Romania Curată

Guvernul a introdus trei noutăți pentru românii din Diaspora, în vederea alegerilor parlamentare din 2016

Guvernul a modificat legislația electorală, astfel încât să ușureze votul românilor din străinătate la alegerile parlamentare din acest an, care vor avea loc pe 11 decembrie. De fapt, este vorba despre trei modificări anunțate deja în urmă cu o lună de ministrul pentru românii din străinătate, Maria Ligor.

Prima din acestea se referă la introducerea în legislație a posibilității suplimentării secțiilor de votare din afara țării, la propunerea justificată a Ministerului Afacerilor Externe și cu aprobarea Autorității Electorale Permanente. Astfel, pe lângă secțiile de votare deschise pe lângă misiunile diplomatice, și celelalte reprezentanțe ale statului în străinătate – oficii consulare, secții consulare, dacă acestea funcționează în locații diferite și institute culturale – cu acordul autorităților din țara respectivă, pot fi deschise secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. La stabilirea listei acestor secții de votare, se vor avea în vedere localitățile unde au mai fost organizate alegeri, date statistice ale prezenței la vot de la procesele electorale anterioare și ale dinamicii prezenței cetățenilor cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și implicațiile administrative-bugetare aferente organizării acestora, se arată în hotărârea de guvern.

Potrivit actualei legislații, nu pot fi deschise secții de votare suplimentare decât dacă în orașul respectiv sunt cel puțin 100 de români înscriși în Registrul Electoral.

A doua modificare se referă la posibilitatea cetățenilor români cu drept de vot să își exercite dreptul electoral pe liste suplimentare, inclusiv la secţiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate, într-o anumită regiune sau localitate, precum și în secțiile de votare constituite în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

În fine, a treia noutate este că cetățenii cu drept de vot din străinătate se vor putea înscrie în Registrul Electoral trimițând cererea și documentele care atestă domiciliul sau reședința în afara granițelor, și pe e-mail, nu doar prin poștă sau prin depunerea actelor la sediul misiunii diplomatice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *