Romania Curată

Luptă pentru ce a mai rămas din democrația din Ungaria!

Platforma Europeană pentru Libertăţi (European Liberties Platform-ELP), o rețea informală de organizaţii non- guvernamentale (ONG-uri) care monitorizează respectarea libertăţilor civile în Europa, a lansat o petiție prin care solicită Parlamentului European să adopte o rezoluție prin care să îi ceară premierului ungar Viktor Orban să-și retragă proiectele de lege anti-democratice care vor să reducă la tăcere ONG-urile independente.

Vă invităm și noi să semnați petiția după ce citiți textul de mai jos al acesteia:

„Prim-Ministrul Ungariei vrea să reducă la tăcere activiștii pentru drepturile cetățenilor țării sale, ONG-urile pro-democrație și jurnaliștii de investigație. Prietenii democrației și a libertăților civile trebuie să-l oprească: semnați petiția noastră!

O lege propusă recent în Ungaria va obliga orice ONG care primește peste 23.300 de euro pe an din donații din afara Ungariei să se auto-declare „agent străin“, confruntându-se altfel cu riscul de a se închide.

Membrii partidului lui Orban au declarat că intenționează să înlăture organizațiile care luptă împotriva corupției și pentru protejarea mediului înconjurător, a libertăților civile și a democrației.

În Rusia o lege similară a provocat închiderea a zeci de ONG-uri pro-democrație și care activau pentru respectarea drepturilor omului, deschizând în același timp calea către o hărțuite tot mai intensă din partea autorităților asupra unor astfel de entități. Toate guvernele UE au promis să apere drepturile omului și democrația. Această lege încalcă un astfel de angajament.

Orbán speră că toată lumea se va concentra atât de mult pe legislația adoptată recent care vizează închiderea Central European University (Universitatea Central- Europeană), încât nimeni nu va mai avea timp pentru a se opune și legilor sale anti-democrație.

Democrația nu poate însă funcționa fără ONG-uri. Acestea au un rol vital în a se asigura că Guvernul nu încalcă legea. Acestea păstrează cetățenii informați cu privire la modul în care autoritățile se folosesc de puterile pe care le au și cum cheltuie banii publici. Acestea ajută de asemenea cetățenii să se organizeze și să le vorbească, cu mesaje directe și bine conturate, reprezentanților lor politici. E foarte posibil ca guvernelor să nu le placă tot ce aud, însă așa funcționează democrația.

Pe 26 aprilie Parlamentul European va dezbate situația din Ungaria. Alătură-te campaniei noastre prin care solicităm Parlamentului European să adopte o rezoluție prin care să îi ceară lui Orban să-și retragă proiectul de lege anti-democrație.

Partidul Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European, l-a protejat pe Orbán de critici de când a venit la putere. Însă după atâția ani de reforme antidemocratice cu privire la mass-media, instanțele judecătorești și Constituție, aceștia devin tot mai reticenți în a mai rămâne alături de liderul Ungariei.

Haideți să le spunem împreună membrilor Parlamentului European că în UE nu este loc de acest proiect de lege anti-democrație, cu iz rusesc. Haideți să luptăm pentru ce a mai rămas din democrația din Ungaria!

SEMNAȚI PETIȚIA NOASTRĂ AICI!

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Luptă pentru ce a mai rămas din democrația din Ungaria!

 1. daniel

  sincer va spun, nu inteleg de ce ar trebui sa ajutam noi, ungaria !!!!!!!!???? ei chiar nu vor sa fi ajutati..maghiarii din romania, refuza sa invete bine limba romana si noi ne gandim sa dam o mana de ajutor ungariei..de fapt, unor o.n.g. -uri de la ei..problema cu ong-urile e complicata ..se strecoara pe acolo, tot felul de agenti rusi, care cheltuiesc aiurea banii sarantocilor din tara lor, pe spionaj de mana a patra..vor sa recupereze, in mintea lor, ceea ce cica ,,s-a pierdut”, odata cu desfiintarea mostrului urss..rusia e nedemocratica si asa va ramane….in fina…daca ungurilor nu le place ce se intampla in ungaria, sa iasa in strada..daca nu prea ies, inseamna ca le place…

  Reply
 2. brudariu

  țerminati cu prostiile de Platforme si manifestatii organizate de ciracii ongistilor finantati de Soros.
  Este otrava raspandita de Marxismul Cultutal in mod insidios si subliminal pt a oculta scopul urmârit.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Privind din unghiul de vedere aparent, asa ar sta, chipurile, lucrurile: de ce sa ne interseze pe noi, romanii, de drumul si soarta Ungariei, care denigreaza si face pasi spre forme discutabile de iredentism. TOTUSI, Romania Curata mai mult decat probabil gandeste pasii urmatori in puzzle-ul ramasitelor rasaritene ale UE: Romania a ramsa izolata geopolitic si geostrategic, ceea ce o vulnerabilizeaza! Deci… nimic nu este intamplator!

  Reply
 4. Iosif

  Dumnezeule ce titluri de gazetari.

  Lupta, mergi tu si lupta, eu stau bine mersi acasa. Auzi ma lupta pentru ce a mai ramas din democratie, adica restul a fost furat. Au ramas doar niste firimituri din democratie, si trebuie sa fim uniti si sa luptam pentru ungaria.

  Democratia a functionat si poate functiona fara ONG-uri care sunt finantate extern de oameni cu interese politice.

  Serios nu vi se fate greata cand va vindeti sufletul sa scrieti niste aberatii de acest gen?

  Orban nu este egal cu Stalin, si oricat de mult incercati voi sa il demonizati ca fiind un dictator, nu va iasa, de fapt va faceti de rusine si faceti din romaniacurata tot mai mult o gazeta de 3 lei cu titluri gen clickbait, nu scrieti si voi un articol daca Cioaca intradevar isi facuse nevoile intre Rucar si Bran?

  De la Orban ca fiind un politruc mediocru, dau de titluri si articole d’astea senzationaliste pentru cei cu mintea odihnita. „LA ARME CU FRUNZE SI FLORI” ” HAIDATI FRATILOR LA LUPTA”, de parca maine vin tancurile in Ungaria si deja Orban a ordonat uciderea a peste 5000000 de protestatari.

  Reply
 5. Dumitru Drinceanu

  Ca sa nu apar partizan si lipsit de orice viziune, sigur, intr-o tara cu evolutie NORMALA se poate pune intrebarea: de unde si de ce atatea atatea fonduri straine pentru finantarea unor ong-uri? Ba, chiar, despre necesitatea plafonarii acestora, daca sunt dovezi ale unor ingerinte care impieteaza drepturile si libertatile cetatenesti – dar nu pentru sustinerea unor masuri antidemocratice, cum este aici vorba. Numai ca in regiune, cum anticipam inca de acum trei ani in cartea Declin si derapaje ale Romaniei postdecembriste, nimic nu mai este cum a fost, fronturile sunt clar deschise si se croiesc alte strategii si viitoare zone de influenta si aliante. Deci… treziti-va politicieni din varfurile partidelor, mai si strangeti randurile in jurul a ceea ce, teoretic, ar trebui sa ramana un proiect major comun – fiindca oricine si orice isi face loc prin prapastia politica bine dirijata -, puneti-va diplomatia pe jar si adoptati cele mai rationale cai de iesire din impasul in care, incet si sigur, va fi atrasa si Romania. Tocmai pentru a detensiona si dejuca inteligent acel impas, prin actiuni si solidarizare, climat intern social-politic mai asezat, toate a-priori!

  Reply
 6. Dumitru Drinceanu

  Nu este vorba de a sustine pana in panzele albe globalismul si sa face jocul cuiva, fie el si magnatul Soros – ci de unde ne aflam si cum se strange cercul zonal al antieuropenismului ca si concept si perceptie, astazi, ca lege, orientare si (non)permisivitate maine.

  Reply
 7. CMC

  1. Deci, eu pot sa acrediez o Universitate de terorism in Siria si sa tin cursurile in filiale infiintate doar in afara Siriei? Evident ca o sa-i spun Universitatea de transfer tehnologic a unor persoane spre neant.
  2. Pot sa fac la noi un ONG finantat din Rusia care sa militeze pentru alipirea regiunii istorice Moldova din Romania la Republica Moldova. Evident, o sa sa-i spun ONG-ul coeziunii Nistro-Danubiene.
  3. De ce trebuie neaparat ca o universitate sa existe acolo unde nu e dorita? Ce treaba avem noi sa votam asta? Daca ungurii voteaza sa se infiinteze ceva in Romania (o universitate islamica, de exemplu), peste vointa autoritatilor romane e OK?
  Vorbim de principii, nu-i asa?

  Reply
 8. marius

  multinationalele au distrus economia la nivel mondial, lacomia turbata a acestor organizatii ajunse de crima organizata a facut praf si pulbere conceptul de globalizare si deschidere a granitelor iar daca acum suprapunem politica ong-urilor in favoarea globalizarii si a multinationalelor putem sa intelegem exact recrudescenta fenomenului populist si pierderea uriasa de incredere si popularitate a ong urilor.
  Acesta este doar inceputul, iar daca nu se pune piedica urgenta economiei de monopol ajunsa la nivel de sclavagism in tarile subdezvoltate se anunta o noua confruntare armata la nivel mondial de o magnitudine mult superioara celui de al doilea razboi mondial.

  Reply
  • SX

   Armatele africane, dotate cu un bocanc la patru soldați, în medie, vor ataca bazele americane ?
   Democrația e politică, economia e capitalistă (adică funcționează pe bani, dorință de îmbogățire și egoism, între altele). Concurența nu e un dans politicos.
   Dacă va fi o conflagrație de nivel mondial, va fi tot între „multinaționale”.
   Iar dac-ar fi doar Soros finanțator de ONG-uri, ar fi superb. Dac-ar trece peste granițele deschise doar lucrurile bune și oamenii generoși, … Dacă sclavii n-ar sta cu capetele plecate-n ecrane și tastaturi, ca boii-n jug, … Însă asta e lumea: cel mai mare filosof german din secolul XX a fost un nazist împuțit, dau legi de protecție socială niște oameni de stânga care visează îmbogățire, curvele ne dau lecții de etică din televizor, iar un speculant la bursă mai finanțează din când în când organizații în care unii se înscriu pentru că chiar cred în democrație și chiar fac democrația să mai avanseze o câtime… sau măcar reduc domnia hoților și nebunilor.
   Mai bine să verificăm în albie, dacă nu cumva pe lângă apa murdară numită Soros (inculpat de serviciu, țap ispășitor al momentului) nu mai e și altceva.
   La urma urmei, puteți fonda o Organizație Non-Non-Guvernamentală: adică una politică, pentru că politica e despre putere, de unde pleacă toate. Nu de la un moș de 90 de ani care a făcut ca niște cretini cu epoleți, frustrări și multă prostie să nu mai poată oricând să vă salte de pe stradă și să vă bată într-un beci, într-o țară fără nici un ONG, cu cetățenii egali în drepturi, fără disparități salariale, cu omul valoare supremă, cu economie centralizată, fără corupție, și din care multinaționalele importau piese din oțel pentru că erau la un preț atât de mic că se merita doar ca să fie retopite, precum și grâu, porumb și carne, tot la prețuri de nimic pentru că erau produse de câteva milioane de sclavi, care aveau curent electric de la 8 la 10 seara, să se uite la TV și să audă ce epocă de aur trăiesc!

   Reply
 9. Cristi

  Evident ca e o mare porcarie ce cereti voi aici – sa sprijinim prin semnaturi, un ong de-al lui Soros din Ungaria. De ce am face-o? Pentru democratie – ar spune unii. Aceeasi democratie adusa din america in Irak de exemplu. Cat de prosti credeti ca suntem noi pe aici, pe net?

  Reply
 10. Dumitru Drinceanu

  Daca ducem analiza dinspre insula in care a ajuns Romania – desii cehii s-au suparat atat de indreptatit pe importurile de calitate proasta si diferentiata pentru statele emergente! – inspre globalism, tendinte monopoliste ale multinationalelor si implicatiile lor asupra mediului de afaceri romanesc facut tandari, atunci, da, limitele democratiei europene s-au lovit de: constructia deficitara a aliantei; actiunea aniteuropeana concertata; alinierea la preturile internationale prin privatizari fortate, in graba, prea mult impuse, desi nivelul de trai a ramas sub furturi si indolenta politica la nivel inadmisibil; atragerea tinerilor si selctarea profesiilor potrivit nevoilor fiecarui stat in parte occidental; nepermiterea celui mai mic gest de conservare a unui sector sub acuza protectionismului si nonliberalismului pietei, etc, etc. Dar, stricto-senso, democratiei de tip european nu i se poate da atat usurinta vot de blam orb, total, fiindca, asa cum spunea Iorga, este o nebunie sa demoșlezi ceva fara a avea ce sa pui in schimb echivlant cel putin… Caci daca lasam asa democratia noastra, implicit derapajele tuturor institutiilor, vai de noi!

  Reply
 11. NC

  Că există persoane cărora nu le plac ONG-urile/ONG-iștii pot să înțeleg și le respect dreptul la opinie. Nu pot să nu mă întreb însă de ce aceste persoane s-ar abona de bună voie la un newsletter/ website al unui ONG care promovează tocmai rolul societății civile. E ca și cum niște homofobi s-ar abona din proprie inițiativă (fără ordin de serviciu) la o publicație a comunității LGB sau niște naționaliști ar citi neplătiți publicațiile imigranților. Nu prea se leagă, este? ;o)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *