Romania Curată

Klaus Iohannis, invitatul surpriză la lansarea volumului „Tranziţia. Primii 25 de ani” (Galerie FOTO/VIDEO)

Volumul ”Tranziţia. Primii 25 de ani”, de Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian, a fost lansat vineri la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, în prezenţa preşedintelui ales Klaus Iohannis.

Pentru a doua oara la aceasta editie, Klaus Iohannis, presedintele ales al României, a fost prezent în incinta Târgului GAUDEAMUS, de această dată în calitate de invitat special la lansarea volumului ”Tranzitia. Primii 25 de ani”, semnat de Alina Mungiu-Pippidi si Vartan Arachelian si aparut la Editura Polirom.

În carte, cei doi discută, într-o serie de zece convorbiri, pe subiecte precum motivele pentru care comunismul românesc a plantat sămânţa unei tranziţii dificile, dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat, de ce în România nu a existat lustraţie sau cum ar putea fi maximizată performanţa ţării în UE.

”Tranziţia. Primii 25 de ani”, apărută la Editura Polirom, este o carte de dialoguri, înregistrată în august 2014, o carte care reface, prezintă şi focalizează traseul profesional şi civic al Alinei Mungiu-Pippidi.

”În această carte, vă propun să urmărim linia sinuoasă a tranziţiei, să vedem de unde am plecat şi unde suntem. Cartea aceasta o văd nu doar ca o cronică obiectivă, ci şi ca o ilustrare subiectivă, reflecţia tranziţiei în viaţa profesorului de tranziţie Alina Mungiu-Pippidi”, a spus Vartan Arachelian.

Prezent la lansare, preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat că, din carte, reiese că Alina Mungiu-Pippidi a rămas ”un om independent” în gândire.

”Am aceeaşi părere despre ea şi astăzi. Mi-a confirmat încă o dată că avem de-a face cu un om independent care îşi spune părerile cu cea mai mare nonşalanţă, mai călcând şi în străchini, trebuie să spunem şi asta, dar acestea sunt riscurile unui om inteligent şi impertinent. (…) Cartea este foarte bună şi apărută într-un moment foarte bun în care cred că avem nevoie de anumite priviri înapoi, de o anumită sinteză a experienţelor, etapelor, conflictelor, înfrângerilor pe care le-am avut”, a afirmat Stelian Tănase, care a evocat faptul că o cunoaşte pe autoarea volumului de la începutul anilor ’90, de la ”Revista 22”.

Alina Mungiu-Pippidi i-a mulţumit coautorului cărţii, Vartan Arachelian, pentru că a convins-o să revină înapoi în ţară pentru această carte.

”Eu aş vrea să încep prin a-i mulţumi lui Vartan Arachelian pentru că, pentru a spune foarte clar tot adevărul, eu nu am avut niciun chef să fac această carte, eram foarte ocupată peste vară. (…) Îi mulţumesc lui Vartan că m-a tras încă o dată înapoi în ţară prin intermediul acestei cărţi şi, la fel, trebuie să mulţumesc la toată generaţia asta nouă care ne-a însoţit”, a conchis aceasta.

Vezi aici video cu intervenția introductivă a Alinei Mungiu-Pippidi

„În această carte, vă propun să urmărim linia sinuoasă a tranziției, să vedem de unde am plecat și unde suntem. Cartea aceasta o văd nu doar ca o cronică obiectivă, ci și ca o ilustrare subiectivă, reflecția tranziției în viața profesorului de tranziție Alina Mungiu-Pippidi”, a spus, la rândul său, Vartan Arachelian.
Alături de Alina Mungiu Pippidi au mai fost prezenţi la eveniment scriitorul Liviu Antonesei şi criticul şi istoricul literar Daniel Cristea Enache.

Klaus Iohannis despre președinta SAR

Președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat ca Alina Mungiu-Pippidi, o posibila varianta pentru functia de consilier prezidential, este foarte calificata pentru foarte multe lucruri si le face foarte bine.

Intrebat, la evenimentul de vineri prilejuit de lansarea cărții Alinei Mungiu-Pippidi, la Gaudeamus, dacă s-a gândit la varianta ca acesta sa fie consilier, președintele ales Klaus Iohannis a declarat: „Doamna Mungiu-Pippidi este foarte calificată pentru foarte multe lucruri și le face foarte bine”.

 GALERIE FOTO (foto: Florin Eșanu)

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Klaus Iohannis, invitatul surpriză la lansarea volumului „Tranziţia. Primii 25 de ani” (Galerie FOTO/VIDEO)

  1. alinaMP

    Sunt convinsa ca gestul presedintelui Johannis a fost inteles corect de multi, dar cum presa tabloida ne-a umplut cu stirea FALSA cu mine la Cotroceni as vrea sa atrag atentia auspra STIRII ADEVARATE. Un presedinte ales a ascultat o ora pe niste intelectuali, fara sa spuna un cuvant, si la sfarsit a venit si a cerut un autograf. Poate ce era de sesizat era ca intelectualii nu au fost tratati CU ASEMENEA RESPECT pina acum. Asteptati-va sa vedeti si alte semne de NORMALITATE la KJ si nu va mai uitati in gura alora care nu stiu decat sa tina lumanarea la altii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *