
Foto: Matthias Schickhofer
Societatea Academică din România (SAR), editorul platformei România Curată, a solicitat, la sfârșitul săptămânii trecute (vineri, 11 octombrie), Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) organizarea de dezbateri publice legate de proiectul hidroenergetic din Parcul Național Defileul Jiului.
Solicitarea vine în contextul în care, pe site-ul MMAP a fost publicat, pe data de 03.10.2024, un anunț legat de proiectul ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești” (publicul interesat având termen de 10 zile pentru a cere organizarea unei dezbateri publice).
Proiectul hidroenergetic din Parcul Național Defileul Jiului este unul extrem de controversat, în condițiile în care o mare parte din acesta a fost realizat pe baza unor autorizații de construire care nu aveau acord de mediu. Acesta a fost și motivul principal pentru care, în decembrie 2018, Curtea de Apel București a anulat definitiv autorizațiile de construire. Până în acel moment, Hidroelectrica a cheltuit peste 150 de milioane de euro în proiect, bani ajunși, în cea mai mare parte, în conturile firmei fostului ministru PSD al Energiei Dan Ioan Popescu (care, coincidență, înainte de 1989 s-a ocupat cu fostul comerț exterior al Securității comuniste, zonă în care activa și tatăl actualului ministru al Energiei, Sebastian Burduja).
Pentru a relua proiectul, PSD, PNL dar și alte partide din Parlament au inițiat mai multe modificări legislative. Unele au fost prea prost redactate pentru a produce efecte, altele au fost desființate de către Curtea Constituțională a României (CCR). În ultimă instanță, Guvernul PSD-PNL a apelat la ”soluția” unei ordonanțe de urgență, care ar mai fi putut fi atacată doar de Avocatul Poporului sau președinte, care nu și-au utilizat, însă, prerogativele, în ciuda avertismentului primit din partea Comisiei Europene, legat de deschiderea unei proceduri de infringement.
Scopul modificărilor legislative e de a eluda noua Directivă EIA, transpusă prin Legea 292/2018, care interzice emiterea acordului de mediu pentru proiecte deja inițiate sau realizate (raționamentul e simplu: se interzice folosirea în favoarea celui care încalcă legea un fapt care, tocmai prin încălcarea legii, schimbă starea inițială a mediului care trebuie evaluat).
Opozanții susțin că implementarea proiectului – care presupune captarea și băgarea pe țeavă pe mai mulți kilometri a celei mai mari părți din debitul Jiului – mediul va fi afectat extrem de grav, în contradicție totală cu obiectivul principal al parcurilor naționale, care este conservarea. Asta în condițiile în care capacitatea instalată a proiectului este de 65 MW, adică absolut derizorie raportat la sistemul energetic național.
Ținând cont de toate aceste obiecții, SAR și România Curată consideră că organizarea unei dezbateri publice (de fapt, chiar a mai multor dezbateri, pentru a putea fi prezentate și discutate toate punctele de vedere, în mod real) este absolut necesară. Solicitarea, formulată în considerarea anunțului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a noii Directive EIA (și a legii de transpunere în România) și a Convenției de la Aarhus a fost transmisă vineri. Momentan nu am primit confirmarea de primire, chiar dacă am solicitat acest lucru în mod expres.
***
Măi, Burduja, ”eroule”! Privește-l pe Nicușor Dan, să vezi ce înseamnă curaj!
Din Mi(ni)sterul Mediul, Apelor, …. actual, reprofilat pe acțiuni de susținere a continuării degradării mediului nu se vor auzi prea multe, „ciclonul” Ashley i-a luat prin surprindere și au rămas în pană de idei datorită ante-„ciclonului” ce a răvășit unele regiuni, iar ăsta, în care s-a investit imens, le-a golit sacii din căruță.
Bun! Si daca nu organizeaza dezbateri publice, ce faceti? Ii dati in judecata?
organizează :) , tocmai au trimis confirmare după ce am publicat și articolul ăsta; evident, că organizează doar în Gorj și Hunedoara, nu și în București (să participe mai puține persoane legitim interesate și să aducă niște ”aplaudaci” și ”fluierători” din zonă, cărora li s-a spus că din cauza ecologiștilor le merge lor prost, nu din cauza hoțiilor)
Înainte de 1990 nu s-au făcut deloc lucrări la acest proiect? Toate lucrările sunt cele făcute prin firma lui DIP?