Romania Curată

Fostul consilier prezidențial Răzvan Murgeanu, acuzat că ar fi intermediat șpaga plătită de o firmă de reabilitare blocuri

Răzvan Murgeanu, fost consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale în mandatul lui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii DNA fiind suspect de trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la spălare de bani, potrivit unui comunicat DNA. Răzvan Murgeanu a fost reţinut pentru 24 de ore.

În acelaşi dosar a mai fost reţinută şi Gabriela Simion- Gângoe, „practician în insolvenţă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare, de către persoana care are sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat, complicitate la trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălare a banilor, în formă continuată”.

Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe Valentin Stănescu, director în cadrul Primăriei Sectorului 5, la data faptei, pentru luare de mită, se mai transmite în comunicat.

Potrivit anchetatorilor „în perioada iulie 2015 – februarie 2016, inculpata Gângoe – Simion Gabriela, în calitate de practician în insolvenţă, a dispus plata din conturile unei societăţi comerciale, aflată în supravegherea sa, a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentând remuneraţie încasată nelegal. Această sumă de bani a fost disimulată prin emiterea unor facturi reprezentând servicii de audit, ce nu au fost prestate în realitate, de către o firmă pe care o controlează printr-o rudă de-a sa, către societatea plătitoare sau subcontractori ai acesteia”.

Totodată procurorii susţin că „în perioada 22.06.2011 – 08.06.2012, Primăria Sectorului 5 şi o asociere formată din două firme (una dintre ele fiind societatea aflată în insolvenţă, la care am făcut referire mai sus), au încheiat mai multe contracte având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrărilor de reabilitare termică a unui număr de 85 imobile situate în sectorul 5 al municipiului Bucureşti, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA”.

„La data de 31 decembrie 2015, Primăria Sectorului 5 Bucureşti a plătit către asocierea respectivă suma totală de 8.500.000 lei, reprezentând o plată parţială pentru serviciile prestate. Pentru a se efectua plata respectivă dar mai ales pentru a influenţa funcţionarii ce aveau atribuţii în acest sens, inculpatul Stănescu Valentin, în calitate de director în cadrul Primăriei Sector 5 Bucureşti, a pretins de la reprezentanţii asocierii respective, prin intermediul inculpatului Murgeanu Gheorghe Răzvan, suma de 15.000 de euro. La rândul său, acesta din urmă a pretins de la inculpata Gângoe – Simion Gabriela, pe lângă suma de bani respectivă, alţi 15.000 euro, pentru sine, în scopul de a-şi trafica influenţa în direcţia arătată mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord”, se mai spune în acelaşi comunicat.

De asemenea „Gângoe – Simion Gabriela, în baza înţelegerii prealabile cu Murgeanu Gheorghe Răzvan, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea că cei 8,5 milioane lei au fost viraţi de Primăria Sectorului 5 „cu nişte condiţii” şi că se impunea plata unor comisioane. Astfel, inculpata a dispus subcontractarea unor lucrări de remediere la blocurile ce au făcut obiectul unuia dintre contracte către o societate comercială. De asemenea inculpata a mai dispus şi plata din contul societăţii pe care o supraveghea, în calitate de practician în insolvenţă, în contul subcontractorului a sumei totale de 600.000 de lei, ce include: contravaloarea lucrărilor de remediere, comisionul de 15.000 de euro pretins de inculpatul Murgeanu Gheorghe Răzvan pentru exercitarea influenţei asupra directorului Stănescu Valentin din cadrul Primăriei Sector 5 Bucureşti, comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stănescu Valentin pentru aprobarea documentaţiei aferente plăţii de 8.500.000 de lei, a plăţilor ce urmează a fi efectuate până la suma totală de încasat şi pentru deblocarea garanţiilor contractuale, suma de 15.000 de euro promisă de inculpata Gângoe – Simion Gabriela persoanelor din conducerea societăţii pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor arătate mai sus, comisionul de 173.777 lei, reprezentând suma pretinsă de inculpata Gângoe – Simion Gabriela pentru încasarea creanţei de 8,5 milioane lei şi obţinerea sprijinului inculpaţilor Murgeanu Gheorghe Răzvan şi Stănescu Valentin”, mai informează DNA.

Procurorii susţin că „această din urmă sumă de bani a fost virată în contul aceleiaşi firme pe care inculpata o controlează prin intermediul unei rude. De asemenea, în acelaşi scop, de a disimula provenienţa sumelor de bani şi a drepturilor asupra acestora, inculpata Gângoe –Simion Gabriela l-a instigat pe administratorul societăţii subcontractoare să efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentând o parte din comisionul în sumă de 15.000 de euro pretins de Murgeanu Gheorghe Răzvan) către o altă persoană cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influenţei asupra directorului Stănescu Valentin şi a altor persoane din cadrul Primăriei Sector 5 în scopul arătat mai sus”.

 

Răzvan Murgeanu a fost consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale în mandatul lui Traian Băsescu din iunie 2013 până în luna octombrie a anului 2014.

Anterior funcţiei deţinute la Cotroceni, Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei, iar în perioada 2009-2013 secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Fostul consilier prezidențial Răzvan Murgeanu, acuzat că ar fi intermediat șpaga plătită de o firmă de reabilitare blocuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *