Romania Curată

Ministerul Apărării Naționale sancționat pentru că blochează accesul femeilor la învățământul militar, pe motiv că ”au ciclu și rămân însărcinate”

Curtea de Apel București a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învățământul militar superior este discriminatorie, se arată într-un comunicat al Coaliției anti-discriminare remis astăzi presei. ”Marea majoritate a instituțiilor de învățământ pre-universitar și universitar ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) oferă în continuare un număr de locuri disproporționat de mic pentru femei în comparație cu bărbații, fără prezentarea unor justificări obiective, legitime și proporționale”, se mai arată în comunicatul pe care îl puteți citi mai jos.

”MApN a fost deja sancționat prin avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în octombrie 2014 pentru această diferențiere nefondată. În ciuda acestei sancțiuni, MApN a contestat decizia CNCD în iarna anului trecut, argumentând în fața Curții de Apel București că femeile nu pot face parte din Armata Română pentru că au ciclu menstrual și, câteodată, fac copii:

O abordare fără limitări și constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unitățile și instituțiile de învățământ militar poate conduce în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părții feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperațională, iar pe perioada maternității, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din același escadrilă situația să fie asemănătoare.”[1]

„Locurile segregate și existența unui număr de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea în cadrul instituțiilor de învățământ din cadrul MApN ne arată încă o dată că în România accesul femeilor este restricționat în anumite domenii doar pentru că sunt femei, aspect de altfel întărit prin argumentele absurde folositede reprezentații MapN,”  declară Andreea Braga, Președinta Centrului FILIA.

Exemplul ales de MApN pentru a își justifica practica discriminatorie este de-a dreptul ironic, mai ales pentru că România a fost singura țară care a avut în Al Doilea Război Mondial o escadrilă formată exclusiv de femei. Escadrila albă a rămas  în istoria Armatei Române prin faptele sale de arme, precum misiuni de evacuare a râniților în Bătălia de la Odessa, Bătălia de la Stalingrad și Bătălia din Crimeea.

Semnatarii[2] petiției depuse de 17 organizații la CNCD au atras atenția că împărțirea inegală pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul unităților de învățământ ale MApN nu a existat întotdeauna. Accesul fetelor în colegiile militare liceale, de exemplu, a fost permis pentru prima dată în anul 2001. În perioada 2001 – 2004, nu au existat locuri de admitere separate pentru fete și băieți. Structura promoțiilor de absolvenți pentru perioada 2005-2008 demonstrează faptul că prezența fetelor era cel puțin la fel de numeroasă ca cea a băieților, iar performanțele lor școlare, atât la admitere, cât și la absolvire erau, de multe ori, superioare celor realizate de colegii lor băieți. În anul școlar 2016-2017, nu există niciun loc pentru fete în învățământul militar liceal.

În lipsa unor justificări reale, bazate pe date ştiinţifice concrete care să dovedească faptul că persoanele de sex feminin nu pot face faţă rigorilor profesiei şi condiţiilor de lucru respective, nu putem lega aceste cifre decât de tradiţie bazată pe stereotipuri şi prejudecăţi, ceea ce nu este o explicaţie rezonabilă şi acceptabilă în contextul limitării dreptului la educaţie şi formare profesională pe criteriul sex”, a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și reprezentanta Coaliției anti-discriminare. „În baza acestui mod reducţionist şi retrograd de a privi viața femeilor, fosta Secretară de Stat Hillary Clinton ar fi trebuit să îşi ia concediu 4-5 zile pe lună, alături de toate femeile care muncesc, indiferent că sunt judecătoare, inginere sau profesoare”.

Continuarea admiterii segregate pe sexe în învățământul militar pentru anul școlar 2016-2017 arată că sancțiunea prin avertisment nu are un impact real asupra celor care discriminează, mai ales luând în calcul faptul că locurile rezervate femeilor rămân în continuare extrem de puține. Coaliția Anti-discriminare, rețea informală de lobby și advocacy care a susținut acest caz în fața Curții de Apel București, atrage atenția că planul de școlarizare pentru 2016-2017 este în continuare discriminatoriu, deși MApN a introdus locuri nesegregate pe sexe la anumite arme. Spre exemplu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu oferă doar 14 locuri pentru care concursul de admitere se organizează fără a fi luat în considerare genul. Arma în cauză este  intendența, adică serviciul din cadrul forțelor armate care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană și cu echipament. Practic, MApN decide că singurul domeniu în care bărbații și femeile pot fi la fel de bine pregătiți este organizarea unei popote militare. Din totalul de 212 locuri scoase la concurs  de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaților.

Coaliția anti-discriminare solicită CNCD ca sancțiunile aplicate să fie proporționale cu gravitatea faptei de discriminare și cu adevărat disuasive. Amintim că CNCD poate sancționa persoanele juridice cu amendă de până la 2.000 până la 100.000 RON pentru discriminare. Situația nu se schimbă pentru că MApN nu a primit încă o sancțiune semnificativă, deși, conform hotărârilor CNCD și a Curții de Apel București, blochează în continuare nejustificat accesul la educație militară pentru întregi generații de femei care își doresc să facă parte din Armata Română.

 

***

 

[1] Cerere de chemare în judecată a MApN nr DLJ 772 din 12.02.2015, disponibilă aici.

[2] Organizațiile neguvernamentale Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe, Asociația Transcena, Asociația Romano ButiQ, Societatea de Analize Feministe – AnA, Asociația GRADO, Asociația E-Romnja, Asociația Pas Alternativ Brașov, Asociația pentru Promovarea Femeii din România, Asociația Romanian Women’s Lobby, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.

***

Organizațiile membre ale Coaliţiei anti-discriminare: Asociaţia ACCEPT, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația ActiveWatch, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI), Centrul de Dezvoltare Curriculara şi Studii de Gen – FILIA, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul European pentru drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), Centrul pentru Inovare Publică (CIP), Societatea Academică din Romania (SAR) și Liga Pro Europa.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Ministerul Apărării Naționale sancționat pentru că blochează accesul femeilor la învățământul militar, pe motiv că ”au ciclu și rămân însărcinate”

 1. Rafael Moraru

  cat timp nu se face nici o discriminare intre genuri la testele fizice si intelectuale, proble practice s.am.d. nu vad nici o problema ca femeile sa aiba aceleasi oportunitati in orice domeniu de activitate. Dar ajungem in situatia aia, ca mergi la razboi si femeia nu inainteaza pentru ca trebuie sa-si schimbe absorbantul…sau nu poate sa-si care in spate tovarasul de front, pentru ca la proba fizica baremul ei era lejer inferior celui pentru barbati si asa a absolvit…
  Un militar este un militar indiferent ca este in spatele unui birou, in fata unei garti sau calculator sau cu arma in mana marsaluind prin desert. Orice militar, prin natura meseriei sale poate ajunge la un moment dat in situatii extreme unde nimeni nu il mai intreaba ce sex are si ce poate face, trebuie pur si simplu sa faca.

  Reply
 2. Dumitru Drinceanu

  Paradoxuri romanesti sub vant de primavara al mereu neintelesei libertati: ce legatura are strategia unui minister cu sarcini dintre cele mai grele si adeseori fara drum de intoarcere cu discriminarea? Criteriile si optiunile unui minister pot fi intarite la nevoie de CSAT, nu? Exagerari si spectacol ieftin de transparenta.

  Reply
 3. Daniela

  Asa zisii „barbati” din MApN cred ca sunt cu ceva superiori doamnelor si domnisoarelor?Atunci,de ce sunt luate in teatrele de operatiuni? A! Acolo sunt bune,dar la drepturi nu… S-au cumva ,sunt cadre militare feminine care sunt ca istetime si pregatire peste cei cu stele multe si trebuie blocate pentru a nu le lua locul. RUSINE!

  Reply
  • Alexandru

   Aici vorbim de majoritate stimabila doamna. Majoritatea femeilor nu pot face fata cu brio rigorilor vietii militare. Sa nu mai spunem ca nu sunt in stare sa tina pasajul cu camarazii lor la un simplu mars, ele nemaipurtand celebra ranita. Da, sunt bune pentru munca la birou, dar armata nu are nevoie de asa ceva. Ca la nevoie toti luam arma in mana. Si decat sa ai langa tine o camarada cui sa-i duci grija, mai degraba te lipsește. Asa ca lăsati feminismul si discriminarea bărbatilor deoparte si fi-ti realiste. Cand veti da probe cot la cot cu noi, in aceleasi bareme, atunci puteti ridica privirea.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Alexandru: ”la nevoie toți luăm arma în mână”? :) ; așa își procură armatele lumii carnea de tun… au trecut 100 de ani de la Turtucaia și tot n-am învățat că ”bărbăția” ajută prea puțin la câștigarea unei lupte și a unui război – decisive sunt tehnologia și strategia

    Reply
   • Nicoleta

    Dar dam probe cot la cot cu voi. Daca voi faceti tractiuni si noi flotari nu mi se pare o asa mare diferenta . Asta e cam singura diferenta la probe si oricum sunt putine locuri de fete …

    Reply
    • Gabi

     Dati probele cot la cot cu noi, dar cu aceleasi bareme? Chiar sunteti in stare sa le luati mereu pe bune? Chiar faceti fata de fiecare data tuturor eforturilor din fisa postului? Cate puteti supravietui cu brio unui teatru de operatii cu misiunile zilnice si eforturile ce le presupune? Cate va faceti treaba asa cum ar trebui? Va spun eu, extrem de putine sunteti pe bune in stare sa va faceti treaba pe o functie de luptator, intr-o subunitate luptatoare…Deci, lasati-o asa cum e…

     Solutia cea mai ok ar fi subunitatile compuse exclusiv din femei si atunci s-ar elimina multe probleme, plus ca atunci ati vedea voi singure cu ce ne batem noi barbatii capul cand avem femei in grupa/pluton.

     Reply
 4. geo

  În 2014 două divizii irakiene au fugit din fața isil lăsând in urma milioane de inocenți în captivitate, armament și bănci pline cu dolari.
  Un pic de „bărbăție” le-ar fi prins bine.

  Reply
 5. Vladone

  Din pacate … lipsa prezentei femeilor in MApN se datoreaza si partii financiar-logistice. Este nevoie de o investitie suplimentara (vestiare separate, bai separate, dormitoare separate, dusuri separate … etc) lucruri pentru care cazarmile nu au fost pregatite de la inceput si reconstructia/recompartimentarea este extrem de costisitoare (toate cladirile au minim 40-50 ani).

  Reply
 6. PAFI

  Cred ca sunt multe argumente impotriva egalitatii de sanse atunci cand vorbim de sex. Situatia din armata e unul dintre ele si functioneaza in ambele sensuri. E absurd (dpdv al societatii) sa trimiti pe front si sa pui in pericol de moarte o femeie. Asta se stie din vremuri de demult si a ramas la fel de valabil, pur si simplu femeia face copii iar barbatul nu, deci e un „bun” social de care societatea nu se poate (inca) dispensa cu la fel de mare usurinta ca de un barbat. Al doilea e, evident, cel de bun simt al faptului ca razboiul se castiga (inca) pe teren, de catre infanteristul cu arma la picior. Nu contest ca femeia poate trage cu arma, in medie, la fel de bine ca barbatul, dar in razboi nu e ca la calculator, cine nu crede poate accesa, pe internet, filmari facute cu camera in ultimii ani, in Siria. E bine, din toate punctele de vedere, ca rolul femeii in razboi sa ramana in spatele frontului. Si daca vorbim de egalitate, asta inseamna aceleasi teste, nu teste repartizate in functie de sex, varsta, religie samd.

  Reply
 7. Dumitru Dobrev

  Uitați care e situația în Israel, stat înconjurat de țări ostile și care nu-și poate permite să lase în afara serviciului militar nici o persoană aptă pentru așa ceva:
  In 2007, 12 percent of all army jobs were completely closed to women, though that figure has since fallen to 9 percent. In part, the report said, this is because of the shorter length of service, which is a barrier to putting women in the most demanding and important jobs.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Nevertheless, he added, the army opposes using women as combat troops in the infantry and tank corps, as too few women can meet the physical requirements, „like marching 90 kilometers while carrying a heavy load.” Women should be integrated „according to the IDF’s operational needs,”
  România nu a mai participat la un război adevărat din 1945 în timp ce Israelul a avut cel puțin 5 conflicte militare majore dacă ne oprim doar la Operațiunea ”Pace pentru Galileea” din 1982. Dacă la experiența pe care o are în materie de conflicte militare, armata israeliană și la lipsa cronică de personal pe care trebuie să o gestioneze, 9% din job-urile militare sunt totuși interzise femeilor înseamnă că aceasta este aurea mediocritas.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *