Daniel Befu

Portret de ”mogul bun”. Adrian Sârbu și statul român

În comparație cu alți patroni celebri (foști sau actuali) ai trusturilor de presă din România (Vântu, Voiculescu, Ghiță, Patriciu, Păunescu, Adamescu etc.), Adrian Sârbu a avut, până mai ieri, o imagine ceva mai bună. Asta și pentru că presa era pentru Adrian Sârbu o afacere în sine, nu un instrument/unealtă pentru rezolvarea altor afaceri. Mitul ”mogulului bun” este, însă, pe cale de a fi spulberat de procurorii care îl acuză acum de evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare (aici). În replică, Adrian Sârbu, susține că dosarul i-ar fi fost fabricat de ”cuplul Pontaghiță”, ca răzbunare pentru faptul că și-ar fi menținut independente politic instituțiile media pe care le mai deține (vezi aici). Până la probarea de către procurori a acuzațiilor, câteva ”amănunte” biografice și de afaceri ale lui Adrian Sârbu arată că acesta nu este cu totul străin de viața politică autohtonă și de beneficii în raporturile cu statul.

sarbu cu catuse

Adrian Sârbu și statul român*

Adrian Sârbu, fost director al CME, patron al Mediafax Group, deținător al unui pachet de acțiuni la Media Pro Pictures, e un om la prima vedere cât se poate de privat. Relația lui cu statul e una în care are fobie de plata taxelor, obținând facilități fiscale pentru PRO TV de la Guvernul Năstaseîn 2001, când i-au fost șterse datorii uriașe, aspect care se încadrează oarecum la categoria: afaceri cu statul.

Un rol important în sensibilizarea politicului la problemele sale cu taxele, l-a avut atragerea unor politicieni de calibru ai momentului respectiv, în echipa sa, cum e cazul lui Adrian Păunescu, al ministrului Culturii de atunci, Răzvan Theodorescu, care au primit contracte la Universitatea MediaPro, sau al ministrului Finanțelor din guvernul CDR, Decebal Traian Remes, care primise și el o slujbă de consilier financiar al MediaPro. Mircea Geoană a fost nașul lui Sârbu la căsătoria cu Janine.

Sârbu a beneficiat de protecție și anterior guvernului Năstase. Astfel, în 1999 guvernul Radu Vasile a emis OUG 16/1999, prin care societățile de media erau scutite de plata taxelor de reclamă și publicitate, precum și a majorărilor de întârziere aferente. Deși, teoretic, ordonanța viza întreaga presă, încă de la momentul emiterii s-a știut că principalul beneficiar este PRO TV (al cărei patron era atunci). Respectiva OUG a fost semnată de premierul Radu Vasile și contrasemnată de ministrul Finanțelor, Decebal Traian Remeș, și de șeful Departamentului pentru Administrație Locală, Vlad Roșca. În 2005, cuantumul datoriilor PRO TV la stat era de 100 miliarde lei vechi.

Însă Sârbu are și relații directe de afaceri cu statul român, acesta achiziționând în 1998, pentru o sumă modică, Studiourile de la Buftea, actualmente Studiourile MediaPro Buftea (în prezent aflate în portofoliul CME). Acesta a plătit la acel moment 107,8 miliarde lei vechi (10 milioane RON, adică 2,3 milioane euro) pentru o suprafață a studiourilor de 645.000 mp. Privită doar din puncte de vedere imobiliar, locația e una excepțională, fiind poziționată pe malul unui lac.

La fel, Sârbu a achiziționat de la stat Hotelul Granat, rebotezat Hotel California, în anul 2001, din care a deținut o fracție, alături de alți oameni de afaceri, până în 2014. În plus, Adrian Sârbu a obtinut pentru Pro Cinema, cinematograful Luceafărul cu o chirie de 2 (doi) euro pe metru pătrat, în iulie 2004, iar pentru Cinematograful Libertății din Buftea a încheiat un contract cu RADEF pentru o chirie lunara de 0.95 Euro pe metru patrat (prin Media Pro Pictures).

În 2014, averea lui Adrian Sârbu era estimată la 80-85 milioane de euro, în scădere față de estimarea din 2013, de 110-112 milioane de euro.

***

Notă*: Materialul reprezintă un fragment din raportul pe țară (aflat în lucru) despre instituțiile responsabile de achiziții publice în domeniul infrastructurii, pachetul de cercetare 8 “Corupție, asistență și dezvoltare”, elaborat de Societatea Academică din România (SAR), cu sprijinul celui de-al Șaptelea Program Cadru al Uniunii Europene (PC 7) pentru cercetare – Științe socio-economice și umaniste (proiect: ANTICORRP – Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption. Titlul aparține redacției România Curată.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Portret de ”mogul bun”. Adrian Sârbu și statul român

  1. Nelu STIUCA

    DNA va putea satisface asteptarile publice ale romanilor numai daca se va produce concomitent in Ro si o reforma radicala a clasei politice (sistemului politic corupt si mafiotizat) in plan constitutional-legislativ si administrativ (strategii nationale, sectoriale, etc) dupa modelul Coreei de Sud aplicat in anii ’90. Altfel in timp scurt va ajuge la DNA si ultimul cetatean roman acesta fiind Patriarhul.

    Reply
  2. Sever

    Este o vorbă românească: nu-i prost cel care infulecă șapte pâini, prost este cel care i le dă! Ați văzut șobolan care să lase ceva după el? Ia tot ce îi pune prostul în față. Ghici cine e prostul? Prostul nu-i văcarul care mulge vaca, proastă este vaca care se lasă mulsă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *