Romania Curată

Programul de integritate al președintelui Macron

Pe vremea când încă era candidat la președinția Franței, Emmanuel Macron  a propus un program de integritate pe care acum are posibilitatea de a-l pune în practică.

Vă prezentăm acest program de integritate cu observația că multe din prevederile sale constituie criterii de integritate și de bună guvernare pentru România Curată, prin filtrul cărora i-am trecut de-a lungul anilor pe toți candidații la demnități publice. Rezultatele acestor operațiuni sunt în aceste Liste Negre.

Vedeți în continuare programul de integritate al președintelui francez Emmanuel Macron:

Vom propune o mare lege a moralizării vieții publice. Ea va include:

  • Interdicția ca parlamentarii să se angajeze în activități de consultanță în paralel cu mandatul lor, pentru a pune capăt conflictelor de interese.
  • Toate indemnizațiile lor vor fi supuse impozitării.
  • Interdicția aleșilor sau miniștrilor de a angaja membrii ai propriei familii.
  • Interdicția cumulului a mai mult de trei mandate identice succesive
  • Interdicția deținătorilor unui cazier judiciar (nivelul B2) de a candida în alegeri.
  • Eliminarea regimului special de pensii pentru parlamentari. Ei vor fi reintegrați în sistemul general de pensii.
  • Prezentarea anual de către Președintele Republicii a bilanțul său național și european în fața Congresului.
  • Vom îmbunătăți reînnoirea și pluralismul vieții noastre politice.
  • Vom reduce cu aproximativ o treime numărul deputaților și al senatorilor
  • Ei vor dispune de  resurse suplimentare pentru a-și îndeplini mandatul.
  • Vom obliga partidele politice să respecte paritatea de gen la desemnarea candidaților lor.
  • Vom diminua finanțarea publică  a formațiunilor politice care vor avea o reprezentare dezechilibrată din punct de vedere al parității de gen.
  • Vom face din procedura de urgență o procedură implictă în ce privește examinarea legislației pentru a accelera lucrările parlamentare.
  • Vom declanșa o revizuire a funcționării parlamentare, limitând numărul de luni în care Parlamentul legiferează și  rezervând mai mult timp evaluării și controlului acțiunii guvernamentale, sprijinindu-ne pe lucrările Curții de Conturi.
  • Vom dezvolta participarea cetățenească.
  • Vom cere parlamentarilor să pună la punct metode inovatoare de evaluare a activității parlamentare și legislative (jurii cetățenești, rapoarte de activitate privind mandatul diseminate prin intermediul rețelelor sociale…)
  • Vom încuraja autoritățile locale să dezvolte bugete participative, mai precis să consulte direct cetățenii în ce privește utilizarea banului public.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Programul de integritate al președintelui Macron

 1. Dumitru

  Bullshit la mai multe nivele. Iau unul (aproape) la intamplare : „Vom cere parlamentarilor să pună la punct metode inovatoare de evaluare a activității parlamentare și legislative (jurii cetățenești, rapoarte de activitate privind mandatul diseminate prin intermediul rețelelor sociale…)”. Adica avem un rand de reprezentanti si mai facem un rand care sa-i controleze pe primii (jurii cetatenesti). Dar nu se gandeste nimeni ca :
  1. Ceea ce merge in „modelul nordic” este transparenta totala in cheltuirea banului public.
  2. Singura evaluare reala ar fi posibilitatea cetateanului sa-i retraga sprijinul parlamentarului cand face o tampenie.

  Oameni buni, atata timp cat parlamentarul/guvernantul face ce vrea timp de 5 ani, nu ai cum sa lupti cu banii veniti din lobby. Pentru lobbyisti e mai ieftin sa pompeze bani din 5 in 5 ani si sa aiba guverne docile intre alegeri.

  Reply
  • Daniel Brudar

   Incercarile de a „salva” actualul zis sistem democratic cu intangibilitate 4 sau 5 ani sunt inutile. In economie un sef de intreprindere care ia masuri paguboase e imediat inlocuit de conns. de adtie. In politica suntem obligati sa asteptam 5 ani si apoi o luam de la capat. Deci actualul sistem politic zis democratie si’a trait traiul . Ce- i drept inca nu avem o solutie filosofica-politica noua salvatoate.

   Reply
 2. GG

  Excelente măsuri! Însă un pic (sau mai mult) tardive.
  Din moment ce politica va veni de sus (de la Bruxelles sau și mai), cetățenilor (cuvânt repetat a gogo!) li se dă un os de ros. S-ar putea interpreta ca post-populism sau populism 2.0.
  Ce putere vor avea cetățenii dintr-un departament prin comparație cu o multinațională cu lobby adevărat?
  „Îmbunătățirea pluralismului” ? Dacă pluralismul nu ia naștere singur, nu emerge, cum să-l îmbunătățești ? Îl tragi de păr în sus ca să crească? Sfărâmând Franța în regiuni mai ușor de înghițit și îngenuncheat ?
  Paritatea de gen ? E obligatorie ? (întrebați-l pe băsistofilul răspopit Liiceanu despre!).
  „Vom cere parlamentarilor să pună la punct metode inovatoare de evaluare a activității parlamentare…”
  Adică să se autoevalueze. Pe pariu că or să iasă bine?
  Programul e bun pentru România, unde nu va fi niciodată aplicat.
  Pentru Franța, nu știu. Poate că democratizarea bruscă anunță ceva urât (pe cale de consecință, și pentru noi).
  Miroase a ceva ce-a zis Talleyrand: „Agiter le peuple, avant de s’en servir!”. Orangina a copiat.

  Reply
 3. marius

  Abia astept sa puna in aplicare programul economic „Liberalizarea fortei de munca” si scaderea impozitarii pentru corporatii. O sa fie asa o bucurie imensa incat francezii de rand vor simti pe propria piele experimentul colonial corporatist Romania :)
  Iuropa e pe calea cea buna, circ populatiei si profituri pentru corporatii

  Reply
  • Dumitru

   Pai francezii sunt ultimii mohicani. Germania e deja in galeata de cand cu „socialistii” lui Schroeder. Poate insa sindicatele mai pot bloca ceva in Franta, pe ici,pe colo.

   Reply
 4. Dumitru Drinceanu

  Sunt criterii absolut normale pentru care in spatiul public s-a scris mult si in zadar, fiindca in Romania recent s-au dat reglementari ,,inverse”, conflictul de interese s-a diluat, etc. La noi se admit si rudele parlamentarilor, se vor pensii speciale… libertatile alesilor constrang pe cele ale populatiei care contesta in van. Dimpotriva, criteriile lui Macron ar trebui sa fie mai restrictive in Romania, de ex. sa nu se admita mai mult de doua candidaturi succesive, fiindca la noi relationarile si asocierile imorale, coruptive sunt la ordinea zilei, ca scop in sine al intrarii in politica.

  Reply
  • Dumitru

   Imi pare rau, dar eu consider ca e stupid ca un parlamentar sa nu poata fi ales decat de 2 ori. Asta inseamna ca o dat ala 2 ani trebuie sa aleg un individ despre care nu stiu nimic. E stupid. Pentru presedinte e altceva, acolo sunt de acord pentru ca un candidat la presedintie nu apare din senin (poate doar in Franta, si cred ca o vor regreta).

   La fel, mi se pare stupid sa interzic unui parlamentar sa-si angajeze o ruda. De ce ? Pentru ca numai in rude poti avea incredere, mai ales in contextul romanesc securist. In schimb, as vrea sa stiu exact pe cine angajeaza. Din moment ce platesc eu (prin impozite) vreu sa stiu exact cum e cheltuit fiecare leu din banul public (cu exceptii foarte mici, legate de serviciile cu adevarat secrete). Sa ma lase pe mine, alegator, sa decid cine e mai cinstit (si pe jurnalisti sa prezinte situatia). Informatia asta ar trebui sa fie direct accesibila printr-un site web. Si ar trebui sa contina pana si facturile de restaurant.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *