Romania Curată

Mihai Goțiu l-a interpelat pe ministrul Mediului: ”Când facem planurile pentru ariile protejate?”

Senatorul USR Mihai Goțiu a adresat o interpelare ministrului Mediului, Daniel Constantin, cerându-i să facă public stadiul aprobării planurilor de management ale ariilor protejate din România și să ofere acces publicului la rezultatele acestor proiecte.

“România este una dintre cele mai bogate țări europene, cel puțin pe hârtie, din punctul de vedere al ariilor protejate. Spun <cel puțin pe hârtie>, pentru că respectarea angajamentelor pe care ni le-am asumat în acest domeniu odată cu aderarea la Uniunea Europeană lasă mult de dorit. Țara noastră a înregistrat întârzieri importante în încheierea proiectelor de tip POS-Mediu (Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii) și, implicit, în elaborarea și aprobarea planurilor de management”, a susținut, în cadrul interpelării, vicepreședintele Senatului.

Parlamentarul clujean a mai afirmat că de aprobarea acestor planuri de management, precum și de aprobarea acelor planuri elaborate în afara unor proiecte europene sau naționale cu finanțare publică, depind numeroase activități, precum cele agricole din siturile Natura 2000, dezvoltarea activităților turistice, exploatarea resurselor naturale, dezvoltarea urbanistică a localităților etc. Mai mult, a mai spus senatorul Mihai Goțiu, în lipsa unor planuri de management, se eliberează diferite avize și alte acte care, ulterior, se dovedește că au fost abuzive și care produc efecte distructive masive și de multe ori ireversibile mediului din ariile protejate.

Ținând cont de caracterul public al finanțărilor pentru elaborarea planurilor de management, precum și de dreptul locuitorilor din siturile Natura 2000 și de apropierea lor, de potențialii investitori, senatorul Mihai Goțiu i-a cerut ministrului Mediului să facă public un raport al stadiului aprobării și publicării planurilor de management ale ariilor protejate, precum și să publice lista cu entitățile de stat sau private care au primit finanțare publică în cadrul proiectelor POS-Mediu, Axa 4, cu menționarea cuantumurilor finanțărilor pentru fiecare.

Vă solicit să întreprindeți demersuri pentru publicarea pe site-ul ministerului pe care îl conduceți a tuturor planurilor de management ale ariilor protejate, nu numai în numerele “bis” ale Monitorului Oficial al României (disponibil doar contra cost). În plus, să dispuneți publicarea limitelor zonării parcurilor naționale și naturale, pe site-ul Ministerului Mediului. Astfel de date sunt de mare importanță pentru locuitori, investitori, organizații de protecția mediului, cercetători, dat fiind că fiecare zonă are un regim de management (implicit restricții) aparte”, a cerut senatorul USR de Cluj.

Mihai Goțiu a mai solicitat ministrului Mediului să dispună, printr-un Ordin de Ministru, abrogarea OM 552/2003 pentru acele parcuri naturale și naționale care au plan de management aprobat și care au fost zonate în baza OUG 57/2007 aprobată prin Legea nr. 49/2011 și să menționeze motivul pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a acceptat planuri de management elaborate într-o altă structură decât cea stabilită prin modelul SINCRON, elaborat în cadrul POS Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 4 – Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii.

Lipsa planurilor de management lasă loc abuzurilor, corupției și distrugerilor și împiedică dezvoltarea sustenabilă și predictibilă a acestor zone. Ambiguitatea cauzată de ignorarea rezultatelor unor proiecte cu finanțare europeană în domeniul conservării naturii, de insuficiența instrumentelor de implementare a planurilor de management, de proliferarea unor acte și decizii la nivelul ministerelor Mediului, respective Apelor și Pădurilor și structurilor subordonate nu au deloc darul de a crea un cadru clar și stabil în politica mediului. Nu în ultimul rând, imaginea unei țări care este incapabilă să-și respecte obligațiile asumate nu este de natură să ne avantajeze în relațiile inter-comunitare”, a mai spus senatorul clujean.

***

Textul integral al interpelării îl puteți citi aici, în format .pdf (click)

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Mihai Goțiu l-a interpelat pe ministrul Mediului: ”Când facem planurile pentru ariile protejate?”

 1. George B.

  Romsilvicii se comportă ca niște sovietsilvici- asta au fost, asta vor muri, dar ceea ce-i totuși greu de înțeles este cum oamenii de specialitate (conservarea naturii) se fac mici și se pierd în decor când se discută de miezul meseriei lor. Parcă nu există. Nici politicienii, cu excepții foarte mici, nu vor să mănânce o pâine din protecția mediului (probabil că-i mai zemoasă și gustoasă cea din lemn). Poate că este și ăsta un indicator al retardului nostru … Foarte îngrijorător este și laxismul reprezentanților CE la București (NU AU CUM SĂ NU ȘTIE CE SE ÎNTÂMPLĂ!).
  Probabil că este timpul ca România să aibă o mișcare ecologistă puternică, pentru că dinăuntru – hoți, dinafară – indiferență.

  Reply
 2. Mara

  De ce insistati pe promovarea SINCRON-ului facut de Ghita si total inadecvat managementului unei arii protejate, in conditiile in care nici macar presiunile lui directe si indirecte nu au reusit sa impuna acest model impropriu? In rest….pentru toate intrebarile exista deja raspunsuri publice, doar ca nu le-ati cautat unde trebuie (un search pe google si le aflati pe toate intr-o zi), iar adevaratele probleme le-ati ocolit – platile Natura 2000 si finantarea de catre stat a administrarii patrimoniului natural. Faimoasa Agentie va crea doar niste birocratie suplimentara si va asigura niste functii unora. In rest ….. ca pana acum.

  Reply
  • Agenția de Contra-Biodiversionitate

   Atunci să vedem câți bani a luat Ghiță ! (pe google nu scrie!) Dac-a făcut presiuni directe și / sau indirecte, dați-ne link-ul să le găsim! Modelul SINCRON (de fapt structura SINCRON) a fost cerută prin adrese ale APM-urilor (e drept, oamenii s-au ferit să semneze și să-și asume). SINCRON-ul este o formă. O fi total inadecvat managementului (?), dar în el încap obiective și măsuri de management. Dar dacă aveți cheia modelului TOTAL adecvat managementului unei arii protejate, link please. Planul de management este cadrul; administratorii / custozii trebuie să se miște și ei cu puțină creativitate în interiorul acestui cadru.
   De plăți Natura 2000, statul se face că n-a auzit, iar finanțarea ariilor protejate se face (unde se face) din proiecte sau din „eforturile” Romsilvei.
   Probabil că aveți dreptate cu Agenția: e făcută mult prea târziu, născută amputată și va trece mult timp până va începe să semene cu ceea ce ne așteptăm de la ea.
   Am pornit de la lucruri de bază neclare (limite de arii), liste de firme care au luat bani pentru planuri și am ajuns la Ghiță și birocrație! Căldură mare, monșer (sau mașer)!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *