Romania Curată

Proteste la Chișinău împotriva modului în care au fost organizate alegerile. Maia Sandu face contestație la Curtea Constituțională

Aproximativ 2000 de persoane au ieșit în stradă în această după-amiază la Chișinău pentru a protesta împotriva modului în care au fost organizate alegerile câștigate de prorusul Igor Dodon, transmite corespondentul Agerpres de la fața locului.

Manifestanții s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, chiar în fața sediului Guvernului, apoi s-au deplasat la sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC), unde au cerut demisia conducerii acesteia, iar ulterior, după aproape două ore, s-au oprit în zona statuii lui Ștefan cel Mare din centrul municipiului Chișinău.

foto Twitter

foto Twitter

Ei au aprins lumânări și a scandat „Scoală-te, Ștefan!”, dar și lozinci de genul „Refuz, rezist, sunt anti-socialist”, „Jos mafia!”, „Jos Dodon!” sau „Jos Moscova!”.

Protestatarii, în special tineri studenți, au răspuns unui apel al Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) care cere invalidarea alegerilor și organizarea unui nou tur de scrutin.

„Oameni buni, au trecut 26 de ani și noi batem pasul pe loc. Politicienii noștri ne mint și ne-au mințit în toți acești ani. Tot ei au contribuit la fraudarea alegerilor acestea. Noi nu am venit aici pentru Maia Sandu, noi am venit pentru alegerea președintelui corect. Noi am venit aici să îi amintim lui Dodon că noi suntem vii. Noi suntem la noi acasă și că suntem aici stăpâni”, a declarat Anatoli Caraman, care a luptat în războiul din Transnistria.

Liderul ODIP, Vlad Bilețchi, a dat asigurări că manifestația va fi pașnică și că în spatele acesteia nu se află interese politice.

„Acest protest nu va deveni violent, va fi pașnic. Acest protest nu reprezintă o mișcare politică, nu ne transformăm în mișcare politică, nu revendică drepturi pentru nimeni. Revendicăm drepturile pentru cetățenii Republicii Moldova. Vrem organizarea turului trei, în cadrul căruia să avem parte de dreptate și de egalitate. Să câștige cel mai corect și cel mai onest dintre candidați, nu prin fraudă, nu prin mizeriile care s-au făcut aici, în Republica Moldova (…) Nu repetăm scenariul din 7 aprilie. Nu ne lăsăm manipulați, nu luăm pietre, nu distrugem clădiri, că nu clădirile sunt de vină. De vină sunt oamenii, cei care au fraudat, care au făcut-o intenționat”, a afirmat Bilețchi.

Acesta a anunțat că va da, marți, un ultimatum conducerii CEC pentru a demisiona, în caz contrar amenințând cu radicalizarea protestelor.

Lipsa buletinelor de vot la anumite secții de votare din străinătate, cumpărarea voturilor, pierderea a 6.000 de buletine de vot care ar fi trebuit să ajungă la alegătorii din Portugalia, violențele asupra observatorilor sunt câteva dintre neregulile din ziua alegerilor.

Organizatorii acțiunii anunță că vor depune contestații la Comisia Electorală Centrală, la Curtea Constituțională față de rezultatul alegerilor. În același timp, ei vor înainta scrisori către ambasadele României, Statelor Unite ale Americii și Germaniei prin intermediul cărora vor cere să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

În același timp, Maia Sandu a declarat, luni, într-o conferință de presă, că va înainta Curții Constituționale dovezi privind fraudarea turul al doilea al alegerilor prezidențiale și speră ca probele să fie admise de judecători.

„Noi vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident și pentru a cere examinarea fiecărei contestații, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curții Constituționale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral”, a afirmat Sandu.

De altfel, candidata PAS a cerut din nou demisia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de externe Andrei Galbur, „pentru faptul că au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova din diaspora de a-și exercita dreptul la vot”.

Maia Sandu a acuzat public faptul că „aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici libere”.

„Oponenții noștri au folosit metode necinstite, manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass media care nu au fost neapărat independente pe alocuri, chiar și servicii speciale. Noi am respectat oamenii și legea și sprijinul dumneavoastră impresionant demonstrează că vă doriți astfel de politică, o politică făcută cu bun simț. Eu vă promit că noi nu vă vom dezamăgi. Aceste autorități care nu sunt legitime și-au dat arama pe față încă o dată. Toate instituțiile subordonate lor, cu mult cinism au disprețuit zeci de mii de oameni la aceste alegeri”, a adăugat candidata învinsă de Igor Dodon.

Aceasta a mai subliniat că „cetățenii acestei țări sunt cei care au de pierdut în urma acestor alegeri, iar adevăratul câștigător și profitor este Vlad Plahotniuc”.

„Noi, oamenii buni ai acestei țări, îi spunem lui și altora ca ei că Republica Moldova este țara noastră, nu jucăria lor. Oameni buni, avem de lucru, voturile voastre nu sunt simple voturi, sunt speranțe care tocmai au renăscut, pentru o țară fără oligarhi, pentru o țară dezvoltată”, a conchis Maia Sandu, potrivit Agerpres.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *