Romania Curată

Vino cu România Curată la Avocatul Poporului! Pentru Legea Educației

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, se va întâlni miercuri, 23 iulie, de la ora 14.00, cu o delegație a Alianței pentru o Românie Curată, reprezentată de Alina Mungiu-Pippidi. Din delegație poți face și tu parte (vezi la finalul articolului condițiile). Scopul întâlnirii e de a-i prezenta atât argumentele juridice, cât și cele de larg interes public care au generat nemulțumirile societății civile, după ce Legea Educației a fost modificată prin Ordonanță de Urgență, evitând astfel consultările și dezbaterile publice. Principala revendicare a societății civile e invitația adresată Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu această ordonanță.

Întâlnirea a fost stabilită după ce România Curată i-a adresat o scrisoare publică (aici) prin care îl invită pe Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu modificările aduse prin ordonanță de urgență Legii Educației. O listă cu peste 500 de semnături de susținere a acestui demers a fost depusă de România Curată la Avocatul Poporului. Campania de strângere de semnături continuă, urmând ca și acestea să ajungă la Victor Ciorbea. De asemenea, ne puteți trimite motivații, sugestii și solicitări pentru a-l convinge pe Victor Ciorbea să atace ordonanța la CCR.

În inițiativa Alinei Mungiu-Pippidi și a României Curate se arată că nu există vreun motiv care să justifice modificarea în regim de urgență a Legii Educației. Ținând cont de importanța deosebită a domeniului, este absolut necesar ca modificările aduse Legii Educației să fie făcute doar după consultări și dezbateri publice reale, atât în cadrul societății civile, cât și în Parlament, de care să se țină cont apoi în elaborarea actului normativ. De asemenea, în scrisoare se mai arată că instituția Avocatului Poporului trebuie să rupă condiționarea politică și să răspundă solicitărilor și intereselor cetățenilor, așa cum este prevăzut în legile pe baza cărora funcționează și după cum îi arată însăși denumirea.

SEMNEAZĂ ȘI TU (aici) scrisoarea adresată Avocatului Poporului.

Vezi aici cine sunt personalitățile care au semnat deja scrisoarea.

IMPORTANT: Dacă doriți să o însoțiți pe Alina Mungiu-Pippidi la întâlnirea de miercuri, scrieți-ne pe adresa office@sar.org.ro, cu rezerva că numărul de persoane care va compune delegația societății civile este, de această dată, limitat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Vino cu România Curată la Avocatul Poporului! Pentru Legea Educației

 1. Adrian

  De la început este proastă Ordonanța, citez din Art. I.:

  se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:

  „(21) Pentru absolvenţii de liceu care nu au susţinut/nu au promovat examenul de bacalaureat naţional, statul poate asigura, din finanţarea de bază sau din alte surse de finanţare, organizarea de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat.”

  Deci examenul de bacalaureat este privit diferit, ca un scop în sine, pentru anumite categorii de cetățeni (cei care nu promovează / nu se prezintă). Nu se justifică acest tratament (juridic, în definitiv, implicând autoritatea și resursele statului) diferit, întrucât situația diferită în care se află acele persoane li se datorează în exclusivitate, sau așa ar reieși la prima vedere. Or, dacă, în realitate, situația li se datorează în mică măsură ori deloc, ar trebui modificată toată structura bacalaureatului și implicit a învățământului liceal. Cu privire la „situații punctuale” ale desfășurării bacalaureatului, în metodologie se admite modificarea unei note cu mai puțin de jumătate de punct în urma unei reevaluări (contestație) în anumite situații (nota inițială a lucrării scrise între 4,5 și 5 sau între 9,5 și 10). Cred că s-ar putea contesta constituționalitatea și datorită insuficientei fundamentări a organizării bacalaureatului, ceea ce ar fi justificat urgența, însă, desigur, nu a fost examinată prin ordonanța de urgență, de pildă în aceeași ordine de idei ar trebui admisă reevaluarea și în alte situații dacă media finală cu notele modificate devine medie de candidat admis, eventual la o cerere suplimentară a candidatului de recunoaștere a acestor note modificate…

  În fine, nu e clar dacă problemele ” identificate” de executiv au apărut și prin alte țări și dacă da, ce soluții s-au propus/ găsit/adoptat

  Sursa textului actului normativ este lege5.ro
  http://lege5.ro/Gratuit/gqydamjygi/ordonanta-de-urgenta-nr-49-2014-privind-instituirea-unor-masuri-in-domeniul-educatiei-cercetarii-stiintifice-si-pentru-modificarea-unor-acte-normative

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *