Romania Curată

RAPORT-INVESTIGAȚIE: Clupa rotativă sau Metoda Austriacă. Cum a reușit Schweighofer să fenteze România și furnizorii de lemn cu 130 de milioane euro

130 de milioane de euro este suma cu care Holzindustrie Schweighofer a a lăsat de păgubași statul român și furnizorii de lemn autohton, din 2003 și până în prezent, prin folosirea tehnologiei de măsurare a volumului lemnului, denumită ”clupa rotativă”, se arată într-un raport al Asociației Neuer Weg, dat publicității ieri.

Conform raportului, clupa rotativă, cunoscută și sub numele de ”Metoda Austriacă”, măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10,2% mai mic decât în realitate. Această metodă, lansată în Austria, este interzisă să se folosească în Germania în contractele cu furnizorii. Raportul mai arată că furnizorilor de lemn le-au fost create daune și printr-o serie de alte metode.

”Din 2003 şi până în prezent, firma s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., cu sediul în Sebeş, jud. Alba, aparţinând lui Gerald Schweighofer, om de afaceri din Austria, utilizează în cel puţin două dintre cele trei fabrici de debitare şi prelucrare a lemnului din localităţile Sebeş/AB, Rădăuţi/SV (probabil şi Reci/CV) echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce funcţionează după principiul clupei rotative.”, se arată într-un sumarul raportului.

În esență, clupa rotativă (în germană “Rotierende Kluppe”) e un sistem cu LASER care măsoară cea mai mică pereche de diametre într-un interval de măsurare la mijlocul buşteanului, după care aceste valori se rotunjesc “în minus”, de două ori, înainte de calcularea volumului (fictiv) al buşteanului – cu cca. 10,2% mai mic decât volumul real. Metoda de măsurare a fost creată şi omologată în Austria (de unde şi numele de “metoda austriacă”) unde se acceptă şi la facturarea lemnului recepţionat. În Germania nu este agreată pentru tranzacţiile comerciale. În România, Schweighofer se foloseşte de această metodă de măsurare pentru facturarea livrărilor de lemn rotund.

”După cum reiese din documente ale Biroului Roman de Metrologie Legală (BRML), firma HS a comunicat acestei autorităţi în mod repetat informaţii trunchiate, manipulatorii şi neadevăruri, inducând-o, în mod sistematic, în eroare cu privire la modul de funcţionare “viciat” al echipamentelor sale electronice de măsurare a lemnului rotund.

În România, clupa rotativă nu a fost supusă niciodată unei proceduri complete de înregistrare şi de verificare metrologică. Până în prezent, această problemă nu a fost cunoscută publicului general şi nici autorităţile nu i-au acordat atenţie – din lipsă de informare şi/sau poate chiar din complicitate.

Echipamentele de măsurare ale HS de la fabrica Reci/CV au fost date în folosinţă în mod ilegal, odată cu punerea în funcţiune a întregii fabrici (şi ea ilegală), fără să se fi cerut şi obţinut de la BRML o aprobare de model şi verificarea metrologică iniţială. Astfel, firma a încălcat Legea nr. 178/2003 privind activitatea de metrologie legală. Totuşi, BRML a omis să constate la Reci, în mod oficial, funcţionarea ilegală a acestor echipamente de măsurat.

Plecând de la aceste constatări (şi potenţiale fapte penale), recomandăm investigarea, din partea autorităţilor, a activităţii de măsurare a HS, începând cu 2003 şi până în prezent, cât şi reconsiderarea legalităţii şi oportunităţii existenţei firmei s.c. Holzindustrie Schweighofer srl. pe teritoriul României.

Raportul complet pe tema clupei rotative folosite de HS în România poate fi citit și descărcat în format pdf de aici (click).

Raportul este precedat de sumare în limba germană, româna, engleză şi conţine două anexe: Anexa I: Transcrierea înregistrării audio a discuţiei purtată de autor, în cadrul unei audienţe, cu reprezentanţi ai BRML, în 29. 06. 2015. Pe parcursul discuţiei (de aprox. 58 min.) reprezentanţii BRML şi-au exprimat – după anumite ezitări – dubiile faţă de legalitatea funcţionarii măsurătorii cu clupa rotativă. Număr pagini: 9. Anexa II: Dosarul complet al documentelor deţinute de BRML (conform propriilor declaraţii) cu privire la înregistrarea şi verificarea metrologică a echipamentelor electronice de măsurare a lemnului rotund a firmei HS. Documentele sunt numerotate de mână şi parţial comentate în limba germană. Număr pagini: 85.

***

UPDATE: Drept la replică trimis de Schweighofer (click aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “RAPORT-INVESTIGAȚIE: Clupa rotativă sau Metoda Austriacă. Cum a reușit Schweighofer să fenteze România și furnizorii de lemn cu 130 de milioane euro

 1. Vlad Craioveanu

  Teapa de 130milioane de euro e doar in ceea ce priveste materia prima. Dezastrul lasat in urma e „priceless”!

  Plus ca au jucat rolul de „spargator de gheata” pentru exploatarea forestiera prin taiere pe ras!

  Reply
 2. Doru Subtirica

  Desi au circulat filmuletele in care se demonstra ca achizitioneaza lemn taiat ilegal, ANAF-ul si celelalte organe ale statului nu au facut nimic pana acum? Ma asteptam sa le fie suspendata activitatea daca nu chiar inchisa. La cat se ridica paguba facuta statului prin aceste achizitii ilegale? Si nimic. E mai important „bacsisul” unui chelner? Si daca tot vorbim de padurile jefuite sa amintim inca una a primului ministru care ameninta cu concedierea pe cei de la Ministerul Justitiei daca nu prezinta Ordonanta de interzicere a exporturilor pe trei luni dar, desi a trecut cel putin o luna, nu s-a intamplat nimic. Inca o fumigena aruncata societatii civile, la fel ca si cea a presedintelui tarii, care anunta ca introduce problema padurilor in CSAT. Si ce s-a intamplat? A inceput DNA-ul sa aresteze pe cei ce devalizeaza padurile cu sprijinul SRI-ului?

  Reply
 3. Doru Subtirica

  O mica erata: DNA, cu sprijinul SRI-ului, a inceput sa-i aresteze pe cei ce devalizeaza padurile?

  Reply
  • Nicolae Dorobantu

   au strict interzis sa se aproprie de mafia Schweighofer si in general de orcie corporatie care actioneaza impotriva Romaniei. Se ocupa doar cu plevusca interna nu cu adevaratii criminali care sunt corporatiile.

   Reply
 4. Emil Stoica

  Daca este adevatat, asta este hoție pe fata! Care este autoritatea românească ce trebuie sa verifice acum si, eventual, sa semnaleze furtul la poliție?

  Reply
 5. Stefanescu Stefania

  Se indoieste cineva de faptul ca dracii nostri politicieni nu au stiut?! Ei lucreaza mana in mana cu toti cei ce ne fura sau ne vor fura.

  Reply
 6. Victor Socolovici

  Cand Nenea Iancu(Caragiale) ne zicea ca,,pana si Austria are falitii ei” lumea romaneasca radea! Nu gandea ca noi, romanii din Romania (democratica de ieri si de azi) si de aiurea, vom deveni falitii Austriei. Cum ziceau tiganii din satul I.L.Caragiale:,, sa traiasca Caragiale ca nu mai suntem Haimanale (satul natal al maestrului).Dar ama ajuns haimanale caci la noi acasa nu mai e nimeni care sa apare ce ne-a apartinut.

  Reply
 7. Aurel Nistor

  Articol mincinos pina in prasele…Metoda se aplica in toate fabricile de cherestea de rasinoase din Europa si America de nord si da rezultate perfecte atat timp cat lemnul nu are portiuni fara coaje. Diferentele pot sa apara in momentul cand nu se respecta supralungimile. Cei care livreaza lemn austriecilor se pot convinge usor masurand exact materialul incarcat intr-un vagon sau camion cu remorca si avizand o cantitate ceva mai mica. O sa vedeti confirmata cantitatea exacta. Cu ani in urma am lucrat pentru firma austriaca si sunt mandru de asta

  Reply
  • cosmin

   eu cred ca esti dement ,Nistore. Esti mandru de cum arata locurile rase de copaci, sau esti mandru de faptul ca accepta lemn Taiat ilegal (furat) , sau esti mandru ca sute de fabricuta de mobila nu mai au materie prima si romani cu familii au pierdut locuri de munca decente. De ce esti mandru ma tradator malefic de neam ce esti…
   ?????

   Reply
  • Ion

   Nistore,
   Eu am măsurat lemn pentru Schweighofer bucata cu bucata, si la fiecare camion m-a fura cu 6-8% din cubaj/diametru, nu alte povesti nemuritoare ale tale. Asta este practica lor, 6-8% din diametru la care se mai Adaugă încă atât coaja, deci lor le intra gratuit in fabrica 12-16% materie prima gratuit, si deci furat.
   Nistore, mai bine taci!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *