Romania Curată

Investitorii străini critică introducerea plăţii defalcate a TVA: Impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

Introducerea obligatorie a plăţii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri şi va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate, apreciază FIC (Consiliul Investitorilor Străini), citat de Mediafax.

Împovărarea administrativă şi birocratică a contribuabililor oneşti cu măsuri ca plata defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, apreciază organizaţia, care reprezintă peste 130 de companii multinaţionale.

Măsura va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate – companii, care în faza iniţială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unităţi ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum şi întocmirea unui studiu de impact care să evidenţieze efectul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri.

În cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de 2 ani, sistemul este opţional şi implementarea a fost amânată până în anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.

O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot şi numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce priveşte plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedeşte eficienţa sistemului.

De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate şi implementate de urgenţă măsuri care şi-au dovedit eficienţa în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA.

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă, instituirea plăţii defalcate a TVA, de la 1 ianuarie 2018, în scopul reducerii evaziunii fiscale în acest domeniu, estimându venituri suplimentare bugetare de circa şase miliarde de lei până în anul 2020.

PwC: Guvernul va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru plata defalcata a TVA

Pentru introducerea sistemului defalcat de plata a TVA este nevoie de acordul Bruxellesului, afirma Mihaela Mitroi, sefa Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania si Europa de Sud-Est.

„Pentru implementarea acestui sistem este necesara obtinerea unei aprobari din partea Comisiei Europene privind aplicarea unei masuri de derogare de la Directiva de TVA, intrucat limitarea scopului in care pot fi utilizate sumele de TVA colectata si implicit a dreptului de dispozitie asupra acestora este asimilata cu un drept de dispozitie al administratiei fiscale asupra sumelor de TVA”, spune Mitroi, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

„O asemenea masura nu a fost implementata in niciun alt stat membru al Uniunii Europene, un sistem similar fiind propus spre implementare doar optional in Polonia si numai pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat in Italia, care a obtinut si o derogare in acest sens”, a explicat Mihaela Mitroi.

Ea a spus si ca implementarea acestui sistem va cauza dificultati de cash-flow majore firmelor, dar si o serie de alte probleme.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Investitorii străini critică introducerea plăţii defalcate a TVA: Impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

  1. flesh

    Atât îi duce capul pe cei din coaliția de la guvernare. Incompetenți. Prostia lor duce țara de râpă. Ne duc în faliment, cum au pățit grecii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *