Romania Curată

Jihadul Ortodox Rusesc – ce susțin fanii Dianei Șosoacă pe grupul acesteia de Telegram

Legionarism, ură față de evrei și alte grupuri, mesaje de susținere pentru Putin, conspirațiile și naționalismul religios formează grosul mesajelor de pe grupul oficial de Telegram al Dianei Șoșoacă. O sursă care a dorit să fie identificată doar ca Furry a trimis redacției România Curată o serie de capturi de ecran cu mesajele pe care fanii eurodeputatei le propagă.

Imaginile de mai jos provin de pe grupul oficial de Telegram al Senator Dianei Ivanovici-Șoșoacă, care apare ca proprietar al grupului care la vremea respectivă avea 8.387 de membri.

Antisemitism în floare (dar nu pentru prieteni)

Printre cele mai populare teme abordate sunt mesaje antisemite, în care evreii ca grup sunt acuzați de tot soiul de crime – de la trafic de copii la genocid împotriva românilor – evident, fără dovezi. Scopul mesajelor nu este să informeze sau să sprijine vreo acțiune concretă ci să mențină o atmosferă de ură și frică pentru ca membrii grupului să reacționeze emoțional la mesaje și să vadă în Kremlin o salvare.

Mesajele antisemite se pare însă că nu îl vizează pe oligarhul de origine israeliană Ilan Șor, cel care în 2015 a devalizat mai multe bănci din Rep. Moldova, fugind în Israel cu echivalentul devalizat mai multe bănci din Rep. Moldova, fugind în Israel cu echivalentul a 12% din PIB-ul întregii țări (767 de milioane de dolari) și stabilindu-se anul acesta în Rusia după ce a obținut și cetățenie. Despre Șor se scrie că este o victimă politică, iar despre partidul său că este singura opoziție reală din țară.

Ilan Șor este prezentat ca victimă, hăituită pe nedrept de Occident

Ilan Șor este prezentat ca victimă, hăituită pe nedrept de Occident

Partidul Șor este prezentat ca singura opoziție reală din Rep. Moldova

Partidul Șor este prezentat ca singura opoziție reală din Rep. Moldova

Naționalism religios

Mesajele pro-Kremlin se întind pe mai multe planuri, de la laude pentru Biserica Ortodoxă afiliată Rusiei, la mesaje de susținere pentru Putin și prezentarea trupelor rusești ca eliberatoare, atât în Ucraina cât și în România în timpul războiului de acum 80 de ani. Unii participanți chiar au preluat argumentul Kremlinului despre tezaurul României, argumentând că, de fapt, noi le-am fi datori un volum de aur mai mare decât cel trimis în Rusia în 1916-17.

Fanii Dianei Șoșoacă apără Biserica Ortodoxă afiliată Moscovei

Fanii Dianei Șoșoacă apără Biserica Ortodoxă afiliată Moscovei

Text de laudă la adresa Rusiei

Text de laudă la adresa Rusiei în care trupele care au ocupat România în 1944 sunt prezentate ca eliberatoare

Referiri la trupele rusești din Ucraina ca eliberatori

Referiri la trupele rusești din Ucraina ca eliberatori

Preluare a narativei rusești despre tezaurul României

Preluare a narativei rusești despre tezaurul României

Îndemn la persecuții

Nu lipsesc nici mesajele homofobe, preluând povestea că diversitatea sexuală nu este ceva natural de când lumea, ci ar fi ”inventată” de Vestul decadent. Sub regimul Putin, Rusia s-a reinventat ca țară în care statul te pedepsește dacă nu ești atras de cine zice conducerea că trebuie să fii. Așadar, a reînceput recent un val de persecuții pe motiv de preferință sexuală, pe care Kremlinul îl folosește ca pretext să restrângă și mai mult drepturile cetățenești.

Mesaj de susținere pentru marșuri ale intoleranței

Mesaj de susținere pentru marșuri ale persecuției

Amestecul de teme religioase cu politice se vede cel mai bine în apelurile pentru un Jihad Ortodox Rusesc pe care unii participanți l-ar primi cu brațele deschise. Pentru aceștia, pare că ocupația rusească ar fi o binecuvântare pe care ar primi-o cu entuziasm.

Apel pentru un Jihad ortodox rusesc

Fanii Dianei Șoșoacă își doresc ocupația rusească a României

Participanții

Unii fani ai Dianei Șoșoacă de pe grup nu își ascund convingerile rusofile și legionare – o contradicție având în vedere antipatia legionarilor pentru Rusia – având chiar poze de profil cu Corneliu Zelea-Codreanu și aliasuri de genul ”Russia Anonymus”, ”Getia Unita”, nume scrise cu litere chirilice sau chiar steagul Rusiei alăturat steagului României.

Am decis să investighez aceste grupuri pentru a înțelege mai bine mentalitatea celor care le frecventează și am fost șocat de ceea ce am găsit: un amestec toxic de rusofilie, trădare de țară în favoarea Rusiei, simboluri naziste/legionare și alte forme de extremism” a declarat Furry pentru România Curată.

Problema cu acest grup și cu miile de grupuri similare este că răspândesc un mod de a gândi detașat de realitate și bazat pe ură, minciuni și respingere a valorilor democratice. În cazul de față, propaganda Kremlinului circulă liberă printre fanii unui eurodeputat al României, fără ca acesta să ia vreo măsură, semn că aprobă – sau chiar încurajează – mesajele împinse de Moscova în rândul românilor.

Citește pe România Curată:

Noua URGENȚĂ a Guvernului Ciolacu: desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției pentru Arii Naturale Protejate

Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor

SUPER-MOBILIZARE civică împotriva incompetenței Guvernului! Ce petiție se apropie de 100.000 într-un timp record de la adoptarea unei măsuri abuzive

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?

Mii de semnături pentru salvarea pădurilor din Călimani. PETIȚIE

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *