar ashaaa… pentru „acuratete istorica” ;)

  Reply
 7. Pavel

  Ca de fiecare data, distinsa doamna, printre cursurile de la Berlin, ne mai trimiteti ceva reflectii,noua celor multi dar mai ales pentru mai toata presa romaneasca ocultata .N-as vrea sa-i amintesc aici pe cei de la A3 dar totusi o fac cu recomandarea de a lectura cu creionul in mana cele spuse de d-voastra asta pentru ca nu-i suspectez de prea multa inteligenta , fara sa-i jignesc, pe cei ce sunt ombilical legati de Domn Profesor cel aflat in reculegere si inca in perfuzii cu antibase. Din pacate acestia au devenit tarați, depersonalizati si cu sechele pentru toata viata si sper sincer sa -si revina in pozitia bipeda pentru ca acest mercenariat desantat ii trimite la dedublare si la compexul Turcescu. Sper ca firava societate civila evocata de d-voasra sa prinda aripi, sa nu fie de conjuctura, caci slava Domnului avem f. multe de cladit in tara asta. Inainte cu tupeu!

  Reply
 8. Mircea

  Cred ca ceea ce s-a intamplat duminica invita la decenta si modestie pe toata lumea, inclusiv pe cei care formeaza opinii si care sunt lideri ai societatii civile.

  Reply
  • gn

   Lista lor a aparut pe un site a unui grup liberal pe facebook ,pe departamente, si toti au nume germane,fiind colaboratori ai lui KWI din Forumul german.

   Reply
 9. alinaMP

  Astea nu au fost cele din urma alegeri si mai sunt multe de facut. Vorba e, cine mai pune umarul? Cine mai face, de exemplu, filiale Romania curata pentru supravegheat alegeri locale, cum a facut Silvia, in zone grele, ca Vrancea (ex Buzau, un loc sinistru politic…). Asteptam oferte in care ne spuneti cine sunteti si ce ati mai facut si de ce ati vrea sa faceti asta. La simona.popescu@sar.org.ro sau alinamp@sar.org.ro

  Reply
 10. taunul77

  Ma bucur pentru numarul mare de oameni care a iesit la vot in turul II. Oameni care isi castiga singuri existenta si nu asteapta cu mana intinsa la stat. Foarte bine ca nu au mai delegat clientilor politici si aparatelor de partid sarcina de a stabili conducerea tarii.

  Reply
 11. alinaMP

  Va astept la 13:30 la Romexpo, sala Cupola, impreuna cu invitatul meu supriza, la lansarea cartii mele cu Vartan Arachelian Tranzitia. Primii 25 de ani.

  Reply
 12. Ioan

  Stimata doamna,
  In general ma amuza mult comentariile politice ale elitei intelectuale care care incearca prin tot felul de mijloace (adica fix cu persuasiune ) sa se erijeze in „dirijor ” al societatii civile care,la noi nu exista!Exista in schimb un cor chiar un ansamblu de „vocalisti” care ,evident nu degeaba,ne invata cum ar trebui sa votam,pe cine ar trebui sa simpatizam,ce principii morale ar trebui sa respectam,ce posturi ar trebui sa vizionam si ce demonstratii pentru isterizarea populatiei(fix ca in „90) ar trebui date la TVR,etc ,toate aceste lucruri de pe un inalt piedestal si intre doua trenuri spre Berlin ( e si la moda acum).Ceea ce este iarasi amuzant desi se repeta la orice schimbare de regim, este cursa rapida contracronometru a aceleiasi elite intelectuale de a prinde un loc bun,mai in fata ,in anturajul noii puteri,sesizand foarte bine „trendul” si mizand pe viitoarele avantaje (care intotdeauna au venit sub diferite forme).Distractive sant atitudinile ,evident civice ,ale unor membri ai diasporei,oameni de altfel cultivati care,profitand de faptul ca sant la distanta si spera sa nu-i cunoasca nimeni din tara,dupa o activitate intensa UTC,PCR ,ba si mai mult fiind chiar descendenti ai unor parinti care au trait foarte bine fiind activisti privilegiati ai PCR pe la judete isi reneaga brusc originea cu un fariseism demn de dispret si mila pentru ca ,nu-i asa da bine sa fii anticomunist in vest!Deci stimata doamna , diaspora romaneasca este extrem de heterogena,intotdeauna divizata,membrii ei nefiind dispusi sa se ajute macar unii pe altii ci din contra ,sa se ingroape unii pe altii(trasatura unica intre alte minoritati ) daca s-ar putea.Unitatea diasporei asa de mult clamata in ultima perioada este doar conjuncturala si daca o sa continuam sa ne punem intrebari asupra factorului declansator raspunsul e simplu – diversiunea profesionista – aceeasi care ne-a scos in strada in 1990,aceeasi care i-a daramat pe Nastase,Gioana,Ponta in campanii succesive,aceesi care l-a scos si la pastrat presedinte pe Basescu,aceesi care l-a facut presedinte pe Johannis.Care o fi oare acel factor? Chiar aveti impresia (sau asta trebuie sa o avem noi) ca intr-o zona strategica pentru SUA alegerea unui factor politic important (la americani cel mai important) poate fi lasat la „mana si mintea ” alegatorului? Pe mine personal ma deranjeaza faptul ca nu numai ca santem o colonie dar si avem comportament de colonie,sluga umila,iar acum ,cu ajutorul de nepretuit al intelectualitatii si asa zisilor formatori de opinie ,ni se baga in cap faptul ca noi nu santem in stare sa ne conducem singuri si trebuie cineva din afara sa o faca!

  Reply
 13. Ion

  Felicitari dna Mungiu pentru implicare. As avea insa o problema cu oamenii din spatele lui Johannis, cei care au facut mult rau si care acum incearca sa preia PNL: Blaga, Frunzaverde, Berceanu s.a. Nu sunt mai buni decat cei pe care vor sa-i inlocuiasca. Un singur om nu e de ajuns ca sa produca o schimbare radicala.

  Reply
 14. Ilie

  Doamna Alina Mungiu felicitări. Am o întrebare – cu antena trei chiar nu se poate face nimic. Cumde o kasă toată lumea să-şi bată joc de toţi. De ce nu avem CNA vă rog rezolvaţi ceva

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *