Romania Curată

Procurorii au finalizat Dosarul Colectiv. Pe cine au trimis în judecată. Crezi că sunt singurele persoane responsabile?

După aproape jumătate de an de la tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 64 de persoane și peste 150 au fost rănite grav, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat ancheta. În dosarul care va fi soluționat, în primă instanță, de Judecătoria Sectorului 4, cei trei patroni ai clubului, George Alin Anăstăsescu, Costin Mincu și Paul Gancea, cei trei patroni de la Colectiv, sunt acuzați de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urma decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Totodată, patroana firmei de artificii va fi judecată pentru ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

Conform procurorilor, patronii au ignorat în mod grav normele de siguranță în scopul obținerii unui profit cât mai mare de pe urma publicului numeros: „În indolenţa vecină cu intenţia, la organizarea spectacolelor, prin clauze contractuale inculpaţii au impus repetat condiţii de atragere a unui public cât mai numeros în beneficiul propriei societăţi, deşi erau conştienţi de riscurile datorate spaţiului impropriu şi măsurilor neluate privind situaţiile de urgenţă”, arată procurorii.

Aceștia precizează că în incinta clubului exista un afiş vizibil care atenționa că se interzice folosirea focul şi a articolelor pirotehnice în cadrul clubului, inclusiv „spectacole cu foc deschis şi jocuri de artificii”, măsură despre care anchetatorii spun însă că era una formală, întrucât spectacole pirotehnice s-au folosit şi la alte spectacole: „Deşi formal s-a interzis folosirea focului deschis, în realitate inculpaţii au permis utilizarea pe scară largă a acestuia în incinta Clubul Colectiv”, susţin procurorii, precizând că, pentru a asigura consumul de tutun, existau scrumiere “ inclusiv pe poliţele ataşate stâlpilor de beton armat tapetaţi cu spumă poliuretanică, precum şi pe tot mobilierul clubului din spaţiul public şi administrativ”.

În dosar se menționează că cei trei patroni au recunoscut că cel puţin într-o altă ocazie, au permis şi desfăşurarea unor evenimente în care s-a folosit focul deschis, în acest sens fiind depuse la dosar înregistrări de la alte concerte din Colectiv, în care s-a folosit focul.

***

Spune și TU: Crezi că patronii Clubului Colectiv și patroana firmei de artificii sunt singurele persoane responsabile, inclusiv din punct de vedere legal, de tragedia petrecută la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Procurorii au finalizat Dosarul Colectiv. Pe cine au trimis în judecată. Crezi că sunt singurele persoane responsabile?

  1. Vlad

    Cu siguranta nu o sa credeti ce va spun dar rechizitoriul inca nu s-a finalizat. Ce s-a circulat prin presa e doar o scurgere de informatii. Mai dureaza…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *