Romania Curată

Ministerul Educației va recunoaște diplomele primite în urma studiilor neautorizate. Ce spune textul ordonanței de guvern care prevede acest lucru

Ministerul Educației dorește să recunoască diplomele studenților care au absolvit studii neautorizate sau neacreditate și a publicat în acest sens pe site-ul instituției un proiect de ordonanță de guvern care prevede și sancțiuni viitoare pentru universități. Beneficiari ai acestor ordonanţe sunt cei care au absovit forme de învăţământ şi programe neautorizate sau neacreditate şi cei care au fost înmatriculaţi peste cifra de şcolarizare.

Ministerul Educaţiei a pierdut 7.400 de procese şi mai are pe rol încă 2.300 din partea a peste 47 de mii de absolvenţi, majoritatea fiind absolvenți ai Universității „Spiru Haret”.

Prin proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Educaţiei, toate diplomele acestor absolvenţi înmatriculați până în anul universitar 2014 – 2015 inclusiv vor fi recunoscute. Per total, 70 de mii de persoane au absolvit studii neautorizate în ultimii ani.

Redăm mai jos textul integral al proiectului ordonanţei privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare:

„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. IX.6 din Legea nr. 182/2015 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.

ART. 1

 • Au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute la art. 143 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, la instituţii de învăţământ superior acreditate, şi care au fost înmatriculaţi, după caz:
  1. la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate;
  2. la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată;
  3. peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată;
  4. la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării.
  5. la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condițiilor de înmatriculare sau mobilitate;
 • De dreptul prevăzut la alin.(1) beneficiază şi absolvenţii înmatriculaţi la programe de studii autorizate/acreditate organizate la forma de învățământ ID şi care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an.
 • Procedura de aprobare a formularelor tipizate care atestă finalizarea studiilor pentru beneficiarii prevăzuţi la alin.(1) se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.

ART. 2

 • Fiecare instituție de învățământ superior are obligația de a comunica, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, ministerului educației si cercetării științifice un tabel nominal cu toate persoanele care se încadrează în dispoziţiile art. 1, sub sancțiunea decăderii din acest drept.
 • Tabelul nominal prevăzut la alin.(1), aprobat de senatul universității, semnat de rector şi de decani este însoţit de următoarele documente:
  1. copie de pe decizia de înmatriculare, pentru fiecare caz în parte;
  2. copie de pe registrul matricol aferent acelei promoții/ caz individual;
  3. copie de pe rezultatele la examenul de finalizare a studiilor pentru absolventul respectiv.

ART. 3

Senatul universităţii, rectorul şi decanii din instituția de învatamant superior prevăzută la alin. (1) răspund public şi penal pentru realitatea şi exactitatea datelor comunicate în condițiile art. 2

Art. 4

 • Au dreptul de a beneficia de recunoaşterea actelor de studii, la cerere, în vederea accesului, după caz, la muncă ori la continuare de studii, oriunde în străinătate, absolvenţii care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute la art. 143 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, la programe de studii autorizate/acreditate şi ale căror acte de studii conţin neconcordanţe cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor şi al programelor de studii universitare, ce se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului.
 • Procedura de recunoaştere şi de aprobare a formularelor tipizate ale actelor de studii pentru beneficiarii prevăzuţi la alin.(1) se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.

ART. 5

Ministerul Educației și Cercetării Științifice, în calitate de autoritate de stat în domeniul educației și învățământului, poate recunoaște, prin ordin de ministru, studiile și pentru alți beneficiari care au fost vătămați în drepturile lor, dacă se face dovada că s-au aflat într-o eroare comună și invincibilă.

ART. 6

 • Începând cu anul universitar 2015 – 2016 instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, ori la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare și locații geografice neautorizate/neacreditate se sancţionează cu o amendă al cărei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de școlarizare încasate pentru respectivul program de studii.
 • Se împuterniceşte Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să constate depăşirea capacităţii maxime de şcolarizare ori şcolarizarea la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare și locații geografice neautorizate/neacreditate şi să stabilească amenzile prevăzute la alin.(1) care se varsă la bugetul de stat.

(3) Modelul de proces-verbal privind constatările prevăzute la alin.(2) şi de stabilire a creanţelor bugetare se stabileşte și se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.

ART. 7

Începând cu anul universitar 2015 – 2016, școlarizarea şi înmatricularea de studenţi cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare referitoare la organizarea si desfășurarea programelor de studii universitare sau privind depășirea capacității de școlarizare aprobate se sancționează după cum urmează:

 1. programul de studii respectiv intra în lichidare, în cazul în care încălcarea dispozițiilor legale se referă la un singur an universitar și la un singur program de studii;
 2. universitatea intra în lichidare și se efectuează demersurile legale pentru desființare, în cazul în care se constată încălcarea dispozițiilor legale la două sau mai multe programe universitare, ori încălcarea prevederilor legale se constată, pe parcursul a cel puțin 2 ani

PRIM – MINISTRU

VICTOR – VIOREL PONTA”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Ministerul Educației va recunoaște diplomele primite în urma studiilor neautorizate. Ce spune textul ordonanței de guvern care prevede acest lucru

 1. sevar

  Și iată cum diplomele ajung să fie hârtii fără nici o valoare, din păcate și cele obținute cinstit, prin muncă. Bravo guvern, asta da realizare! Toată lumea caută să separe grâul de neghină, guvernul nostru le amestecă. Așa va intra măcar în istorie!

  Reply
 2. G.Pop

  Prin munca, deci prin activitate se separa graul de neghina, nu printr-o diploma, pusa ea eventual in rama de aur. Si la Haret se face scoala.

  Reply
 3. Dorin

  Pe data ce diplomele de la Stefan Pomana au fost recunoscute de ce nu si cele de la Spiru Haret sau altii? Pe de-asupra si la stat este acelasi dezastru doar mai ascuns. Zeci de universitati, pe banii cui? Calitate? Mai se mira cineva ca invatamantul romanesc a ajuns pe ultimele locuri in top 1000.

  Reply
 4. anonym

  Sunt programator de mai bine de 10 ani si ma consider unul dintre cei mai buni programatori de pe piata din RO, mult peste 90% din absolventii de facultati de stat. Da, am diploma de la Spiru Haret. Cine vrea sa invete, invata si acolo. De ce am facut Spiru ? pentru ca mi s-au facut niste nedreptati la facultatea de stat de genul „daca nu vii la seminarul x iti scad 2 puncte la examen”. Pe bune ? poate eu invat noaptea pentru ca ziua lucrez ca sa ma intretin!!!!!!!!. Ei bine baieti, la spiru am invatat ce e aia un cifru cezar, limbaje formale, algoritmica, etc. Inca ceva: peste 80% din ce stiu eu am construit pe baza studiului individual. Va rog, NU JUDECATI PE TOATA LUMEA. E adevarat ca la Spiru e mai lejer dar repet: daca vrei sa inveti si vrei sa devii cel mai bun, inveti singur.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ anonym: nimeni nu judecă ”pe toată lumea”, dar când îți asumi o poziție în care invoci ca argument experiența personală e de preferat să o faci cu nume și prenume, altfel rămâne o oarecare afirmație, cu credibilitate aproape nulă

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *