Romania Curată

PMP a înghițit UNPR sau cum se traduce în politică principiul ”eu te-am făcut, eu te omor!”

UNPR a ieșit de pe scena politică și a fost înghițit de partidul lui Traian Băsescu, cel care poarte fi considerat creatorul de facto al acestei formațiuni politice. În 2010, pentru a asigura o stabilitate Guvernului Boc președintele de atunci al României a negociat cu Gabriel Oprea formarea unui partid politic din parlamentarii desprinși din PSD, PNL și PC și intrarea acestuia în coaliția de guvernare.

Ieri UNPR și PMP au anunțat fuziunea celor două formațiuni sub sigla PMP.

Mediafax a realizat o cronologie a vieții scurte a acestui partid, singurul partid care nu a participat niciodată de unul singur la alegeri și care a servit întotdeauna interesele lui Gabriel Oprea fostul vicepremier din Guvernul Ponta.

”UNPR a gravitat în cei şase ani în jurul lui Gabriel Oprea, personaj controversat care în prezent este urmărit penal în două dosare, acuzat de plagiat şi care a renunţat recent la şefia partidului şi a anunţat că nu va mai candida la alegerile parlamentare.

Uniunea Naţională pentru Progresul României a fost înfiinţată în primăvara anului 2010, drept „construcţie politică de centru-stânga, având în centrul ei interesul naţional”. Bazele formaţiunii au fost puse însă din 2008 când mai mulţi parlamentari de la PSD, PC şi chiar PNL şi-au abandonat partidele şi s-au constituit ca grup independent.

La congresul din mai 2010, Marian Sârbu a fost ales preşedinte, Cristian Diaconescu – preşedinte de onoare şi Gabriel Oprea – preşedinte executiv. La scurt timp de la înfiinţare, partidul intră la guvernare alături de PD-L şi UDMR, în Cabinetul Emil Boc. În echipa guvernamentală, Gabriel Oprea deţine funcţia de ministru al Apărării, iar Cristian Diaconescu pe cea de ministru de Externe, două portofolii extrem de importante pentru un partid care nu participase la niciun fel de alegeri.

După demisia Cabinetului Boc din februarie 2012, UNPR va continua să asigure majoritatea şi să facă parte din guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Cabinetul Ungureanu este însă demis prin moţiune de cenzură, în mai 2012, puterea fiind preluată de noua majoritate formată din PSD şi PNL (USL).

Odată cu ieşirea de la guvernare, Marian Sârbu renunţă la şefia partidului, iar Gabriel Oprea este ales preşedinte.

Părăsind parteneriatul cu PD-L, UNPR face alianţă cu PSD -Alianţa de Centru-Stânga (ACS). Ulterior, UNPR se alătură USL. În decembrie 2012, s-a pus problema fuziunii prin absorbţie cu PSD, însă discuţiile nu s-au finalizat.

Trecerea partidului din tabăra PD-L în cea a PSD îl determină pe preşedintele de onoare Cristian Diaconescu să demisioneze din partid, el fiind numit consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu în 2012.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR obţine, pe listele USL, zece locuri în Camera Deputaţilor şi cinci locuri în Senat. Din cauză că nu a avut numărul minim de parlamentari pentru a forma un grup parlamentar, parlamentarii UNPR s-au alăturat grupului PSD şi au intrat la guvernare, în Cabinetul Ponta, Gabriel Oprea fiind numit vicepremier.

În iunie 2015, UNPR a fuzionat prin absorbţie cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

UNPR iese de la guvernare în noiembrie 2015, odată cu demisia premierului Victor Ponta, pe fondul tragediei din Colectiv. Tot atunci, Gabriel Oprea devine personajul central al scandalului declanşat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, care a murit în timp ce deschidea coloană oficială a vicepremierului.

În martie 2016, Gabriel Oprea şi-a anunţat demisia din fruntea partidului, fiind urmărit în două dosare penale. El l-a desemnat însă pe Valeriu Steriu drept succesor, acesta fiind ales preşedinte al UNPR, fără probleme, la indicaţiile lui Oprea. În iulie, Oprea s-a retras din partid, anunţând că rămâne senator independent şi nu va mai candida pentru un nou mandat”, scrie Mediafax.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *