Romania Curată

Oprescu riscă să rămână și fără onoarea franceză. De ce nu a ascultat Ambasada Franței de vocile societății civile?

Franţa va declanşa procedura de retragere a distincţiei de Cavaler al Legiunii de Onoare acordată lui Sorin Oprescu, dacă primarul suspendat al capitalei va fi condamnat definitiv, potrivit unui comunicat al Ambasadei franceze din Bucureşti. 150 de bucureşteni au protestat în stradă chiar în timp ce Oprescu primea distincţia.

Ambasada Franţei transmite că a luat act de situaţia judiciară a lui Sorin Oprescu, precizând că „în virtutea deciziei finale a justiţiei române şi în ipoteza în care domnul Sorin Oprescu ar fi sancţionat penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declanşa procedura prevăzută de articolul R. 135-2 din Codul Legiunii de Onoare şi al Medaliei Militare”.

Potrivit acestui articol, „distincţia Legiunea de Onoare, acordată unui cetăţean străin, poate fi retrasă în cazul în care acesta a comis acte sau a avut un comportament susceptibile de a fi declarate contrare onoarei sau de natură să aducă atingere intereselor Franţei în străinătate sau cauzelor pe care Franţa le susţine la nivel mondial. Retragerea decoraţiei se face, la propunerea Marelui Cancelar, în urma avizului Ministerului francez al Afacerilor Externe şi al Consiliului Ordinului, prin decret al preşedintelui Republicii Franceze”.

Printr-un decret din data de 15 ianuarie 2015, semnat de preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, distincţia de Cavaler al Legiunii de Onoare a fost acordată domnului Sorin Oprescu, de către Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani şi Memorie. Această distincţie i-a fost acordată cu ocazia unei ceremonii la Ambasada Franţei în România, în data de 12 martie 2015. În aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, 150 de bucureşteni au protestat în faţa Ambasadei (AICI).

“Premiul I pentru: demolarea patrimoniului, oameni aruncați în stradă, mașini pe trotuar, borduri noi pe cap de locuitor”, “În cel mai bun caz e vorba de o gafă imensă”, “Oprescule, m-ai demolat în iulie 2013. Inutil”, sunt doar câteva dintre mesajele bucureștenilor.

“Pentru noi ca bucureșteni, care suportăm gestionarea dezastruoasă a primarului Sorin Oprescu din 2008 încoace, este o insultă ce se întâmplă în această seară. Distincția aceasta de Cavaler al Legiunii de Onoare este o distincție care istoric a fost una prestigioasă. Este adevărat că a fost acordată și lui Putin, dar să zicem că oamenii pot greși o dată. Acum au greșit foarte mult. Pentru noi este de neconceput ca primarul Oprescu, care a comis atâtea ilegalități, poate să primească o sancțiune pozitivă din partea statului francez. Practic acest lucru îl va încuraja în disprețul pe care îl are faţă de noi, cetățenii acestui oraș, îl va încuraja în continuarea politicilor lor absolut dezastruoase, îl va încuraja în totala lui lipsă de viziune despre cum trebuie gestionat acest oraș”, declara Doina Vella, inițiatoarea acestui protest.

România Curată a avertizat, de asemenea, în privința ”meritelor” lui Sorin Oprescu, într-un serial pe care îl puteți reciti la link-urile de mai jos:

Meritele și Onoarea Cavalerului Sorin Oprescu, în fapte și imagini (I)

Meritele și Onoarea Cavalerului Sorin Oprescu, în fapte și imagini. Demolarea casei fraților Ghika (II)

Meritele și Onoarea Cavalerului Sorin Oprescu, în fapte și imagini (III). Cum a pus jos Hala Matache și cum (NU) o reconstruiește

Unde (NU) sunt pistele pentru biciclete ale Capitalei. Meritele și Onoarea Cavalerului Sorin Oprescu (IV)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Oprescu riscă să rămână și fără onoarea franceză. De ce nu a ascultat Ambasada Franței de vocile societății civile?

  1. alex

    Pentru ca: ApaNova-Veolia, asta-i cauza principala la surzenia fata de societatea civila!
    La bloc de 60 apartamente factura la apa in 2011 era maxim 1500 lei acum e 4500-5000 in perioada de vara, pe apartament aproape ca ajunge la valoarea hotiei din facturile individuale de la curent electric.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *