Lucian Davidescu

„Propaganda antirusă de la noi e atât de ostentativ penibilă încât n-aș exclude să fie propagandă rusă”

În vreme ce iesperții români vânează algoritmic propagandă putinistă în România și fac tot soiul de liste cu nume sau criterii, sunt complet luați prin surprindere când „războiul hibrid” îi izbește unde, vai!, nu se așteptau – acolo unde chiar contează: carburant, alimente, panică generalizată.

Era de ajuns să facă monitorizarea presei din vecini, bătrânește, ca pe vremuri, ca să vadă ce urmează să apară și la noi.

În Polonia, o panică similară a combustibilului a fost pe 25 februarie, prima zi a invaziei („Poland’s oil refiners, regulators and industry groups rushed to quell panic buying that hit gas stations across the country, hours after Russia invaded neighboring Ukraine.”)

În Bulgaria a fost pe 3 martie („Fuel Panic: Queues and Thousands of Bulgarian Cars at the Entrance to Turkey”). Acum e bătaie pe ulei, mai rău ca la noi – un om a murit.

De fiecare dată, totul pornește de la câte o mișcare comercială absolut izolată, amplificată instantaneu de „surse de încredere” / „presa quality” și dusă la paroxism de papagalii care copiază orice în goana după click.

Și surpriza surprizelor: în România știrea care a provocat cozi isterice în benzinării n-a venit pe nici unul dintre canalele de „propagandă”, „fake-news”, „narative” sau alte pârțuri identificate de iesperți… a venit pe Digi 24.

Să zicem că ești Putin/FSB și vrei să faci „propagandă” – mai ai ceva pârghii prin țările din jur dar nu destule. Ușor de găsit masă critică în Bulgaria sau Serbia, mai greu în Polonia sau România. Ai tăi au inventat Maskirovka și mai știi de la judo că trebuie să folosești forța adversarului împotriva lui. Ce faci, Poutine?

Te încurcă sau te ajută cei care:

– Dau pe post de „breaking news” cele mai caraghioase și mai ușor de demontat fake-uri, de ajunge toată presa inamicului să arate a gazetă de satiră?

Închid gazete care te atacă, sub pretextul luptei contra fake-news, cât să nu mai înțeleagă nimeni absolut nimic?

– Îți explică savant cum critica și zeflemeaua la adresa guvernului sunt „markeri de propagandă rusă”?

– Îți pândesc „narativele” cu scule și raționamente sofisticate, dar sunt complet buimaci când văd că lumea ajunge să dea buluc la benzinării, inclusiv Lukoil?

– Se iau la trântă cu magazinele de icre rusești?

– Zbiară isteric cum o să te alerge ei cu kalașnikovul și noviciokul prin Moscova?

– Strigă lozinci ieftine gen ‘Marea Neagră Lac Rusesc’ după ce le-ai pompat bani în familie pe contracte notariale?

– Și-au luat găleți de bani de la țuțuroiul Gazprom în Europa, OMV, ca să mintă „științific” că nu-i nici o legătură cu tine, dar s-au găsit acum – sanchi! – să te combată.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “„Propaganda antirusă de la noi e atât de ostentativ penibilă încât n-aș exclude să fie propagandă rusă”

 1. Victor

  nu sunt absolut deloc convins ca odata inarmata populatia civila primul lucru facut nu o sa fie chiar tragerea la tinta in guvern, parlament, presedinte, servicii secrete, corporatii, etc. Cu rusii vedem pe urma ce se intimpla, vorba celor de pe tiktok sau yt e posibil ca saracii sa dea mana cu ei ca sa-i rada pe actualii stapani ai acestei colonii. Vedem ce se mai intampla cu talharia din pretul facturilor la curent electric, gaze si combustibil. La un moment dat foarte curand tot o sa bubuie economia din cauza lor si atunci nu rusii o sa fie inamicul ci romanii care se vor rascula!

  Reply
 2. Victor

  Absolut Putinist acest articol. Trebuie de urgenta aprobata cererea lui Arafat de a deveni primul inchizitor antiputinist al Romaniei! Astfel de derapaje nu pot exista in lumea perfecta antiputinista unde nu exista decat bucurie corporatista si o viata fericita chiar daca mai punem o patura pe noi asa cum ne invata conducatorii nostri iubiti de la Bruxelles si Casa alba:

  Biden Pace!
  Stima noastra si mindria, Josep Borrell Europa!
  Timmermans și poporul! Europa-viitorul
  Kamala-România, pacea și prietenia!
  Biden-pace!
  Ursula von der leyen să trăiască, Europa să-nflorească!
  Kamala-România, stima noastră și mândria!

  Reply
  • CMC

   Asta vor ONGurile usriste. Mare atentie !
   Vor sa puna mana pe sistemul de identficare a lui Arafat, ca sa inceapa pe urma sa foloseasca informatiile in campaniile politice.
   SRIul nu le poate da informatiile pe fata. Dar daca se face povestea in care se vrea fraierirea lui Arafat, informatiile STS si SRI ajung pe fata la ONGuri.

   Reply
 3. Sanchi din Tulcea

  Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
  Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
  Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!
  (le-a spus-o Eminescu destul de bine, celor ca Ciuca, iohannis, base, iLiescu si toate gastile lor)

  Iar astea n-ar fi Nimic, daca nu am vedea Armata NATO defiland in fiecare an prin fata Ambasadei Ruse, pe Soseaua Generalului rus Pavel Dimitrievici Kiseleff, in bataie de joc fata de ori-ce ROMANIE!
  (dupa care se intreaba de ce nu vor tinerii sa faca armata si sa moara pentru tara..
  ca-re Tzara?
  …cand avortonul statal pana mai ieri facea afaceri BAROSANE cu rusii lui Putin – adica, STATUL detinut de catre cei mai sus, care vrea mereu sa-si scoata pirleala pe spatele nostru vinde energie electrica ieftina rusilor de la ALRO Slatina, furandu-ne pe noi, dupa care facea afaceri cu petrol rusesc din a carui produse rafinate ne mai fura O data…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *