Romania Curată

Raportul MCV critică ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale

Raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție al Comisiei Europene critică dur proiectele de ordonanțe de urgență privind greațierea și modificările Codurilor penal și de procedură penală. Comisia consideră că modificările legislative sunt „menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție”.

„Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, se arată în raport.

Iar într-o notă a raportului se specifică limpede: „orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere”.

Reamintim că Guvernul a inițiat două proiecte de ordonanță de urgență, unul privind grațierea, altul vizând modificări ale codurilor penal și de procedură penală. Președintele Klaus Iohannis a mers, miercurea trecută, la Guvern, pentru a împiedica adoptarea acestora. Proiectele legislative au fost ulterior puse în dezbatere publică de ministrul Justiției, Florin Iordache.

Intenția de a modifica cele două coduri a dus și la două proteste publice de amploare, în București și în marile orașe ale țării.

Citește șiMCV recomandă ca Parlamentul, după consultarea cu reprezentanții justiției, să adopte modificările la Codurile penale


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Raportul MCV critică ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale

  1. ??????

    Remarcați totuși că guvernul nu a fost abilitat de parlament pentru adoptarea respectivelor ordonanțe ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *