Lucian Davidescu

„Justiția” din din Iași îl obligă să-și dezvăluie sursele pe un jurnalist care a scris despre cum directorul de spital Lucian Eva îi făcea pontajele europarlamentarului Tudor Ciuhodaru

Judecătoria Iași i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași pe care o conduce să își dezvăluie sursele informațiilor, potrivit portalului instanțelor. Gachi a fost dat în judecată de directorul Spitalului de Neurochirurgie Iași, Lucian Eva (foto 1), după o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezența în gărzi ca medic, scrie G4 Media.

Ciuhodaru (foto 2) avea pontaje de prezență foarte mari la spital, deși el ocupa și demnitatea de deputat european.

Decizia Judecătoriei Iași: În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul.

„E prima oară când o instanță ne cere să ne dezvăluim sursele. Vom contesta măsura, e fără precedent. E vorba despre un proces cu directorul Spitalului de Neurochirughie Iași, Lucian Eva. El ne-a dat în judecată pentru defăimare, cere despăgubiri. Suntem puși la pachet cu o angajată de la spital, pe care directorul o suspectează că a divulgat informații de serviciu. Noi am cerut disjungerea celor două cauze, noi să fim tratați ca mass-media, dar judecătoarea a respins cererea și suntem judecați la pachet”, a declarat jurnalistul Gabriel Gachi citat de G4Media.

CEDO, a cărei jurisprudență este obligatorie pentru instanțele românești, a decis în repetate rânduri că o astfel de cerere din partea instanțelor este inadmisibilă, întrucât sursele jurnalistice sunt protejate prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *