Adrian Popescu

Presa română condusă din pușcărie. Lista Neagră a patronilor care au ajuns după gratii

Dan Adamescu, patronul cotidianului România liberă a fost condamnat deja, în primă instanță, la 4 ani și 4 luni închisoare. Adrian Sârbu, fondatorul Pro TV și patronul Mediafax Grup, este în arest preventiv sub acuzațiile de evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare. Despre NIRO, acuzat în Dosarul Microsoft, auzim tot mai multe informații legate de banii pompați în presă. Sunt doar cele mai recente cazuri, care se adaugă altora la fel de notorii: Dan Voiculescu, Sorin Roșca Stănescu, Sorin Ovidiu Vântu, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Adrian Duicu și mulți alți patroni de presă care au deja condamnări definitive sau au ajuns măcar în faza arestului preventiv. Cu excepția lui Sârbu (cazul lui e atipic în raport cu ceilalți, el este acuzat ”doar” pentru faptul că a fentat dările la stat), toți ceilalți sunt implicați în alte afaceri decât presa.

Ca tabloul să fie complet, informațiile legate de penetrarea redacțiilor de către servicii sunt tot mai dese. Doar că nu e vorba doar de informatori/dezinformatori în straie de redactori, ci de patroni aflați în strânsă legătură cu fosta Securitate și cu serviciile. Tabloul e halucinant, pentru că se leagă și, până la urmă, nu mai poate fi negată o legătura de cauzalitate. Alina Mungiu-Pippidi propune, curajos, o lege prin care serviciilor să li se interzică să mai aibă afaceri. ”Să nu se aleagă nimeni în Parlamentul viitor care nu ne dă în scris un contract prealabil semnat că va modifica legea Siguranţei naţionale şi serviciile nu vor mai avea vaste afaceri, nu vor mai fi patronii presei libere, nu vor mai sponsoriza reţele criminale.”, arată Alina Mungiu-Pippidi (aici).  Citiți, mai jos, lunga listă (cu caracter exemplificativ) a patronilor care au fost condamnați deja sau au ajuns măcar o zi după gratii. Și veți înțelege unul dintre argumentele pentru care o asemene lege e necesară.

Lista patronilor de presă aflaţi după gratii

Adrian Sârbu, patronul Agenţiei Mediafax, al cotidianului Gândul şi fondator al Pro TV, a fost arestat pe 5 februarie, fiind acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Sârbu a folosit firme fantomă pentru a scoate ilegal bani din Grupul Mediafax, cu sopul de a eluda plata taxelor către stat.

Dan Adamescu, patronul cotidianului România liberă, a stat în arest preventiv aproape trei luni (iunie-august 2014), într-un dosar în care a primit deja în primă instanţă o condamnare de 4 ani şi 4 luni cu executare, fiind acuzat că a mituit judecători pentru a obţine soluţii favorabile pentru firmele sale aflate în insolvenţă.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact (Antena 1, Antena 3, Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, Radio ZU, Romantic FM) ispăşeşte din luna august 2014 o condamnare de 10 ani închisoare primită pentru privatizarea frauduloasă a Institutului pentru Cercetări Alimentare. Din închisoare, Dan Voiculescu scrie editoriale pe blog şi se amestecă în politica Partidului Conservator. Influenţa lui Dan Voiculescu în Trustul Intact este în continuare foarte puternică, cele două fiice ale sale având calitatea de acţionari majoritari.

Maricel Păcuraru, unul din acţionarii indirecţi ai postului Realitatea TV, se află încarcerat în penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv în noiembrie 2014 la patru ani închisoare în dosarul Poşta Română, pentru ilegalităţi în încheierea unor poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei. De când se află în închisoare, postul Realitatea TV a declanşat o amplă campanie împotriva şefilor din penitenciare.

Tot de la Realitatea TV îl amintim şi pe fostul patron Sorin Ovidiu Vîntu, care a stat mai bine de un an după gratii în două dosare penale. A fost eliberat condiţionat în noiembrie 2014, însă a mai primit două condamnări recent în dosarele FNI şi Petromservice, însă acestea nu sunt definitive.

Un alt mogul de presă aflat în puşcărie este Sorin Roşca Stănescu, creatorul mai multor publicaţii acum dispărute: Ziua, Gardianul, Averea. SRS a fost condamnat în octombrie 2014 la doi ani şi patru luni închisoare în dosarul Rompetrol. Scrie cu regularitate pe blog, el având influenţă şi asupra unor site-uri.

În arest preventiv a stat şi Dan Diaconescu, patronul OTV şi lider al PP-DD. În cursul anului 2010, el a fost arestat preventiv pentru câteva zile, într-un dosar de şantaj. Aşteaptă în aceste zile sentinţa definitivă, fiind condamnat în primă instanţă la trei ani închisoare cu executare.

Aristotel Căncescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, se află în arest preventiv din luna octombrie 2014, el fiind trimis în judecată pentru corupţie, în legătură cu aranjarea unor licitaţii din bani publici. Aristotel Căncescu deţine împreună cu fratele său, Antonin Viorel Căncescu, două televiziuni în Braşov – Mix TV şi Mix 2 TV Braşov, la care se adaugă TVF (Făgăraş) şi posturile de radio Super FM (Braşov şi Predeal), Radio Super FM (Făgăraş), Radio Braşov, Radio Braşov Montan, Radio Braşov Special, Braşovul Tău, Mix 3.

Neptun TV, televiziune care emite deja la nivel naţional, îi are ca fondatori pe edilul din Constanţa, Radu Mazăre şi pe preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Cei doi au fost reţinuţi pe rând în cursul anului 2014 pentru săvârşirea unor fapte de corupţie şi ulterior eliberaţi. Mai mult, actualul acţionar majoritar al televiziunii, Sorin Strutinsky, considerat mâna dreaptă a cuplului Mazăre-Constantinescu, se află după gratii, el fiind arestat preventiv pe 5 februarie, într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Nicolae Dumitru sau NIRO, numele lui a fost vehiculat ca fiind unul din finanţatorii postului B1 TV, însă oficial el deţine doar revista „Balcanii şi Europa”. S-a aflat în arest preventiv în perioada octombrie 2014-ianuarie 2015, fiind cercetat penal în dosarul Microsoft.

Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, controlează două televiziuni locale Karisma TV şi Tv2, prin care şantaja diverse persoane, aşa cum susţine DNA. Duicu s-a aflat în arest preventiv în perioada aprilie-octombrie 2014, el fiind trimis în judecată de DNA pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

Postul de televiziune 1 TV Bacău este deţinut de omul de afaceri Liviu Goian (vicepreşedintele organizaţiei PNL Bacău). Acesta a stat două luni în arest preventiv în cursul anului 2014, alături de primarul din Bacău, Romeo Stavarache, ambii fiind judecaţi într-un dosar de corupţie. Televiziunea este folosită pentru a face publicitate primarului Romeo Stavatache.

Litoral TV (LTV) din Năvodari, este o televiziune deţinută de SC Media Est Vision SRL, cu acţionar unic Geanina Ramona Mureş, însoţitoare de zbor şi rudă de gradul al III-lea cu primarul din Năvodari, Nicolae Matei (PSD). Din acelaşi grup de media mai fac parte radioul Litoral FM şi Gazeta de Năvodari. Managerul neoficial al postului este primarul Nicolae Matei, care alimentează televiziunea din bani publici. Edilul se află în arest preventiv din luna septembrie 2014, fiind cercetat penal de DNA pentru de abuz în serviciu.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Presa română condusă din pușcărie. Lista Neagră a patronilor care au ajuns după gratii

  1. Paul

    Acesti delicventi trebuie distrusi ca niste virusi ai societatii romanesti,cu potential de reactivare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *