Romania Curată

Protest de proporții în Ungaria împotriva desființării universității lui Soros

Maghiarii au participat duminică la una din cele mai mari manifestații împotriva guvernării de șapte ani a premierului populist de dreapta Viktor Orban, protestând împotriva noii legislații care ar putea provoca desființarea uneia din universitățile internaționale de top din Ungaria, transmite agenția Reuter.

Foto REUTERS/Bernadett Szabo

Universitatea Central Europeană (CEU), o școală fondată de finanțatorul american George Soros, ar putea fi forțată să părăsească Ungaria, după ce un proiect de lege prin care au fost stabilite condiții extrem de stricte pentru funcționarea acesteia a fost aprobat de Parlamentul de la Budapesta, săptămâna trecută, la propunerea Partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.

Proiectul de lege a atras critici dure din partea sute cadre universitare din întreaga lume precum și din partea guvernului Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Protestul a scos în stradă în jur de 70.000 de persoane, potrivit organizatorilor, cea mai mare participare la o manifestație anti-guvernamentală din perioada de șapte ani a guvernării lui Orban. Mulțimea a mărșăluit peste un pod pe Dunăre și a umplut piața din fața Parlamentului, care a fost apărat de numeroase forțe de poliție. Deși plin de energie, protestul a fost unul pașnic și nu s-au semnalat incidente.

Președintele maghiar Janos Ader, un aliat al lui Orban, trebuie să semneze astăzi (luni, 10 aprilie) proiectul de lege pentru a-l transforma în lege. Protestatarii au intenționat să-l convingă pe Ader să respingă proiectul și să-l trimită spre examinare Curții Constituționale dela Budapesta.

„Ce vrem să facă Ader? VETO“, a scandat mulțimea, și, de asemenea, „Țară liberă, universitate liberă!“.

„Guvernanții vor să reducă la tăcere pe toți cei care nu gândesc la fel ca ei, pe cei care gândesc liber, pe cei cu idei liberale sau pe cei de stânga“, a declarat unul din organizatorii protestului Kornel Klopfstein, un student de la Universitatea Bielefeld din Germania.

„Guvernul Orban este mereu în căutarea unor adversari cu care să lupte, iar Soros este ținta perfectă pentru că finanțează ONG-uri în Ungaria dar și Universitatea Central-Europeană“, a mai spus Klopfstein, citat de agenția Reuter.

Studenții au scandat de asemenea sloganuri precum „Acesta este sfârșitul, Viktor“, sau „Fidesz este murdar“.

Departamentul de Stat al SUA va trimite diplomați la Budapesta săptămâna aceasta pentru a încerca să soluționeze criza CEU.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *