Romania Curată

Iohannis cere retragerea ordonanțelor de grațiere și modificare a codurilor penale

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni, într-un mesaj postat pe Facebook, ca Guvernul să retragă proiectele de ordonanţă privind grațierea şi modificarea Codurilor penale şi să nu treacă peste voinţa cetăţenilor. Solicitarea a venit în contextul dezbaterilor privitoare la cele două ordonanțe anunțate la Ministerul Justiției.

„Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea.

Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris Iohannis.

Mesajul președintelui vine după ce duminică seara, aproape 100.000 de români au protestat, în Capitală, marile orașe ale țării și în străinătate, față de intenția executivului de a dezincrimina, prin ordonață de urgență, mai multe infracțiuni din sfera corupției.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Iohannis cere retragerea ordonanțelor de grațiere și modificare a codurilor penale

 1. mihaela

  1. mi-ar placea ca di. presedinte sa aleaga alta cale de comunicare cu guvernul si parlamentul decat facebook.
  2. mi-ar placea ca dl. presedinte sa desfiinteze cu argumente aceasta solicitare ca doar e dezbatere publica. chiar si presedintele trebuie sa argumenteze dece solicita ce solicita, nu doar sa dea directive.

  Reply
  • SN

   D l. p r e ș e d i n t e v o r b e ș t e r a r. Î n s p e c i a l c u p o p o r u l.
   Și transmite atâta încredere încât te ia cu fiori de emigrare.
   Dar chiar așa, de ce nu profită dânsul de ocazie, să introducă ceva democrație directă ? Sau să-i radă mustața de Tezaur folcloric băiatului din TR, cu niște manevre abile ?
   Dacă unul mare și hoț (Statul) construiește niște canale de comunicare în virtual ca să-ți perceapă taxe, de ce să nu funcționeze aceste canale și pentru a vota din când în când ? La colectat taxe, suntem în era tehnologică, la votat – suntem deocamdată la stadiul descoperirii televizorului. Iar când vezi liberali cu geacă roșu aprins, îți vine să pui multe întrebări … Să sperăm că următorul stadiu al democrației românești nu este comunicarea între puteri prin focuri, ale căror fumuri se văd la TV și put groaznic a manipulare.

   Reply
 2. Nu mă mai mir

  Președintele fie nu vrea fie nu poate să înțeleagă cum funcționează și se manifestă voința populară într-un stat democratic. Că voința populară se manifestă hotărâtor o dată la patru ani (la noi) prin majoritatea celor care se prezintă la vot. Parlamentul care este expresia voinței populare suverane numește guvernul fie că place sau nu place cuiva. Președintele nu poate fi proprietarul unui guvern fiindcă asta n-ar mai fi democrație ci autocrație adică dictatură. Sigur, în rândul populației pot exista nemulțumiri care pot fi exprimate în cadrul legal stabilit pri Constituție dar care nu pot fi impuse nici parlamentului nici guvernului. Ele trebuie examinate cu atenție, opinia publică trebuie consultată dar atât. Hotărârea finală o ia parlamentul sau guvernul numit și controlat de cel dintâi. Iar președintele trebuie doar să medieze orice divergență fără să impună o soluție. Dacă își pierde neutralitatea și devine parti-pris, deci nu mai poate media și înseamnă că nu-și mai poate îndeplini una dintre principalele sale atribuții. Urmarea este clară pentru otricine…

  Reply
 3. Protonic

  Mie mi-ar place ca Presedintele sa fie si al meu.

  Oare daca ies 500.000 psdisti in strada Presedintele trebuie sa-si dea demisia?

  Reply
  • GT

   Nu are cum. Pot ieși în stradă, teoretic, maximum 40.000 de pesediști. Dar cum vârsta lor medie este de peste 70 de ani, numărul se reduce la 20.000. Din ăștia, vreo 15.000 se uită încontinuu la telenovele, n-au FB, așa că …
   Mai este o categorie de așa-ziși pesediști care nici să vrea n-ar putea ieși în stradă. Ar putea ieși pe uliță, și doar cu cizme de cauciuc. Dar ei au reflexul de a ieși când SE DĂ CEVA, nu pentru orice altă situație în care nu se dă. Mai apoi, sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, nu au școală și se pot face de râs când ar pronunța clausverneriohanis.
   Mai e ceva: manifestațiile psd-iștilor nu pot fi planificate seara sau noaptea, până prin martie, când se termină recolta de vin 2016.
   Și să nu-i uităm pe cei pe care doar dl. Dragnea poate să-i scoată, din pământ, din iarbă verde (literalmente!), dar doar pentru votare.

   Prin reducere la absurd, dacă președintele s-ar gândi să-și dea demisia, la iuțeala cu care se mișcă, nu mai bine aveți răbdare să-și termine mandatul ?
   Până apare o alternativă la neoliberalismele de dreapta, respectiv de stânga. Sau un new deal, numai că înainte de orice new deal, se înghite o pilulă foarte amară.

   Reply
 4. brudariu

  Nu ar fi mai bine sa se retraga ? Problemele il depasesc.A ajuns laun punct mort in relatia cu poporul – vezi rezultstul aĺegerilor. Tot asa cu Guvernul si Parlamentul. Deci sa mai taraim zizaniile inca doi ani ?
  Inca doi ani pierduti de Romania? Avem experienta rea cu Ciolos (membru MISA), repeyarea scenariuli cu cluburi incendiate, chemarea „strazii” la manif. iesirea in public, etc. Nu a fost deajuns odata apoi inca odata?Quousquè tandem patire nostram patientia ?

  Reply
 5. Alec

  Romanii trebuie sa schimbe acest guvern,este un guvern care ,vrea doar sa salveze hotii de pedeapsa primita,pentru faptele penale.GUVERNUL NUMAI AMINTESTE NIMIC DE PROMISIUNILE ELECTORALE.SCOPUL LOR A FOST MANIPULAREA NAIVILOR,CA SA LE IA VOTUL.ACUM TREBUIE SA IASA IN STRADA ROMANII SI SA-I TRIMITA AFARA DIN POLITICA PEACESTI INCOMPETENTI SI IMPOSTORI POLITICIENI ,CARE AU FURAT PE ROMANI TIMP DE 27 DE ANI SI VOR SA BLOCHEZE JUSTITIA. JOS PSD ,JOS CIUMA ROSIE CARE NU VREA SA REFORMEZE PSD.HAI CA SE POATE SA-I ELIMINAM DIN POLITICA PENTRUCA FURA BANII ROMANILOR,IAR ROMANII NU AU CE SA MAI MANANCE ,IAR BATRANII SI COPII LOR MOR CU ZILE IN SPITALE.ACEST REGIM ESTE TERORIST CU PROPRIUL LUI POPOR.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *