Lucian Davidescu

Grilă de evaluare pentru doctorița Flavia Groșan

Face furori povestea doctoriței Flavia Groșan, care susține că și-ar fi vindecat toți cei 1.000 de pacienți Covid.
Articolul a fost scris prost, într-un stil senzaționalist-stupizel care nu-i servește deloc și cască un război cultural inutil, ba chiar contraproductiv în cazul de față. Și, mai grav, lipsesc răspunsurile la întrebările incomode, că asta-i treaba jurnalistului, nu să pice din picioare de admirație. Afirmația d-nei Groșan că a vindecat „100%” din pacienți este una extraordinară care merită mult mai multă atenție, dar probabil că va fi lămurită destul de curând. În funcție de rezultat, vom ști exact dacă e vorba de impostură sau de o „minune” medicală – la aspectul acesta revenim pe final pentru a explica titlul.

În rest, însă, doctorița nu zice ceva nemaiauzit:

„Obiectivul meu de la începutul pandemiei a fost ca niciun pacient să nu ajungă pe mască de oxigen, nu intubat, pe mască”
(…)
„Dacă eu mă sperii la 80% saturație atunci mă las de meserie, iar ei sub 90 îi bagă în spital. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturație. Medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital și a apelat la mine. Am reușit să îl vindec fără spitalizare și doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicație calm, frumos până când l-am vindecat. Dacă se ducea în spital îl intubau pe loc”
(…)
„Eu mă așteptam la o schemă de tratament și am întrebat și atunci cum a ajuns profesorul în Terapie Intensivă. Acolo numai bunul Dumnezeu și un terapist ieșit din comun te mai pot salva. Ce s-a întâmplat până acolo? Pe mine asta mă interesează”

Stupoare? Ia să comparăm:

„I believe we are treating the wrong disease, and I fear that this misguided treatment will lead to a tremendous amount of harm to a great number of people in a very short time.”
(Time)

„Putting patients on ventilators comes with risks, too, including infection and unintentional damage to the lungs. Very often, patients require heavy sedatives to paralyze them so doctors can get the breathing tube into the patients’ windpipe. That procedure, called intubation, also carries the risk of infection and lung complications, and can expose health care workers to virus-filled respiratory droplets. That’s a big deal. If you can prevent someone from being intubated, that could change their whole course. What’s more, the longer a person remains on a ventilator, the greater the chances for blood clots, gastrointestinal bleeding, pneumonia and death. The first few months were a learning experience. Now, doctors are trying to avoid ventilators if possible.”
(NBC News)

„Instead of rushing to put such patients on mechanical ventilators for fear of them suddenly getting worse and dying, some doctors are now holding off on the invasive treatment, believing that many of these patients will do just fine without them.”
(Wall Street Journal)

„Initially we were intubating fairly quickly on these patients as they began to have more respiratory distress. Over time what we learned is trying not to do that.”
(…)
In Germany, as patient Bergmann struggled to breathe, he said he was getting too desperate to care.
“There came a moment when it simply no longer mattered,” he told Reuters. “At one point I was so exhausted that I asked my doctor if I was going to get better. I was saying, if I had no children or partner then it would be easier just to be left in peace.”
Instead of putting Bergmann on a mechanical ventilator, the clinic gave him morphine and kept him on the oxygen mask. He’s since tested free of the infection
The head of the clinic, Thomas Voshaar, a German pulmonologist, has argued strongly against early intubation of COVID-19 patients. Doctors including Voshaar worry about the risk that ventilators will damage patients’ lungs.
(…)
Voshaar, the German lung specialist, said some doctors were approaching COVID-19 lung problems as they would other forms of pneumonia. In a healthy patient, oxygen saturation – a measure of how much oxygen the haemoglobin in the blood contains – is around 96% of the maximum amount the blood can hold. When doctors check patients and see lower levels, indicating hypoxia, Voshaar said, they can overreact and race to intubate.
“We lung doctors see this all the time,” Voshaar told Reuters. “We see 80% and still do nothing and let them breathe spontaneously. The patient doesn’t feel great, but he can eat and drink and sit on the side of his bed.”
(Reuters)

„We now think putting someone on a ventilator is almost a death sentence”
(Wisconsin Public Radio)

A se găsi diferențele dintre ce spune pneumologul Voshaar sau oricare dintre cei citați și ce spune d-na Groșan!

Nimic nemaiauzit, sunt lucruri care se discută deja de aproape un an de zile. Medicii comunică public, uneori în fața adversității colegilor (primul dintre cei citați, Cameron Kyle-Sidell, a fost la rândul lui „eviscerat” la vremea lui), dar în cele din urmă învață unii de la alții și își perfecționează abordările. Așa a scăzut mortalitatea de 5-10 ori în valul doi față de valul unu în țările mai civilizate, și încă nu înseamnă că nu se poate chiar și mai mult.

Prin urmare, când un medic vine să „tulbure apele”, merită în primul rând auzit și înțeles. Apoi, dacă ce spune se infirmă, nu-i vreo pierdere, dar dacă se confirmă e un câștig uriaș: mii de vieți salvate.

În cazul doctoriței Flavia Groșan, iată o posibilă grilă de evaluare:

În România au fost 900.000 de cazuri de Covid și 22.000 de decese. Asta înseamnă că unu din 40 a murit.

D-na Groșan zice că a avut 1.000 de cazuri. Deci i-ar „reveni” 25 de decese – asta zice statistica: fiecare medic care a preluat 1000 de cazuri are acum, în medie, 25 în cimitir.

Vorbim de cei care au dat consultațiile inițiale și au decis calea de urmat – deci pacienții care au ajuns apoi la terapie intensivă și au murit se numără tot pe seama lor, nu a medicilor ATI care n-au mai putut face nimic.

În funcție de câți are de fapt în cimitir, atunci…

– de la 50 în sus e o măcelară;

– peste 25 e o impostoare;

– mai mult de 20 și e o grandomană;

– de la 15 înseamnă că e doar norocoasă, că a avut pacienți mai puternici decât media sau de cine știe ce alte împrejurări;

– peste 10 și încă n-are neapărat vreun merit. De exemplu, cum n-are acces la pacienți care-s deja în spital și cu alte boli, nu știm dacă i-ar fi putut trata și pe ei sau ba. Sau s-or mai găsi și alte explicații legate de modul cum a triat pacienții;

– sub 10 și deja e semn că își știe meseria mai bine ca alții: 900 de medici ca Flavia Groșan și poate 5-10-15 mii de vieți ar fi fost salvate;

– sub 5 înseamnă că nu mai e doar meritul ei ci și o problemă de sistem în rest: leacul omoară mai ceva decât boala;

– un mort și înseamnă că Flavia Groșan este un medic excepțional într-un sistem putred cu protocoale criminale, dar că totuși a mințit când a zis că a vindecat „100%”. Colegiul Medicilor pare că acum caută prin cimitir;

– 0… refuz să comentez cifra zero, ziceți voi ce să însemne!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Grilă de evaluare pentru doctorița Flavia Groșan

 1. marius

  peste 80% dintre decesele declarate covid sint in realitate oameni omoriti de infectiile nosocomiale din spitale.
  Este un GENOCID in spitalele romanesti din cauza acestor infectii nosocomiale ce au explodat mai mult ca pe vremea hexipharma si totul este musamalizat sub pandemia covid.
  Asta e adevarul iar cei care guverneaza acum tara sint vinovati de acest Genocid ce egaleaza crimele facute de bolsevici impotriva romanilor.

  Reply
  • Sorin

   Nu stiu de unde ai scos tu acest procent de 80%. Ai fost acolo, le-ai facut culturi sa vezi exact de ce a murit fiecare? Ai facut cu mana ta vreo autopsie? Sau scrii asa ca sa te afli in treaba si sa injuri sistemul? Ar trebui sa iti intre bine in cap, virusul asta chiar omoara cand vrea. Si uneori lasa niste sechele care pot fi la originea unor fenomene cauzatoare de moarte. Desigur, exista infectii nosocomiale si nu putine si sunt multi care au murit din cauza lor, mai ales ca virusul face ravagii in organism si reduce capacitatea de aparare impotriva altor infectii. Dar de la asta pana la aberatiile scrise de tine e drum lung.

   Reply
   • marius

    sa-ti intre tie bine in caputul sec ca acest covid in Aschwitzul numit Romania se numeste pneumonie cu Klebsiela.
    in Europa rata de deces la intubati este de 20-30% maxim, asta inseamna lipsa de infectii cu bacterii. la noi este 100% rata de deces la intubati din cauza Klebsielei. TOTUL ESTE MUSAMALIZAT

    acum multi ani am avut „covid” si se numea pneumonie cu Klebsiela luata din sala de operatii pe vremea genocidului Hexipharma.. INFECTIA CE S-A TRANSFERAT SI MEMBRILOR FAMILIEI DUPA EXTERNAREA MEA DIN SPITAL… DECI STIU EXACT PE PRORPIA PIELE CE INSEAMNA ACEST GENOCID… iar tu mai subtire ca nu iau lectii de la indoctrinati politic!!!

    Reply
 2. Catalin

  Cam lung articolul. Doamna doctor Grosan isi face meseria, 0 decese la pacienti in ambulator nu este chiar atat de rar, se mai intampla si in alte tari.

  Reply
 3. Dumitru

  Si deci, cate decese sunt, de fapt? Ca astia de la Colegiul Medicilor par a fi mai ocupati sa o dea in judecata decat sa o evalueze (sau sa ne spuna ca deja au facut-o si sa ne explice de ce nu e OK).

  Reply
 4. Cristi C

  Este oarecum simplu de explicat ce inseamna zero. Inseamna ca lotul nu este statistic relevant, ca are un bias catre forme usoare si medii si deci nu urmareste aceleasi proportii ca esantionarea persoanelor care se prezinta la spital.

  Reply
  • Catalin

   Mai inseamna si ca un medic se ocupa imediat de pacientii sai, nu ii sfatuieste sa stea acasa pe paracetamol si sa se duca la spital cand nu se simt bine :) E si asta un bias in felul lui.

   Reply
  • Cristi C

   Urmeaza sa scrieti si despre dr Gilda Popescu? Tot o schema de tratament acasa, cu 100% cazuri vindecate doar acasa.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *