Romania Curată

Ministrul Educaţiei preia inițiativa civică: ”Bugetul școlilor la vedere!”

Campania de transparentizare a învăţământului românesc, pornită de Societatea Academică din România, website-ul România Curată şi de Consiliul Național al Elevilor, dă roade. Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă că a solicitat ca școlile să își facă public bugetul de venituri și cheltuieli. SAR şi România Curată solicitaseră acest lucru încă din 2014 (AICI si AICI), venind cu o nouă propunere în acest sens în 2015 (AICI), când le-au oferit părinţilor inclusiv un model de cerere pe legea 544/2001, a liberului acces la informaţile de interes public, pentru a obţine datele financiare. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor, prin vocea preşedintelui Horia Oniţă, ceruse la rândul său publicarea bugetelor şcolilor (AICI).

„Uneori ne este frică să publicăm date pentru că nu ne place realitatea. Dar dacă nu spunem care este realitatea, cum putem măsura progresul? Transparența vine și din respectul față de societate. Mă gândesc la universități, la școli. De exemplu, am solicitat ca școlile să își afișeze, să publice bugetul de venituri și cheltuieli. Este respectul școlii față de finanțarea activității educaționale de către administrația locală, sau atât cât vine de la minister, ori din fonduri europene. Dacă aceste elemente de transparență ar veni ca un reflex natural, nu forțat, atunci ar fi mult mai simplu”, a afirmat ministrul, în interviu.

Adrian Curaj a mai explicat şi faptul că Ministerul Educaţiei va avea în scurt timp un nou site, pe care noutatea este că se vor putea adresa petiţii. „Interfața principală cu cetățeanul simplu este site-ul ministerului. Dacă accesați acum site-ul ministerului nu știți cine răspunde de un subiect anume, cine este deținătorul cunoașterii în zona respectivă sau unde este locul unde pot întreba de subiectul respectiv. Vom schimba aceasta, lucrăm la un site nou, prietenos și făcut să răspundă nevoilor de informare ale elevilor, profesorilor, părinților, ale tuturor acelora cărora noi am putea să le răspundem. Vom acorda posibilitatea de a ni se adresa petiții on-line. De ce să trimită prin poștă, când poate face asta printr-un simplu click? Vom implementa asta. Mai mult, în noua structură a ministerului vom avea un birou care va face doar asta: răspuns prompt și documentat la petiții. Este un pas major. Tot ceea ce ține de transparentă instituțională — bugete, rapoarte anuale, declarații de avere ori interese, chiar date deschise despre educație — le vom pune la dispoziție pe noul site, pe care îl vom lansa cât de curând”, a subliniat Curaj.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministrul Educaţiei preia inițiativa civică: ”Bugetul școlilor la vedere!”

  1. Jalobeanu Mihai Stanislav

    Nu putem deci decât să așteptăm cu nerăbdare ambele apariții promise, adică atât noua pagină Web a ministerului, cât și publicarea bugetelor școlilor. Oare acestea din urmă își vor găsi loc și pe site-ul promis?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *