Daniel Befu

DOVADA FOTO: Ce se întâmplă când Ministerul Mediului merge ”pe mâna” Romsilva. VEZI cum se distruge Parcul Național Cheile Nerei

”Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, ogașul Ulmul Mare, la cca un km de Nera (zona Izbucul Iordanului – sălașul lui Vogiun) au apărul TAF-urile și drujbele… cu tot respectul dragi silvicultori, NU AȘA se administrează o arie protejată!”, este mesajul care însoțește fotografiile postate duminică pe Facebook de către Alexandru Borza.

cheile nerei taieri 4

Copiii ieșiți în drumeție la sfârșitul săptămânii trecute în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița au avut ocazia să admire ”amenajările peisagistice” marca Romsilva: cu drujba și cu TAF-ul…

Imaginile au fost preluate și de Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, cu mențiunea: Romsilva nu a mai aşteptat aprobarea Planului de Management a Parcului Naţional Cheile Nerei. Pentru că nu se ştie cum va arăta acest document în final, a trecut în grabă la fapte oferind o lecţie de „protecţie” a naturii pentru cei mici.

Cornel Popovici Sturza, președintele GEC Nera, a confirmat pentru RC, că fotografiile sunt surprinse într-o zonă în care Romsilva nu ar putea tăia pădure dacă Planul de Management realizat de USMAVB Timișoara în cadrul unui grant european ar fi aprobat de Ministerul Mediului. ”Dacă ne poziționăm în raport cu reglementările actuale, în baza cărora se produc autorizări și deschideri de parchete în interiorul Parcului, ele sunt niște tăieri legale. Asta pentru că deschiderea de parchete de către Romsilva se face în baza unei zonări interne anacronice a Parcului Cheile Nerei, elaborată pe vremea ministrului Ilie Sârbu în Guvernarea Năstase, în care zona specială de conservare ocupă foarte puțin din suprafața Parcului. În momentul de față Romsilva ține cu dinții de această zonare. Aceste tăieri ar fi însă ilegale dacă s-ar aproba proiectul de Plan de Management elaborat de Universitatea de Științe Agronomice din Timișoara, terminat încă din 2015 și care a parcurs toate etapele. Acolo acum se taie masiv, parcă cumva simțind că acolo cândva cei de la Romsilva vor fi stopați”, a spus Cornel Popovici Sturza.

RC a prezentat modul în care Romsilva încearcă blocarea aprobării Planului de Management elaborat de USAMVB Timișoara și înlocuirea lui cu un plan propriu, în care suprafețele protejate sunt diminuate drastic, pe care speră să-l aprobe cu ajutorul unui Consiliu Științific numit luna trecută. După publicarea acestor informații, la începutul săptămânii trecute, noul Consiliu Științific a amânat avizarea planului de management întocmit de Romsilva, deși acesta fusese scopul convocării ședinței.

Mai multe detalii în articolele:

ALERTĂ! Astăzi se votează pentru masacrul pădurilor din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița! Incredibilă serie de presiuni și abuzuri marca Romsilva

Cine îl minte pe ministrul Mediului (documente). Și cum și-a schimbat Romsilva strategia, după ce RC i-a dezvăluit planul de făcut praf pădurile din Parcul Național Cheile Nerei

cheile nerei taieri 5 cheile nerei taieri 3 cheile nerei taieri 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “DOVADA FOTO: Ce se întâmplă când Ministerul Mediului merge ”pe mâna” Romsilva. VEZI cum se distruge Parcul Național Cheile Nerei

 1. CA

  Sunați la Administrația Parcului, la Gărzile Forestiere, la Garda de Mediu … Poate ies și dânșii în natură. Sau se mulțumesc să admire, din birou, dosarele cu avize de tăiere. Iar dacă pe drum mai întâlnesc alte parchete sau grămezi de lemne, să stea liniștiți: este fie lemn atacat de insecte, fie lemn necesar pentru dezvoltarea comunităților locale (din China, Austria și Germania, of course).

  Reply
  • autorul

   Toti stiu, dar nimeni nu e interesat de soarta Parcului. Ci doar de volumele imense de lemn…adica bani

   Reply
 2. Dumitru

  Cine impiedica adoptarea noului plan de management, in conditiile in care guvernul ar trebui sa fie autoritatea administrativa suprema ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *