Daniel Befu

EXCLUSIV: Caracatița EADS. Aripa Ponta – Fundația Secolul XXI (I)

Contractul cu EADS, unul dintre cele mai controversate din istoria post-decembristă a României, privitor la securizarea granițelor, urmează să producă un nou cutremur în politica românească. Avertismentul a fost lansat încă din toamna trecută, atât de Traian Băsescu, dar și în unele publicații. România Curată a realizat o amplă documentare a conexiunilor din lumea politicii cu diferitele firme care au compus conglomeratul EADS, pe care v-o prezentăm în serial. Astăzi, filiera Ponta – Fundația Secolului XXI. 

***

Victor Ponta a fost între 2003 și 2006 președintele Fundației Secolul XXI, o asociație cu nucleu PSD, având printre fondatori și membri marcanți personaje ca Ioan Rus (ministru de Interne în Guvernul Năstase), Ioan Mircea Pașcu (ministru al Apărării în Guvernul Năstase), pe Ilie Năstase (succesor al lui Victor Ponta la președinția fundației). Pe lângă VIP-urile politice ce s-au perindat de-a lungul vremii în fundație găsim și personaje cu o notorietate mai redusă. Astfel, în mandatul de președinte al lui Victor Ponta, din consiliul director al Fundației Secolul XXI au făcut parte și Iulia Rudeanu (asociata Dacianei Sârbu din SC Mandarine Production SRL), Ovidiu Miculescu (fost șef în cadrul trustului Antenelor, ulterior consilier al ministrului Ponta în 2009 și în ultimii ani președinte al Societății Române de Radiodifuziune), Cristina Zegheru (șefă, până acum 7 luni a Europa FM și membră în conducerea Radio 21)  și fratele acesteia, Ovidiu Zegheru.

Despre demisia Cristinei Zegheru de la șefia Europa FM și Radio 21, Robert Turcescu (fost redactor șef al Europa FM) a afirmat că e posibil să aibă legătură cu Afacerea EADS (aici). Afirmația lui Turcescu vine după ce jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media, au făcut o anchetă în care au arătat că la momentul încheierii contractului între Guvernul Năstase și EADS, în acționariatul Europa FM și Radio XXI (care deține postul Radio 21), se regăseau Fundația Secolul XXI (a PSD-ului) și compania franceză Lagardere, cea din urmă regăsindu-se până în 2013 și în acționariatul EADS ca acționar minoritar (aici).

România Curată a descoperit însă că legăturile cu EADS ale membrilor Fundației Secolul XXI din momentul când Victor Ponta era președintele ei, nu sunt doar cele care implică prezența comună (a Lagardere și Fundației XXI)  în acționariatul celor două instituții de media românești (Europa FM și Radio XXI), ci și o interacțiune economică mult mai intensă.

Astfel, fratele ex-șefei de la Europa FM, Ovidiu Zegheru (care totodată a fost și membru în consiliul director al Fundației Secolul XXI în mandatul Ponta), a fost co-asociat cu un anume Gabriel Ioniță în firma Heltech SRL, cu obiectul de activitate: intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane.

Firma Heltech a derulat afaceri cu Eurocopter România (Eurocopter e una din liniile de business ale EADS). Mai mult, pe administratorul Heltech SRL, Ciucioi Bogdan Paul, îl găsim în octombrie 2012 (în Guvernul Ponta), ca fiind reprezentant al Eurocopter România SA în relația cu CJ Constanța condus de Nicușor Constantinescu, căruia i-a vândut pentru 4,2 milioane euro (fără TVA) elicopterul care s-a prăbușit recent în lacul Siutghiol.

De asemenea, membrul în consiliul director al Fundației Secolul XXI, Ovidiu Zegheru, a fost co-asociat și în firma RTP Gravitas Servcom SRL, cu același Gabriel Ioniță. Firma celor doi, RTP Gravitas, o găsim ca deținătoare de părți sociale în cadrul societății Artal Tehno SRL. Ceilalți asociați din Artal Tehno SRL  erau trei persoane fizice, cetățeni francezi: Bernard Plano, Pierre Duverneuil și Raphael Giraud. Toți trei sunt deținători de funcții importante în companii din cadrul concernului EADS. Astfel: Bernard Plano- ex-președinte al Matra Systèmes et informations (1996-2002.) și ex-președinte al EADS Systems & Defence Electronics (2002-2004 (aici) ; Pierre Duverneuil- PDG Artal Technologies France (aici) ; Raphael Giraud- DG Artal Technologies France (aici).

Sediul social al Artal Tehno SRL s-a aflat pe strada Londra, nr. 16, ap. 7., Sector 1, București. La aceeși adresă găsim și sediul social al unei alte firme:  EADS Telecom România SRL (fostă MATRA NOREL COM Franța, filiala România). Precizăm și că administratoarea Artal Tehno SRL, Ruxandra Dana Paraschiva, a cumpărat de la Gabriel Ioniță, asociatul lui Ovidiu Zegheru, firma International Media Management SRL.

Rezumând, Ovidiu Zegheru, membru în consiliul director al Fundației Secolul XXI (când șeful acesteia era Victor Ponta), apărea la acel moment ca asociat în două firme care au avut contracte cu EADS. Mai mult, administratorul uneia dintre firme, Bogan Paul Ciucioi, apare totodată și ca reprezentant al Eurocopter România SA.  

Asociatul lui Ovidiu Zegheru din cele două firme care au legătură cu EADS, Gabriel Ioniță, apare ca asociat în alte două firme, cu un alt apropiat al PSD. E vorba de Octavian Morariu, cu care Gabriel Ioniță este asociat în ANO Management&Consulting SRL și Optimal Activ SRL. Iar administrator al firmei ANO Management&Consulting SRL, în care Octavian Morariu este co-asociat, a fost numit Bogdani Paul Ciucioi, care în 2012 apare ca reprezentant al Eurocopter România SA.

De asemenea Ovidiu Zegheru mai apare de-a lungul vremii și în acționariatul  Kartel Media SRL, alături de Macovei Laurențiu Flavian (care a fost și membru în conducerea Europa FM) și de Valentin Nicolau (consilier al premierului Adrian Năstase, ulterior numit șef al Societății Române de Televiziune). Cei trei și-au vândut părțile sociale deținute la Kartel Media, către Figaro Petruța și Figaro Bogdan Laurențiu, două nume anonime, dar active.

Astfel, Figaro Petruța și Figaro Laurențiu au vândut firma Spoon Media& Strategy SRL către mai mulți cumpărători, dintre care cele mai multe părți sociale au ajuns la Chirilescu Claudia Mariana. Acest nume apare în declarațiile de avere ale Elenei Udrea ca fiind unul din cumpărătorii apartamentelor din blocul familiei Udrea-Cocoș de pe strada Frederic Chopin.

Figaro Laurențiu apare și ca împuternicit al asociaților în firma Exotic Smoothie SRL unde co-asociat era Vântu Ionuț Codrin și în firma Online Business Consulting SRL, unde co-asociat era Vântu Ioana.

Aceiași Figaro Petruța și Figaro Laurențiu au vândut firma Radio Consult Grup SRL către Weldon Investment LTD, offshore din Insulele Virgine Britanice, reprezentat de către cetățeanul israelian Igor Higer, nume care apare și ca președinte al Boardului la VIMETCO  EEXTRUSION SRL, firmă pui a ALRO Slatina.

VA CONTINUA!

***

(click pe colțul din dreapta jos, pentru a vedea schema conexiunilor pe întreg ecranul)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “EXCLUSIV: Caracatița EADS. Aripa Ponta – Fundația Secolul XXI (I)

 1. Nelu Stiuca

  Pentru TICOLOSIA si GOLANIA aratate de autoritatile si institutiile statului roman in derularea contractului EADS , Ro nu a putut fi acceptata in Spatiul SCHENGEN.

  Reply
 2. Tempor

  Procuratura germana are si ea de lucru, se rusineaza si se fastacesc in a pronunta nume grele, englezii au trecut direct la tacere.
  Cine pe cine a invatat despre cum se fac afacerile pline de succes!?

  Reply
  • Atentul

   Tempor,
   esti atat de subtil(cu toate ca nu e vorba de Romania si nationalismul local de inceput secol 20) incat cunoscand destul de bine Germania si Marea Britanie, zau ca nu inteleg ce vrei sa …presupui. Procuratura germana cerceteaza CE?
   Sau chiar ai vrut sa dovedesti cum se infiltreaza retelele rusesti prin benzinariile lor in zona tarii nostre?!?

   Reply
 3. daniela nicolescu

  Impresia ca marea majoritate a antreprenorilor privati fac evaziune fiscala sau afaceri ilegale sau la limita legalitatii, este larg impartasita. Alin Teodorescu marturisea ca fara sa faca evaziune fiscala, nu ar putea sa iasa la liman cu acel centru de sondare al opiniei publice. Si cred ca multi sunt cei impinsi la acest comportament pur si simplu din cauza numarului mare de taxe si impozite datorate statului.”Stapanul zgarcit face sluga hoata” zice un proverb romanesc.
  Mai este si lipsa de incredere in institutiile statului care face ca toti contribuabilii sa se intrebe: face statul cu banii nostri ce e necesar pentru noi toti sau ii fura spre folosul propriilor buzunare? Raspunsul se cunoaste si cu greu va putea fi el schimbat. Nici arestarile si condamnarile la care am asistat si vom mai asista, nu vor schimba usor nici comportamentul, nici mentalitatea oficialilor si nici increderea contribuabilor in numitii sau alesii statului. E mare pacat ca asteptarile in acel initial contract social sunt mereu neimplinite. Ma gandesc cu groaza ce s-ar intampla in cazul izbucnirii unui razboi la care statul nostru sa faca fata, sa ceara sacrificii din partea „supusilor”?

  Reply
 4. Ion

  La ALRO rusii sunt majoritari. Uite asa se face legatura cu bolsevicii si cleptomanii de la Moscova. E ceva nou?

  Reply
  • danielbefu

   Eu aș interpreta în altă cheie prezența celor de la ALRO în combinație. La un moment o parte din media a trebuit să încaseze niște bani de la ALRO pentru tăcere pe investigații de presă care ar fi declanșat probleme penale. E o interpretare personală, fără să am dovezi cu care să o susțin. Sunt prea multe instituții de media în schema asta. Și vor mai fi.

   Reply
   • Sara

    Felicitari pentru toata munca uriasa pe care ati desfasurat-o in investigatiile facute. am citit „investigatii cenzurate” si m-am ingrozit de rezultatele obtinute si mai ales de modul cum au fost argumentate si prezentate.

    Reply
 5. Tempor

  Membri ai diferitelor partide inca activi impreuna cu membrii ai diferitelor institutii si organizatii au devalizat economia unei tari cu metode specifice inclusiv pentru pierderea urmei. In permanenta au utilizat metoda dizolvarii si regruparii in alte forme avand acelasi scop. Un fel de terorism economic.
  Pe langa obtinerea de foloase necuvenite a acestora, cel mai grav lucru este ca practic nu s-a urmarit obtinerea de contracte cu preturi justificate economic ci, din contra, s-au dorit preturi cat mai mari pentru ca in acest mod sa aiba acces la sume cat mai mari din care ei sa obtina foloasele necuvenite, acestea, pe fondul cresterii datoriei externe si accentuarea diferentei intre nivelurile de trai.
  __
  De cand au inceput sa se taie din fonduri, Ponta a venit cu ideea ca diaspora sa doneze cate 10 euro. Circuitul acestor bani v-a fi transparentizat, insa suma echivalenta dislocata din buget posibil sa dispara.

  Reply
 6. pretu

  Ancheta nu scoate la ivela fapte relevante pentru organele de ancheta Pe cand o ancheta cu afacerile si increngaturile din portul Constanta cu fier vechi si cu armament?

  Reply
  • danielbefu

   vă înșelați… oameni din hard-core-ul PSD au beneficiat de subcontractări la EADS sau de contracte paralele. Eu asta văd în schema aia. Poate dvs ați privit mai în amănunt și ai observat ceva ce-mi scapă mie. Da, trebuie să fie de interes pentru procurorii interesați, desigur.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *