Lucian Davidescu

Parchetul General să se autosesizeze pentru abuz în serviciu în cazul aktual24.ro

Site-ul aktual24.ro a fost închis discreționar de „Directoratul Național de Securitate Cibernetică”, o instituție guvernamentală care nu are atribuții în blocarea accesului la internet și care nu a putut prezenta o bază legală pentru această decizie, ba chiar dimpotrivă:

„Directoratul nu are atribuții legale pentru eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice implicate în astfel de activități”

Este al treilea site închis pentru „fake-news”, sau în termeni cvasi-tehnici „încălcarea politicii cybersec”, după Sputnik și Russia Today. Pentru primele două, explicația a fost că sunt organe oficiale de propagandă ale statului rus.

În cazul aktual24.ro, surpriză! Site-ul este împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, în modul cel mai zgomotos și mai explicit cu putință. Până ieri, era la rândul său un susținător înfocat al cenzurii – dar numai a celor cu care se află în conflict sau dezacord.

Dar nici măcar asta nu contează, e doar o mică lecție de viață și un sumbru avertisment: Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple chiar ție! Mai departe însă, chiar și cei care aplaudă cenzura trebuie susținuți împotriva cenzurii.

Cu atât mai mult cu cât în acest caz punctual pare să fie vorba de un pretext găsit acum pentru a suprima cine știe ce alte informații incomode pentru ștabii authohtoni o fi publicat aktual24. O să le găsim și o să le republicăm.

Mai departe, e treaba Parchetului General să declanșeze cercetările pentru abuz în serviciu, cu consecințe grave asupra ordinii constituționale:

Art. 30 – Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.


Update: Site-ul aktual24.ro a fost deblocat, după reacția dură a mass-media și după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a spus că a fost o greșeală. Foarte bine, tot treaba procurorilor este să stabilească dacă e abuz în serviciu sau neglijență în serviciu/ii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Parchetul General să se autosesizeze pentru abuz în serviciu în cazul aktual24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *